29-04-2025 08:00 naar notities Rubriek: Recept
Voor 6-8 broodjes

Ingrediënten:
- boter, om in te bakken
- 1 ui, gesnipperd
- 5 sneetjes witbrood zonder korst
- scheutje melk
- 1 kilo versgemalen varkensgehakt (25% vet vlees en 75% mager)
- 2 gram nootmuskaat
- 4 gram versgemalen zwarte peper
- 12 gram zout
- 1 ei, losgeklopt
- 1 eetl. dijonmosterd
- 6-8 zachte puntjes
- pindasaus, naar smaak
Verhit wat boter in een pan op middelhoog vuur en fruit de ui glazig zonder te kleuren. Laat afkoelen. Week het witbrood in de melk.
Meng in een grote kom het gehakt met de nootmuskaat, peper en het zout. De bal moet tijdens het bakken niet uit elkaar vallen, dus mengen we ook het ei en uitgeknepen geweekte witbrood erdoor. Beschuit en paneermeel zijn muf, en van het geweekte witbrood worden de ballen smeuïg. Voeg als laatste de ui en de mosterd toe.
Meng in een ruime kom het vlees goed met schone handen, net zolang tot je voelt dat het vlees een beetje gaat binden. Dat is het moment dat je ballen kan gaan vormen. Verdeel het vlees in even zware porties. Een goede bal weegt tussen de 150 en 200 gram. Een bal vorm je altijd met koude natte handen, zodat het vlees niet aan je handen blijft plakken. Laat de gevormde ballen minimaal 1 uur in de koelkast rusten, dan verklein je de kans dat ze uit elkaar vallen tijdens het garen.
Een stoofbal bak je aan en gaar je in de jus tot een kleffe hap. Onze bal moet een beetje krokant zijn vanbuiten en zacht vanbinnen. Dat betekent bakken in boter en 10 minuten nagaren in een voorverwarmde oven op 160 °C. Verwarm intussen de pindasaus in een steelpan.
Snijd de puntjes open, beleg met plakjes bal en top af met een goede lik pindasaus.
Bekijk het inkijkexemplaar bij...
Categorieën: tussendoortje, snack, vlees, warm, lunch