Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Review

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Master the originals

Jeroen van Oijen

Verschijning: 17-10-2023

Culiversity

Eenvoudig te bestellen bij:

Ultieme thuisrecepten van twintig klassiekers

Uit: Master the originals

03-04-2024 07:25 Rubriek: Review

Master the OriginalsVolgens Chef on a Mission Jeroen van Oijen zit de essentie van koken verscholen in de populairste gerechten van de wereld. Hij reisde de wereld over en stelde van die populaire gerechten het ultieme thuisrecept samen voor de thuiskok.

Wat een topidee, dit boek!

Het boek

Allereerst het boek zelf. Het ligt lekker stevig in de hand en is gedrukt op mooi, stevig papier. Het kan tegen een stootje dus en dat is fijn op een aanrecht. Ook de kleurstelling is die van een werkboek, niet van een sierboek. Het is dan ook echt de bedoeling van de schrijver dat we met dit boek aan de slag gaan. 

De missie

Jeroen van Oijen is zijn hele leven al gepassioneerd over eten en koken. Om écht goed te leren koken heb je volgens hem een stevige basis nodig. Experimenteren en freestylen is leuk, maar zonder goed fundament is de kans op mislukking groot. Dat fundament zit in de honderd populairste gerechten van de wereld. Als je die leert beheersen bouw je een smaakbibliotheek op waarmee je vol zelfvertrouwen kunt gaan variëren. 

De eerste twintig

De eerste twintig van de honderd populairste gerechten vind je in dit boek. We kunnen ons dus nog verheugen op deel 2 t/m 5! Van Oijen reisde de wereld over, at, kookte en leerde in de gebieden waar het gerecht oorspronkelijk vandaan komt. Hij maakte daarbij al alle fouten die wij dus niet meer hoeven te maken. Alle ervaring die hij opdeed zit in de recepten. 

"Een recept is als een navigatiesysteem: het helpt je om ontspannen te reizen en na een tijdje ken je de route en kun je zonder.

De klassiekers

En over welke klassiekers hebben we het dan zoal? Wat dacht je van Panna Cotta, Pad Thai, Pealla, Saté en Peking Eend. Van Oijen leert ze je bereiden aan de hand van stap-voor-stap beschrijvingen en foto's. Bij alle recepten lees je waar het gerecht oorspronkelijk vandaan komt, waarom het gerecht populair is, wat de juiste ingrediënten zijn en hoe je zelf thuis het beste resultaat krijgt dat het origineel zo dicht mogelijk benadert.

Conclusie

Man, wat een heerlijk boek is dit. Ik ben met drie gerechten aan de slag gegaan, hieronder vind je de linkjes naar die afzonderlijke artikeltjes daarover. Voor de pril beginnende thuiskok is het misschien wat hoog gegrepen, iets van kookervaring is wel fijn. Maar hé, als je het dan toch gaat leren, dan maar meteen goed! 

alle recepten →

Meer uit deze publicatie:

The original: pizza Margherita →

Van armeluisvoer naar wereldwijd icoon: pizza Margherita. Het originele recept staat in 'Master the Originals'.

The original: Gado Gado →

Gado Gado kun je in alle soorten en maten vinden. Het gerecht zoals het ook bedoeld is vind je in 'Master the Originals'.

The original: Ceviche →

Een gerecht met een eigen feestdag: Ceviche het simpele en zeer smakelijke originele recept voor de thuiskok vind je in 'Master the Originals'.

Alle blogs in de rubriek Review [50]

Recensie: Too Easy →

19-12-2024 Makkelijk en vol van smaak: een typische Donna Hay.

Recensie: Winter →

11-12-2024 Winter van Diana Henry biedt 120 seizoensgebonden recepten die comfort en creativiteit combineren. Het boek is praktisch, inspirerend en perfect voor de koude maanden.

Recensie: Lekker Hollands →

05-12-2024 Lekker Hollands: gedegen klassiekers en variaties op klassiekers, maar niet veel nieuws aan de horizon.

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Recept [58] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Snackbrownie →

Een klein, warm, smeuïg en chocoladerig hapje.

Recept: Gebraden kip met honing, mosterd en gekaramelliseerde ui →

Door de kip klaar te maken op gekaramelliseerde uien, krijgt het vlees extra veel smaak en blijft het sappig. De mosterd en honing geven de kip een glorieuze gouden gloed.

Recept: Tiramisu met limoncello →

Tiramisu met limoncello is een frisse variant van het klassieke dessert. Het resultaat is een romig, verfrissend en licht zuur dessert met een kleine limoncellokick.

Lijstjes [1] →

Getest [158] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Gekaramelliseerde tomatenspaghetti →

Spaghetti gekookt in tomatenbouillon. Boordevol smaak en lekker knapperig.

Getest: Galette met kaas en bloemkool →

Een galette is een hartige Franse taart met een knapperige deegbodem. Deze is gevuld met bloemkool en kaas. Het heeft een rustieke uitstraling door de vouwrand.

Getest: Pasta met tonijn, rucola en citroen →

Supereenvoudige pasta boordevol smaak en perfect in balans.