18-03-2025 08:00 naar notities Rubriek: Recept
Voor 2 personen

Ingrediënten:
- 600 gram iets kruimige aardappelen
- neutrale olie, om in te wrijven
- 130 ml plantaardige room
- 2 teentjes knoflook, gekneusd
- 4 takjes tijm
- 40 gram plantaardige boter, in blokjes
- zout en witte peper
Bereiden:
1. Verwarm de oven voor tot 220°C en wrijf de aardappels in met olie en zout. Pof de aardappels 50 tot 60 minuten in de oven, tot ze helemaal gaar zijn. We garen de aardappels op deze manier zodat we geen extra vocht aan de puree toevoegen; de puree moet droger zijn dan een niet-veganistische puree.
2. Verwarm de room met de knoflook 8 minuten in een kleine pan op laag vuur, tot de room is ingedikt. Voeg twee takjes tijm toe en laat 5 minuten staan. Breng flink op smaak met zout en peper en houd tot gebruik warm.
3. Snijd de gepofte aardappels doormidden en schep het kruim uit de schillen (je kunt de schillen gebruiken voor een van de recepten op pagina's 176-185).. Gebruik een pureeknijper of wrijf het aardappelkruim met een spatel door een fijne zeef boven een kom en voeg gaandeweg de plantaardige boter toe, tot er een heel fijne, fluweelzachte puree ontstaat.
4. Haal de tijm en knoflook uit de warme slagroom en meng de room met een rubberen spatel door de puree. Breng royaal op smaak met zout en peper. Ris de rest van de takjes tijm en roer de blaadjes erdoor.
Bekijk het inkijkexemplaar bij...