Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Getest

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Master the originals

Jeroen van Oijen

Verschijning: 17-10-2023

Culiversity

Eenvoudig te bestellen bij:

The original: pizza Margherita

Uit: Master the originals

02-04-2024 08:00 naar notities Rubriek: Getest

Pizza MargheritaDe belangrijkste topping van een pizza Margherita is de tomaat. De lekkerste tomaten komen uit Napels, dat aan de rand van de Vesuvius ligt, goede grond voor tomaten. In Napels heeft de Margherita zich dan ook ontwikkeld tot de beroemde pizza. 

Het deeg

Een goed deeg is natuurlijk essentieel en een goed deeg kun je nou eenmaal niet snel maken. De schrijver vergelijkt het met in een uur pulled pork bereiden, dat moet je ook niet willen. Je begint dus met een deegstarter die 24 uur moet staan. Veel werk is het niet, je moet alleen een beetje goed plannen. 

24 uur later kunt je het deeg afmaken. Het resultaat is een mooi elastisch deeg, dat sterk is en goed uitrolt. 

De oven

Natuurlijk moet je een pizza eigenlijk bakken op zeer hoge temperatuur in een steenoven of op een pizzasteen in je eigen oven. Beiden heb ik niet. Gelukkig heb ik wel een handigerd in huis die in no time een van de verbouwing overgebleven badkamervloertegel had omgetoverd tot een prachtige pizzasteen. 

Mijn oven gaat tot 275 graden. Eigenlijk niet heet genoeg, maar het ging prima. De pizza moet er alleen ietsje langer in. Houdt met de tegel/steen in je oven een half uurtje voorverwarmen aan. De steen is dan ook goed loeiheet. 

Gebruik echt goede ingrediënten

Omdat er maar zo weinig op de pizza gaat is het heel belangrijk dat de ingrediënten die er wel op gaan van goede kwaliteit zijn. Dus koop goede mozzarella en goede bliktomaten.

Het resultaat is een pizza die niet te vergelijken is met wat je in de winkels of restaurants hier aantreft. Veel lekkerder, veel lichter, veel meer (pure) smaak.

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Ultieme thuisrecepten van twintig klassiekers →

Chef on a Mission Jeroen van Oijen stelde van twintig populaire gerechten het ultieme thuisrecept samen.

The original: Gado Gado →

Gado Gado kun je in alle soorten en maten vinden. Het gerecht zoals het ook bedoeld is vind je in 'Master the Originals'.

The original: Ceviche →

Een gerecht met een eigen feestdag: Ceviche het simpele en zeer smakelijke originele recept voor de thuiskok vind je in 'Master the Originals'.

Alle blogs in de rubriek Getest [189]

Getest: Gegrilde zalm en groenten met miso en gesmolten boter →

21-05-2025 Een comfortfoodklassieker uit Hokkaido

Getest: Jerky van zalm →

20-05-2025 Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

19-05-2025 Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep

Lijstjes [1] →

Recept [96] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Hartige clafoutis met kerstomaten en parmezaan →

Clafoutis is Frans gebak, maar dit een is hartige versie die je heel goed als maaltijd kunt eten.

Pizza die nooit faalt →

Pizza: deeg, saus, beleg, simpel.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer

Review [64] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Hokkaido →

Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Het complete basisbakboek →

Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.