Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Review

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Puur aardappel

Poppy O'Toole

Verschijning: 04-02-2025

Good Cook B.V.

Eenvoudig te bestellen bij:

Recensie: Puur Aardappel

Uit: Puur aardappel

24-03-2025 08:00 naar notities Rubriek: Review

PuurAardappelSoms ontdek je via een kookboek allerlei onlineleuks. Zo heeft de schrijfster van dit kook een ontzettend leuke blog met recepten naar mijn hart. Ga vooral eens kijken op poppycooks.com voor recepten die niet persé gezond of slankmakend zijn maar wel erg lekker. Zo ga ik absoluut de 15 hour garlic potato eens proberen. 

Poppy O'Toole geeft in haar inleiding aan dat ze nooit de ambitie heeft gehad, ondanks dat ze opgeleid is in sterrenrestaurants, om te koken voor rijke mensen. Ze wilde lekkere, decadente gerechten maken die mensen thuis kunnen maken. De aardappel bleek de perfecte belichaming daarvan. 

Ik ben het daar helemaal mee eens. De aardappel is één van de veelzijdigste ingrediënten die er bestaan. Je kunt allerlei bereidingswijzen gebruiken en het past bij (bijna) alles. 

Haar blog ontstond in coronatijd, toen de restaurants dicht waren en ze dus zonder werk zat. Het is begonnen met tiktokfilpjes en is nu een serieuze baan. 

Het boek

Het boek dat voor me ligt, oogt een beetje hysterisch om eerlijk te zijn. Het boek heeft een hardrode/roze cover en er gebeurt veel op de voorkant. Ook de fotografie is erg kleurrijk en in your face. Het boek is gedrukt op glanzend papier, wat deze stijl benadrukt. Je moet ervan houden, maar het stoort op zich niet. Het past bij de auteur vermoed ik. Als je het boek openlegt op je aanrecht blijft het goed liggen en dat vind ik altijd een grote pre.

De recepten

En dan de inhoud. De veelzijdigheid van de aardappel spat van de pagina's af. Natuurlijk zijn er puree recepten, zoals de vegan aardappelpuree met knoflook en tijm, maar ook de klassieke puree en een puree met kaas.

Verder zijn er recepten voor geroosterde aardappels, frites, wedges en koekjes, gepofte aardappels en aardappelsalades. Ook zijn er wereldklassiekers als patatas bravas en tartiflette

Zelf probeerde ik de noisettes met honing en chilivlokken, de klassieke hasselback aardappelen en maakte ik rösti. Stuk voor stuk prima recepten, waar ik niets aan hoefde te doen. Wel heb ik de hasselbacks iets langer in de oven laten staan dan in het recept aangegeven. Maar dat is altijd de vrijheid van de kok. Kijk, proef en ruik goed of in jouw oven, met de aardappels die jij gebruikt de boel gaar genoeg is. 

Als gekke klapper vind je achterin het boek een recept voor een feestelijke aardappeltaart.

Conclusie

Puur Aardappel is echt een aanwinst in mijn kookboekenkast. Ik vind het niet persé een mooi boek (maar dat is een kwestie van smaak). Ik houd van kleur, maar dit is een beetje te veel van het goede. De receptuur klopt als een bus en je merkt aan de recepten dat de auteur weet wat ze doet. Dus: houd je van aardappel, zet dit boek dan op je verlanglijstje. 

Bekijk het inkijkexemplaar bij...

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Getest: Rösti →

Geraspte aardappel en ui gebakken in de koekenpan.

Getest: Klassieke Hasselback-aardappels →

Kunnen we zorgen voor de revival van de Hasselback aardappel? Heel lekker en heel veelzijdig

Getest: Noisettes met honing + chilivlokken →

Noisette is Frans voor hazelnoot en verwijst naar de vorm en smaak van deze aardappels.

Recept: Patatas Bravas →

Zonnige Patatas Bravas, kook je ook mee?

Recept: Tartiflette →

Tartiflette is een traditioneel Frans aardappelgerecht. Kook je mee?

Recept: Vegan aardappelpuree met knoflook + tijm →

Hoe maak je een lekkere vegan aardappelpuree? Nou zo! Kook je mee?

Alle blogs in de rubriek Review [64]

Recensie: Hokkaido →

25-05-2025 Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Het complete basisbakboek →

15-05-2025 Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

04-05-2025 Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.

Recept [96] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Hartige clafoutis met kerstomaten en parmezaan →

Clafoutis is Frans gebak, maar dit een is hartige versie die je heel goed als maaltijd kunt eten.

Pizza die nooit faalt →

Pizza: deeg, saus, beleg, simpel.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer

Lijstjes [1] →

Getest [189] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Jerky van zalm →

Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep