10-01-2024 00:00 Rubriek: Review
Annemieke en Janine Jansen zijn zussen. Annemieke is cardioloog en Janine is grafisch vormgever, fotograaf en kok. Het thema van de kookboeken die zij samen maken mag dan ook duidelijk zijn: lekker en gezond, beiden gebaseerd op de mediterrane keuken. De mediterrane keuken staat immers bekend als een gezonde keuken waarin veel onverzadigde vetzuren en complexe koolhydraten worden gebruikt. Denk aan olijfolie, verse groenten, vis en gevogelte, zo min mogelijk bewerkt vlees, weinig zuivel en weinig suiker.
Hartstikke Mediterraan kwam uit in 2018 bij Fontaine Uitgevers en is inmiddels (als ik het goed heb in augustus 2023) herdrukt.
Ik heb het exemplaar uit 2018. Het heeft een harde kaft, wat geen overbodige luxe is gezien het aantal pagina’s dat het boek bevat. Ruim driehonderd pagina’s vol met lekkers bevinden zich tussen een stevige voor- en achterkaft.
De foto's
De fotografie is bijzonder mooi. Het zijn sfeerplaatjes met het gerecht in de hoofdrol. Naast alle recepten vind je in dit boek ook veel informatie over producten. Als voorbeeld noem ik een leerzaam hoofdstuk over kruiden & specerijen (en hoe je zelf bouillonpoeder kunt maken), een hoofdstuk over fruit & zoet (en hoe je zelf water met smaakjes kunt maken) en een hoofdstuk over groenten (en hoe je zelf een ketchup-light maakt).
Niet alleen een boek om uit te koken dus, maar ook een boek om in te lezen en uit te leren.
Conclusie
‘Hartstikke Mediterraan’ is een fijn en leerzaam boek om in huis te hebben. Vooral de uitleg over wat een bepaald ingrediënt voor je gezondheid kan doen, is heel nuttig. Het helpt je op die manier om ook je zelf bedachte gerechten zo samen te stellen dat je gezondheid er iets aan heeft. Het boek is minder geschikt als je een beginnende of onzekere kok bent, want niet alle recepten worden helemaal stap voor stap uitgelegd. Er wordt uitgegaan van een bepaalde basiskennis en -vaardigheid.