Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Review

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Het grandioze groenteboek

Alice Hart

Verschijning: 08-04-2024

Terra - Lannoo, Uitgeverij

Eenvoudig te bestellen bij:

90 Vegetarische klassiekers met een twist

Uit: Het grandioze groenteboek

13-05-2024 08:00 Rubriek: Review

Het grandioze groenteboekAlice Hart is een kenner op het gebied van vegetarisch koken en dan met name op het gebied van koken met groenten. Want vleesvervangers? Daar doet ze niet aan. 

Hart heeft haar sporen verdiend als redacteur van verschillende Engelstalige culinaire magazines en Het grandioze groenteboek is haar vierde vegetarische kookboek. Bij Uitgeverij Terra verschenen eerder Vegalicious en Het grote groenteboek.

Het boek

De vraag wat je allemaal kunt koken als vegetariër of voor vegetariërs klikt volgens de schrijfster nog even luid als bijna twintig jaar geleden. Veel mensen blijken het nog lastig te vinden om zonder vlees of vis te koken. Hart's boeken zijn daarom nog broodnodig. In Het grandioze groenteboek vind je 90 recepten onderverdeeld in verschillende hoofdstukken. 

Bij brunch en lunch vind je bijvoorbeeld de ultieme avocadotoast, kaastosti's met appel en ingemaakte walnoten en ricottapancakes met gekruide honing en frambozen. Bij de plaatjes loopt het water je in de mond. In de overige hoofdstukken vind je kleine gerechten, avondmaaltijden, bijgerechten, sauzen en nagerechten.

Wat ik echt een toevoeging vind zijn de menu's die Hart achterin het boek heeft samengesteld van de gerechten uit het boek. Een etentje is daardoor zo gepland met goed bijelkaar passende gerechten. 

Ik heb wat recepten geprobeerd uit het boek. Ik kan namelijk niks zinnigs zeggen over een kookboek als ik er niet uit heb gekookt. Onder dit artikel staan linkjes naar 3 recepten die ik heb geprobeerd en ik ga dit boek absoluut vaker gebruiken. Ik maakte onder andere de pasta met verse tomaten, geroosterde paprika, chilipeper en basilicum en ik kan oprecht zeggen dat dit de lekkerste rode pastasaus is die ik ooit heb gegeten. 

Het is geen snel-snel-boek en dat vind ik eigenlijk heel prettig. Onderdeel van goed, lekker en gezond eten is immers het bereiden van dit eten. Daarvoor moeten we ook meer tijd en aandacht hebben naar mijn idee. 

Conclusie

Eet je zelf (regelmatig) vegetarisch of kook je voor iemand die vegetarisch eet? Dan is dit een boek dat je in je kast zou moeten hebben. En dan: neem de tijd, koop goede verse groenten en ga lekker aan de slag.

alle recepten →

Meer uit deze publicatie:

Recept: Cheesecakepotjes met gezouten honing →

Het enige wat je hoeft te doen om deze potjes te serveren, is een laagje overheerlijke gezouten roomkaas over de crumb van gekaramelliseerde gemberkoekjes en gerookte amandelen over 4 glaasjes verdelen.

Zelden zo'n lekkere pastasaus gegeten →

Verrukkelijke pasta met een saus van geroosterde paprika, verse tomaten, basilicum en chilipeper.

Gevulde tomaten om je vingers bij af te likken →

Heerlijke met rijst, linzen, saffraan en venkel gevulde tomaten uit de oven.

Vegan spiesjes voor de barbecue of grillpan →

Mooie, smaakvolle spiesjes van shiitake. Een opvallend vegan alternatief bij al het barbecuegeweld

Alle blogs in de rubriek Review [30]

Recensie: Lekker Caribisch Koken →

16-07-2024 Ontdek meer dan zestig authentieke recepten uit de rijke culinaire traditie van de Caribische eilanden.

Recensie: De Syrische Keuken van Imad →

10-07-2024 Eten brengt mensen samen. Imad Alarnab is een Syrische chef-kok, ondernemer en vluchteling. In 2021 opende hij 'Imad's Syrian Kitchen' in Londen.

Recensie: Het Groene Kookboek →

28-06-2024 Minimale inspanning, maximaal resultaat. Dit boek maakt het waar!

Recept [20] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Pasta met paddenstoelen en kaassaus →

Een lekkere snelle vegetarische pasta met allerlei variatiemogelijkheden

Recept: Pasta met gegratineerde tomaatjes →

Een lekkere, simpele, snelle pasta voor tomatenliefhebbers.

Recept: Klassieke gestoofde kip →

De auteur van 'Lekker Caribisch Koken' noemt dit gerecht zijn pure hemel.

Getest [112] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Geroosterde citrus-honinghalloumi met aardappeltjes en venkel →

De zon in op je bord! Lichte, smaakvolle en vegetarische maaltijd van de bakplaat.

Getest: spinaziequiche met oude kaas →

Heerlijke quiche met lekker veel knoflook en oude kaas. Lekker voor een dagje zonder vlees. Serveer er een groene salade bij. Dit recept scoort 4,5 van de 5 sterren op de website van CuliSandra.

Getest: frambozensorbetijs →

Het lekkerste sorbetijs dat ik ooit maakte. Gewoon in mijn eigen kleine ijsmakertje.

Lijstjes [1] →

Aangekondigd [1] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: juli 2024 →

Voor de komkommermaanden juli en augustus staan er toch nog 17 nieuwe kookboektitels aangekondigd. Hier lees je waar we bij Cookboogle naar uitkijken.