Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Recept

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Puur aardappel

Poppy O'Toole

Verschijning: 04-02-2025

Good Cook B.V.

Eenvoudig te bestellen bij:

Recept: Tartiflette

Uit: Puur aardappel
Een cadeautje van: Good Cook B.V.

19-03-2025 08:00 naar notities Rubriek: Recept

Voor 4 personen

Tartiflette

Ingrediënten:

  • 90 gram gerookte spekblokjes
  • 500 gram vastkokende aardappels, geschild en in blokjes van 1 cm
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, gehakt
  • ca. 500 ml groente- of kippenbouillon
  • 200 ml double cream of slagroom
  • 200 gram reblochon of een vergelijkbare kaas, zoals camembert of brie
  • zout en zwarte peper

Bereiden:

1. Voeg de spekblokjes toe aan een middelgrote ovenvaste koekenpan en bak 8 tot 10 minuten op middelhoog vuur, tot ze krokant en gekaramelliseerd zijn. Schep uit de pan (maar laat het vet in de pan zitten).

2. Voeg de aardappelblokjes en ui toe aan de pan en bak 10 minuten, tot ze een beetje kleur krijgen. Voeg de knoflook toe, breng op smaak met zout en peper en voeg de spekblokjes weer toe aan de pan.

3. Schenk voldoende bouillon in de pan om de aardappels te bedekken, breng aan de kook en laat koken tot al het vocht is verdwenen. Controleer of de aardappels gaar zijn; als ze langer nodig hebben, voeg dan een scheut water toe en herhaal het proces.

4. Verwarm de oven voor tot 200 °C.

5. Zet het vuur iets lager zodra de aardappels gaar zijn, schenk de slagroom erover en laat koken tot de slagroom is ingedikt en de aardappelblokjes bijna omhult. Haal de pan van het vuur. Snijd de kaas in plakken.

6. Verdeel de kaas over het aardappelmengsel en zet de pan 10 minuten in de oven, tot de kaas volledig is gesmolten. Zet de oven op de grillstand en laat de tartiflette staan tot de kaas goudbruin is en pruttelt.

7. Haal de pan voorzichtig uit de oven; vergeet niet dat de handgreep heet is. Serveer de tartiflette direct met knapperig brood.

Bekijk het inkijkexemplaar bij...

Categorieën: bijgerecht

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Recensie: Puur Aardappel →

Aardappels met aardappels op een bedje van aardappels met een bijgerecht van aardappels.

Getest: Rösti →

Geraspte aardappel en ui gebakken in de koekenpan.

Getest: Klassieke Hasselback-aardappels →

Kunnen we zorgen voor de revival van de Hasselback aardappel? Heel lekker en heel veelzijdig

Getest: Noisettes met honing + chilivlokken →

Noisette is Frans voor hazelnoot en verwijst naar de vorm en smaak van deze aardappels.

Recept: Patatas Bravas →

Zonnige Patatas Bravas, kook je ook mee?

Recept: Vegan aardappelpuree met knoflook + tijm →

Hoe maak je een lekkere vegan aardappelpuree? Nou zo! Kook je mee?

Alle blogs in de rubriek Recept [96]

Recept: Hartige clafoutis met kerstomaten en parmezaan →

13-08-2025 Clafoutis is Frans gebak, maar dit een is hartige versie die je heel goed als maaltijd kunt eten.

Pizza die nooit faalt →

21-06-2025 Pizza: deeg, saus, beleg, simpel.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

02-06-2025 Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer

Lijstjes [1] →

Review [64] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Hokkaido →

Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Het complete basisbakboek →

Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.

Getest [189] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Jerky van zalm →

Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep