Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Review

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Hartstikke mediterraan

Janine Jansen e.a.

Verschijning: 07-09-2018

Fontaine Uitgevers

Eenvoudig te bestellen bij:

Lekker en gezond gaan hand in hand

Uit: Hartstikke mediterraan

10-01-2024 00:00 Rubriek: Review

Hartstikke Mediterraan  Cover en quoteAnnemieke en Janine Jansen zijn zussen. Annemieke is cardioloog en Janine is grafisch vormgever, fotograaf en kok. Het thema van de kookboeken die zij samen maken mag dan ook duidelijk zijn: lekker en gezond, beiden gebaseerd op de mediterrane keuken. De mediterrane keuken staat immers bekend als een gezonde keuken waarin veel onverzadigde vetzuren en complexe koolhydraten worden gebruikt. Denk aan olijfolie, verse groenten, vis en gevogelte, zo min mogelijk bewerkt vlees, weinig zuivel en weinig suiker.

Hartstikke Mediterraan kwam uit in 2018 bij Fontaine Uitgevers en is inmiddels (als ik het goed heb in augustus 2023) herdrukt

Ik heb het exemplaar uit 2018. Het heeft een harde kaft, wat geen overbodige luxe is gezien het aantal pagina’s dat het boek bevat. Ruim driehonderd pagina’s vol met lekkers bevinden zich tussen een stevige voor- en achterkaft.

De foto's

De fotografie is bijzonder mooi. Het zijn sfeerplaatjes met het gerecht in de hoofdrol. Naast alle recepten vind je in dit boek ook veel informatie over producten. Als voorbeeld noem ik een leerzaam hoofdstuk over kruiden & specerijen (en hoe je zelf bouillonpoeder kunt maken), een hoofdstuk over fruit & zoet (en hoe je zelf water met smaakjes kunt maken) en een hoofdstuk over groenten (en hoe je zelf een ketchup-light maakt).

Niet alleen een boek om uit te koken dus, maar ook een boek om in te lezen en uit te leren. 

Conclusie

‘Hartstikke Mediterraan’ is een fijn en leerzaam boek om in huis te hebben. Vooral de uitleg over wat een bepaald ingrediënt voor je gezondheid kan doen, is heel nuttig. Het helpt je op die manier om ook je zelf bedachte gerechten zo samen te stellen dat je gezondheid er iets aan heeft. Het boek is minder geschikt als je een beginnende of onzekere kok bent, want niet alle recepten worden helemaal stap voor stap uitgelegd. Er wordt uitgegaan van een bepaalde basiskennis en -vaardigheid.  

 

alle recepten →

Meer uit deze publicatie:

Gepocheerde roodbaars met pastinaken in mosterdsaus uit 'Hartstikke Mediterraan' →

Een heerlijk gerecht met pastinaken. Kijk op pagina 89.

Vlaamse mayonaise uit 'Hartstikke Mediterraan' →

Zelf mayo maken is een eitje met dit recept. Kijk op pagina 25.

Citroen-bosbessentaart uit 'Hartstikke Mediterraan' →

Een lekkere, zomerse taart. Stevig, maar met frisse smaken. Kijk op pagina

Vis in tajine uit 'Hartstikke Mediterraan' →

Een makkelijk en snel visgerecht. Kijk op pagina 91.

Alle blogs in de rubriek Review [45]

Recensie: A Very Vegan Christmas →

21-11-2024 Steeds meer mensen willen helemaal of deels plantaardig eten. De feestdagen zijn dan vaak een uitdaging. Dit boek lost dat op.

Recensie: Tinned Tomatoes →

16-11-2024 Een heel boek over een product dat iedereen altijd in zijn voorraadkast zou moeten hebben.

Recensie: Oma's Bakboek →

01-11-2024 Waan je aan oma's koffietafel met chocoladesoezen, appelbeignets en kletskoppen.

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Getest [149] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Knapperige spruitjes met salie en knoflook →

Spruitjes worden vaak bij de kerstdis gegeten. Deze manier van bereiden is snel en ze blijven lekker knapperig.

Getest: Omgekeerde prei-walnotentaart →

Een knapperig hartig, maar ook zoet taartje. Volledig plantaardig en lekker als bijgerecht bij een feestelijke maaltijd.

Getest: Plaattaart met tomaat, kaas en pesto →

Voor plaattaarten kun je mij wakker maken. Deze is eenvoudig te maken en zeer smaakvol.

Recept [47] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Granaatappel-negroni →

Een eenvoudige cocktail die in grote hoeveelheden te maken is.

Recept: Bloedsinaasappelpavlova →

Een meringue met een karamelachtige smaak, die het goed doet bij fris, scherp smakende bloedsinaasappels en lobbig geklopte room.

Recept: Doordeweekse chili con carne →

Dé studentenhap van schrijver Samuel Goldsmith

Lijstjes [1] →