Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Recept

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Lekker Hollands

Rudolph van Veen

Verschijning: 05-11-2024

VBK Media

Eenvoudig te bestellen bij:

Recept: Sukadelapjes - draadjesvlees van oma

Uit: Lekker Hollands
Een cadeautje van: VBK Media

03-12-2024 08:00 naar notities Rubriek: Recept

Voor 4 personen

Sukade - draadjesvlees

Ingrediënten: 

  • 4 sukadelapjes van 180 g elk
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 g winterwortel
  • 100 g knolselderij
  • 6 jeneverbessen
  • zout en peper
  • 1 tl paprikapoeder
  • 2 el bloem
  • 25 ml zonnebloemolie
  • 25 g boter
  • 1 klein blikje (70 g) tomatenpuree
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 375  ml rode wijn
  • 300 ml water
  • 2 el worcestersaus
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 el maïzena

Bereidingswijze:

  1. Laat de sukadelapjes even op temperatuur komen voordat je ze gaat braden.
  2. Pel de ui en knoflook. Schil de winterwortel en knolselderij. Snijd de ui, knoflook, winterwortel en knolselderij in niet te kleine stukjes. Plet de jeneverbessen zodat de smaak er makkelijk uit kan komen.
  3. Bestrooi het vlees met zout en peper. Meng het paprikapoeder door de bloem en wentel het vlees er aan beide kanten door. 
  4. Verhit de zonnebloemolie en boter in een braadpan met dikke bodem en bak de sukadelapjes aan beide kanten mooi bruin. Neem het vlees uit de pan en leg het even op een bordje.
  5. Bak de ui, knoflook, winterwortel en knolselderij even kort aan in het overgebleven bakvet. Voeg de tomatenpuree toe en laat dit rustig roerend 1 minuut meebakken.
  6. Voeg de laurierblaadjes, kruidnagels en jeneverbessen toe en giet de rode wijn, het water en de worcestersaus erbij. Leg het vlees terug in de pan en breng het geheel tegen de kook aan. Zet het vuur nu zo laag mogelijk zodat de vloeistof nog net heel zachtjes pruttelt. Leg het deksel op de pan en laat het vlees 3 uur zachtjes garen. Je kunt er ook voor kiezen je braadpan 3 uur in de oven op 90 °C te zetten, dat werkt perfect en heerlijk rustig.
  7. Schep het vlees voorzichtig uit de pan op een bord. Giet de heerlijke jus door een zeef in een schone pan en breng opnieuw aan de kook. Wat achterblijft in de zeef mag weg. Proef de jus en breng eventueel op smaak met zout en peper. Voeg de bruine basterdsuiker toe om de smaak iets ‘ronder’ te maken. Maak de maïzena aan met een scheutje koud water en giet dit al roerend bij de jus. Hiermee krijgt de jus net iets meer binding waardoor hij lekkerder op de tong ligt en beter om het vlees blijft hangen.
  8. Leg het vlees terug in de jus om even op te warmen en serveer met aardappelkroketjes en je favoriete groenten.

Uit: Lekker Hollands van Rudolph van Veen
Uitgever: Kosmos Uitgevers
Prijs: 27,99 euro

Categorieën: hoofdgerecht, vlees, warm

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Recensie: Lekker Hollands →

Lekker Hollands: gedegen klassiekers en variaties op klassiekers, maar niet veel nieuws aan de horizon.

Recept: Tomatensoep met balletjes →

Voor de uiteindelijke smaak van de soep maakt het heel veel uit welke tomaten je kiest. Voorroosteren van de tomaten geeft extra smaak!

Recept: Witlofschotel met gevulde eitjes →

Een klassieker met een twist: witlof, ham en kaas geserveerd met gevulde eitjes

Getest: Vanillevla →

Eén van de meest gegeten toetjes in Nederland: vanillevla! Maak het eens zelf, want dat is dubbellekker!

Getest: Stamppot rucola met gesmolten kaas →

Oerhollandse stammpot, maar niet met boerenkool of andijvie maar met rucola en dat maakt 'm lekker pittig.

Getest: Kippensoep →

Oerhollandse kippensoep naar recept van Rudolph van Veen.

Alle blogs in de rubriek Recept [96]

Recept: Hartige clafoutis met kerstomaten en parmezaan →

13-08-2025 Clafoutis is Frans gebak, maar dit een is hartige versie die je heel goed als maaltijd kunt eten.

Pizza die nooit faalt →

21-06-2025 Pizza: deeg, saus, beleg, simpel.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

02-06-2025 Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer

Lijstjes [1] →

Getest [189] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Jerky van zalm →

Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep

Review [64] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Hokkaido →

Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Het complete basisbakboek →

Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.