24-03-2025 08:00 naar notities Rubriek: Review
Soms ontdek je via een kookboek allerlei onlineleuks. Zo heeft de schrijfster van dit kook een ontzettend leuke blog met recepten naar mijn hart. Ga vooral eens kijken op poppycooks.com voor recepten die niet persé gezond of slankmakend zijn maar wel erg lekker. Zo ga ik absoluut de 15 hour garlic potato eens proberen.
Poppy O'Toole geeft in haar inleiding aan dat ze nooit de ambitie heeft gehad, ondanks dat ze opgeleid is in sterrenrestaurants, om te koken voor rijke mensen. Ze wilde lekkere, decadente gerechten maken die mensen thuis kunnen maken. De aardappel bleek de perfecte belichaming daarvan.
Ik ben het daar helemaal mee eens. De aardappel is één van de veelzijdigste ingrediënten die er bestaan. Je kunt allerlei bereidingswijzen gebruiken en het past bij (bijna) alles.
Haar blog ontstond in coronatijd, toen de restaurants dicht waren en ze dus zonder werk zat. Het is begonnen met tiktokfilpjes en is nu een serieuze baan.
Het boek
Het boek dat voor me ligt, oogt een beetje hysterisch om eerlijk te zijn. Het boek heeft een hardrode/roze cover en er gebeurt veel op de voorkant. Ook de fotografie is erg kleurrijk en in your face. Het boek is gedrukt op glanzend papier, wat deze stijl benadrukt. Je moet ervan houden, maar het stoort op zich niet. Het past bij de auteur vermoed ik. Als je het boek openlegt op je aanrecht blijft het goed liggen en dat vind ik altijd een grote pre.
De recepten
En dan de inhoud. De veelzijdigheid van de aardappel spat van de pagina's af. Natuurlijk zijn er puree recepten, zoals de vegan aardappelpuree met knoflook en tijm, maar ook de klassieke puree en een puree met kaas.
Verder zijn er recepten voor geroosterde aardappels, frites, wedges en koekjes, gepofte aardappels en aardappelsalades. Ook zijn er wereldklassiekers als patatas bravas en tartiflette.
Zelf probeerde ik de noisettes met honing en chilivlokken, de klassieke hasselback aardappelen en maakte ik rösti. Stuk voor stuk prima recepten, waar ik niets aan hoefde te doen. Wel heb ik de hasselbacks iets langer in de oven laten staan dan in het recept aangegeven. Maar dat is altijd de vrijheid van de kok. Kijk, proef en ruik goed of in jouw oven, met de aardappels die jij gebruikt de boel gaar genoeg is.
Als gekke klapper vind je achterin het boek een recept voor een feestelijke aardappeltaart.
Conclusie
Puur Aardappel is echt een aanwinst in mijn kookboekenkast. Ik vind het niet persé een mooi boek (maar dat is een kwestie van smaak). Ik houd van kleur, maar dit is een beetje te veel van het goede. De receptuur klopt als een bus en je merkt aan de recepten dat de auteur weet wat ze doet. Dus: houd je van aardappel, zet dit boek dan op je verlanglijstje.
Bekijk het inkijkexemplaar bij...