19-03-2025 08:00 naar notities Rubriek: Recept
Voor 4 personen

Ingrediënten:
- 90 gram gerookte spekblokjes
- 500 gram vastkokende aardappels, geschild en in blokjes van 1 cm
- 1 ui, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, gehakt
- ca. 500 ml groente- of kippenbouillon
- 200 ml double cream of slagroom
- 200 gram reblochon of een vergelijkbare kaas, zoals camembert of brie
- zout en zwarte peper
Bereiden:
1. Voeg de spekblokjes toe aan een middelgrote ovenvaste koekenpan en bak 8 tot 10 minuten op middelhoog vuur, tot ze krokant en gekaramelliseerd zijn. Schep uit de pan (maar laat het vet in de pan zitten).
2. Voeg de aardappelblokjes en ui toe aan de pan en bak 10 minuten, tot ze een beetje kleur krijgen. Voeg de knoflook toe, breng op smaak met zout en peper en voeg de spekblokjes weer toe aan de pan.
3. Schenk voldoende bouillon in de pan om de aardappels te bedekken, breng aan de kook en laat koken tot al het vocht is verdwenen. Controleer of de aardappels gaar zijn; als ze langer nodig hebben, voeg dan een scheut water toe en herhaal het proces.
4. Verwarm de oven voor tot 200 °C.
5. Zet het vuur iets lager zodra de aardappels gaar zijn, schenk de slagroom erover en laat koken tot de slagroom is ingedikt en de aardappelblokjes bijna omhult. Haal de pan van het vuur. Snijd de kaas in plakken.
6. Verdeel de kaas over het aardappelmengsel en zet de pan 10 minuten in de oven, tot de kaas volledig is gesmolten. Zet de oven op de grillstand en laat de tartiflette staan tot de kaas goudbruin is en pruttelt.
7. Haal de pan voorzichtig uit de oven; vergeet niet dat de handgreep heet is. Serveer de tartiflette direct met knapperig brood.
Bekijk het inkijkexemplaar bij...
Categorieën: bijgerecht