Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Recept

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Broodjes van Sam & Joris

Joris Bijdendijk e.a.

Verschijning: 25-03-2025

Singel Uitgeverijen

Eenvoudig te bestellen bij:

Recept: Broodje Bal

Uit: Broodjes van Sam & Joris
Een cadeautje van: Singel Uitgeverijen

29-04-2025 08:00 naar notities Rubriek: Recept

Voor 6-8 broodjes

BroodjeBal

Ingrediënten:

  • boter, om in te bakken
  • 1 ui, gesnipperd
  • 5 sneetjes witbrood zonder korst
  • scheutje melk
  • 1 kilo versgemalen varkensgehakt (25% vet vlees en 75% mager)
  • 2 gram nootmuskaat
  • 4 gram versgemalen zwarte peper
  • 12 gram zout
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 eetl. dijonmosterd
  • 6-8 zachte puntjes
  • pindasaus, naar smaak

Verhit wat boter in een pan op middelhoog vuur en fruit de ui glazig zonder te kleuren. Laat afkoelen. Week het witbrood in de melk.

Meng in een grote kom het gehakt met de nootmuskaat, peper en het zout. De bal moet tijdens het bakken niet uit elkaar vallen, dus mengen we ook het ei en uitgeknepen geweekte witbrood erdoor. Beschuit en paneermeel zijn muf, en van het geweekte witbrood worden de ballen smeuïg. Voeg als laatste de ui en de mosterd toe.

Meng in een ruime kom het vlees goed met schone handen, net zolang tot je voelt dat het vlees een beetje gaat binden. Dat is het moment dat je  ballen kan gaan vormen. Verdeel het vlees in even zware porties. Een  goede bal weegt tussen de 150 en 200 gram. Een bal vorm je altijd met koude natte handen, zodat het vlees niet aan je handen blijft plakken. Laat de gevormde ballen minimaal 1 uur in de koelkast rusten, dan verklein je de kans dat ze uit elkaar vallen tijdens het garen.

Een stoofbal bak je aan en gaar je in de jus tot een kleffe hap. Onze bal moet een beetje krokant zijn vanbuiten en zacht vanbinnen. Dat betekent bakken in boter en 10 minuten nagaren in een voorverwarmde oven op 160 °C. Verwarm intussen de pindasaus in een steelpan.

Snijd de puntjes open, beleg met plakjes bal en top af met een goede lik pindasaus.

Bekijk het inkijkexemplaar bij...

Categorieën: tussendoortje, snack, vlees, warm, lunch

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.

Getest: Broodje Bakkeljauw →

Om je vingers bij af te likken: broodje bakkeljauw

Getest: Puddingbroodje uit Broodjes →

Met zoete smeuïge vanillepudding gevulde broodjes.

Getest: Kipkerrie uit Broodjes →

Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.

Recept: Sando Eiersalade →

Sando Eiersalade uit 'Broodjes' van Sam en Joris

Recept: Clubsandwich →

De clubsandwich uit Broodjes van Sam en Joris

Alle blogs in de rubriek Recept [96]

Recept: Hartige clafoutis met kerstomaten en parmezaan →

13-08-2025 Clafoutis is Frans gebak, maar dit een is hartige versie die je heel goed als maaltijd kunt eten.

Pizza die nooit faalt →

21-06-2025 Pizza: deeg, saus, beleg, simpel.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

02-06-2025 Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer

Review [64] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Hokkaido →

Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Het complete basisbakboek →

Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.

Lijstjes [1] →

Getest [189] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Jerky van zalm →

Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep