Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Review

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Hartstikke mediterraan

Janine Jansen e.a.

Verschijning: 07-09-2018

Fontaine Uitgevers

Eenvoudig te bestellen bij:

Lekker en gezond gaan hand in hand

Uit: Hartstikke mediterraan

10-01-2024 00:00 Rubriek: Review

Hartstikke Mediterraan  Cover en quoteAnnemieke en Janine Jansen zijn zussen. Annemieke is cardioloog en Janine is grafisch vormgever, fotograaf en kok. Het thema van de kookboeken die zij samen maken mag dan ook duidelijk zijn: lekker en gezond, beiden gebaseerd op de mediterrane keuken. De mediterrane keuken staat immers bekend als een gezonde keuken waarin veel onverzadigde vetzuren en complexe koolhydraten worden gebruikt. Denk aan olijfolie, verse groenten, vis en gevogelte, zo min mogelijk bewerkt vlees, weinig zuivel en weinig suiker.

Hartstikke Mediterraan kwam uit in 2018 bij Fontaine Uitgevers en is inmiddels (als ik het goed heb in augustus 2023) herdrukt

Ik heb het exemplaar uit 2018. Het heeft een harde kaft, wat geen overbodige luxe is gezien het aantal pagina’s dat het boek bevat. Ruim driehonderd pagina’s vol met lekkers bevinden zich tussen een stevige voor- en achterkaft.

De foto's

De fotografie is bijzonder mooi. Het zijn sfeerplaatjes met het gerecht in de hoofdrol. Naast alle recepten vind je in dit boek ook veel informatie over producten. Als voorbeeld noem ik een leerzaam hoofdstuk over kruiden & specerijen (en hoe je zelf bouillonpoeder kunt maken), een hoofdstuk over fruit & zoet (en hoe je zelf water met smaakjes kunt maken) en een hoofdstuk over groenten (en hoe je zelf een ketchup-light maakt).

Niet alleen een boek om uit te koken dus, maar ook een boek om in te lezen en uit te leren. 

Conclusie

‘Hartstikke Mediterraan’ is een fijn en leerzaam boek om in huis te hebben. Vooral de uitleg over wat een bepaald ingrediënt voor je gezondheid kan doen, is heel nuttig. Het helpt je op die manier om ook je zelf bedachte gerechten zo samen te stellen dat je gezondheid er iets aan heeft. Het boek is minder geschikt als je een beginnende of onzekere kok bent, want niet alle recepten worden helemaal stap voor stap uitgelegd. Er wordt uitgegaan van een bepaalde basiskennis en -vaardigheid.  

 

alle recepten →

Meer uit deze publicatie:

Gepocheerde roodbaars met pastinaken in mosterdsaus uit 'Hartstikke Mediterraan' →

Een heerlijk gerecht met pastinaken. Kijk op pagina 89.

Vlaamse mayonaise uit 'Hartstikke Mediterraan' →

Zelf mayo maken is een eitje met dit recept. Kijk op pagina 25.

Citroen-bosbessentaart uit 'Hartstikke Mediterraan' →

Een lekkere, zomerse taart. Stevig, maar met frisse smaken. Kijk op pagina

Vis in tajine uit 'Hartstikke Mediterraan' →

Een makkelijk en snel visgerecht. Kijk op pagina 91.

Alle blogs in de rubriek Review [50]

Recensie: Too Easy →

19-12-2024 Makkelijk en vol van smaak: een typische Donna Hay.

Recensie: Winter →

11-12-2024 Winter van Diana Henry biedt 120 seizoensgebonden recepten die comfort en creativiteit combineren. Het boek is praktisch, inspirerend en perfect voor de koude maanden.

Recensie: Lekker Hollands →

05-12-2024 Lekker Hollands: gedegen klassiekers en variaties op klassiekers, maar niet veel nieuws aan de horizon.

Lijstjes [1] →

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Getest [158] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Gekaramelliseerde tomatenspaghetti →

Spaghetti gekookt in tomatenbouillon. Boordevol smaak en lekker knapperig.

Getest: Galette met kaas en bloemkool →

Een galette is een hartige Franse taart met een knapperige deegbodem. Deze is gevuld met bloemkool en kaas. Het heeft een rustieke uitstraling door de vouwrand.

Getest: Pasta met tonijn, rucola en citroen →

Supereenvoudige pasta boordevol smaak en perfect in balans.

Recept [59] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Franse uiensoep à la Cookboogle →

Uiensoep is een hartige soep van gekaramelliseerde uien, bouillon en kruiden. Geserveerd met geroosterd brood en gesmolten kaas, is het een smaakvol en vullend gerecht uit de Franse keuken.

Recept: Snackbrownie →

Een klein, warm, smeuïg en chocoladerig hapje.

Recept: Gebraden kip met honing, mosterd en gekaramelliseerde ui →

Door de kip klaar te maken op gekaramelliseerde uien, krijgt het vlees extra veel smaak en blijft het sappig. De mosterd en honing geven de kip een glorieuze gouden gloed.