20-03-2025 08:00 naar notities Rubriek: Recept
Voor 2 personen

Ingrediënten:
- 600 gram iets kruimige aardappels, geschild en in blokjes van 2 cm
- 4 el neutrale olie
- 2 el olijfolie
- 1 rode ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gehakt of geraspt
- 1 el tomatenpuree
- 2 tl gerookt-paprikapoeder
- 0,5 tl chilipoeder
- 1 tl gedroogde Provençaalse kruiden
- 1 blik tomatenblokjes à 400 gram
- een snufje fijne kristalsuiker, indien nodig
- zout en zwarte peper
- aioli, ter garnering
- gehakte bladpeterselie of korander ter garnering
Bereidingswijze:
1. Voeg de aardappelblokjes toe aan een pan flink gezouten koud water en breng het water op hoog vuur aan de kook. Zet het vuur lager en laat de aardappelblokjes 7 tot 10 minuten zachtjes koken, tot ze van de punt van een mes glijden. Stoom de aardappelblokjes 10 tot 15 minuten droog, tot ze aan de randjes wit worden; hierdoor worden ze lekker zacht vanbinnen!
2. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Schenk de neutrale olie op een bakplaat en verhit in de oven.
3. Voeg de aardappelblokjes voorzichtig toe aan de hete olie op de bakplaat en hussel door elkaar. Rooster 45 tot 50 minuten in de oven, keer ze halverwege, tot de aardappelblokjes aan alle kanten goudbruin zijn. (Je kunt de aardappelblokjes ook 3 minuten in een pan die voor de helft is gevuld met neutrale olie op 180 °C frituren, tot ze aan alle kanten goudbruin en krokant zijn.)
4. Verhit intussen de olijfolie in een koekenpan op matig vuur. Voeg de ui toe en bak in 5 tot 6 minuten zacht. Voeg de knoflook, tomatenpuree, het gerooktpaprikapoeder, chilipoeder en de Provençaalse kruiden toe en roer door elkaar. Laat de tomatenpuree een paar minuten garen, voeg de tomatenblokjes toe en breng royaal op smaak met zout en peper. Laat de saus 20 tot 25 minuten inkoken tot hij dik en rijk is en voeg indien nodig een snufje suiker toe om de smaken in balans te krijgen. Houd de saus warm tot de aardappelblokjes uit de oven komen.
5. Schep de aardappelblokjes in een serveerschaal. Roer de tomatensaus erdoor of schenk de saus eroverheen. Sprenkel de aioli erover, bestrooi met de gehakte peterselie of koriander en serveer.
Bekijk het inkijkexemplaar bij...
Categorieën: bijgerecht