Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Recept

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Lekker Hollands

Rudolph van Veen

Verschijning: 05-11-2024

VBK Media

Eenvoudig te bestellen bij:

Recept: Witlofschotel met gevulde eitjes

Uit: Lekker Hollands
Een cadeautje van: VBK Media

02-12-2024 08:00 naar notities Rubriek: Recept

Voor 4 personen

Witlofschotel

Ingrediënten:

  • 8 stronken witlof
  • 16 plakken dungesneden gekookte ham
  • 25 g boter
  • 250 g jonge Goudse kaas, geraspt
  • 8 eieren
  • aromat
  • 2 el mayonaise
  • paprikapoeder
  • enkele takjes verse kervel of bladpeterselie

Verder nodig: 

  • Spuitzak met kartelmondje (maar het kan ook zonder)

Bereidingswijze:

  1. Kook de witlof in ruim water in 20 minuten gaar. Laat ze in een zeef goed uitlekken. Snijd een stukje van de onderkant af en snijd de stronken in de lengte doormidden.
  2. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Rol elke strok witlof in een plakje ham en leg hem in een met boter ingevette ovenschaal. Leg de witlofrolletjes strak naast elkaar. Strooi geraspte jonge Goudse kaas over de witlofrolletjes en leg er hier en daar een klontje boter op.
  3. Zet de schaal 20 minuten in de oven, zodat de witlof flink heet wordt en de kaas lekker gesmolten is. 
  4. Maak de gevulde eitjes. Kook de eieren 8 minuten, laat ze schrikken in koud water en pel ze voorzichtig. Spoel de gepelde eieren nog even in koud water, snijd ze in de lengte doormidden en wip voorzichtig de dooiers eruit.  Spoel de eiwitten weer even schoon met koud water en laat ze op hun kop uitlekken op keukenpapier.
  5. Leg de dooiers in een bolzeef en zet deze boven een passende kom. Wrijf met een juslepel de eidooiers door de zeef zodat ze mooi fijn zijn. Schraap de onderkant van de zeef goed schoon. Breng de dooiers op smaak met een beetje aromat en voeg hieraan de mayonaise toe. Roer alles met een lepel door elkaar zodat je een gladde smeuïge eiercrème krijgt.
  6. Zet de eiwitten op een schaal met de opening naar boven en vul deze met de eidooiercrème. Je kunt hiervoor een spuitzak met kartelmondje gebruiken, maar het kan ook gewoon met een theelepeltje. Garneer de gevulde eitjes met een vleugje paprikapoeder en een takje verse kervel of bladpeterselie.

Uit: Lekker Hollands van Rudolph van Veen
Uitgever: Kosmos
Prijs: 27,99 euro

Categorieën: hoofdgerecht, warm

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Recensie: Lekker Hollands →

Lekker Hollands: gedegen klassiekers en variaties op klassiekers, maar niet veel nieuws aan de horizon.

Recept: Tomatensoep met balletjes →

Voor de uiteindelijke smaak van de soep maakt het heel veel uit welke tomaten je kiest. Voorroosteren van de tomaten geeft extra smaak!

Recept: Sukadelapjes - draadjesvlees van oma →

Oma's draadjesvlees is een Hollands fenomeen. Sukade moet lang sudderen en het hele huis ruikt vervolgens naar vroeger.

Getest: Vanillevla →

Eén van de meest gegeten toetjes in Nederland: vanillevla! Maak het eens zelf, want dat is dubbellekker!

Getest: Stamppot rucola met gesmolten kaas →

Oerhollandse stammpot, maar niet met boerenkool of andijvie maar met rucola en dat maakt 'm lekker pittig.

Getest: Kippensoep →

Oerhollandse kippensoep naar recept van Rudolph van Veen.

Alle blogs in de rubriek Recept [59]

Recept: Franse uiensoep à la Cookboogle →

26-12-2024 Uiensoep is een hartige soep van gekaramelliseerde uien, bouillon en kruiden. Geserveerd met geroosterd brood en gesmolten kaas, is het een smaakvol en vullend gerecht uit de Franse keuken.

Recept: Snackbrownie →

18-12-2024 Een klein, warm, smeuïg en chocoladerig hapje.

Recept: Gebraden kip met honing, mosterd en gekaramelliseerde ui →

17-12-2024 Door de kip klaar te maken op gekaramelliseerde uien, krijgt het vlees extra veel smaak en blijft het sappig. De mosterd en honing geven de kip een glorieuze gouden gloed.

Lijstjes [1] →

Getest [158] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Gekaramelliseerde tomatenspaghetti →

Spaghetti gekookt in tomatenbouillon. Boordevol smaak en lekker knapperig.

Getest: Galette met kaas en bloemkool →

Een galette is een hartige Franse taart met een knapperige deegbodem. Deze is gevuld met bloemkool en kaas. Het heeft een rustieke uitstraling door de vouwrand.

Getest: Pasta met tonijn, rucola en citroen →

Supereenvoudige pasta boordevol smaak en perfect in balans.

Review [50] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Too Easy →

Makkelijk en vol van smaak: een typische Donna Hay.

Recensie: Winter →

Winter van Diana Henry biedt 120 seizoensgebonden recepten die comfort en creativiteit combineren. Het boek is praktisch, inspirerend en perfect voor de koude maanden.

Recensie: Lekker Hollands →

Lekker Hollands: gedegen klassiekers en variaties op klassiekers, maar niet veel nieuws aan de horizon.

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?