13-05-2024 08:00 Rubriek: Review
Alice Hart is een kenner op het gebied van vegetarisch koken en dan met name op het gebied van koken met groenten. Want vleesvervangers? Daar doet ze niet aan.
Hart heeft haar sporen verdiend als redacteur van verschillende Engelstalige culinaire magazines en Het grandioze groenteboek is haar vierde vegetarische kookboek. Bij Uitgeverij Terra verschenen eerder Vegalicious en Het grote groenteboek.
Het boek
De vraag wat je allemaal kunt koken als vegetariër of voor vegetariërs klikt volgens de schrijfster nog even luid als bijna twintig jaar geleden. Veel mensen blijken het nog lastig te vinden om zonder vlees of vis te koken. Hart's boeken zijn daarom nog broodnodig. In Het grandioze groenteboek vind je 90 recepten onderverdeeld in verschillende hoofdstukken.
Bij brunch en lunch vind je bijvoorbeeld de ultieme avocadotoast, kaastosti's met appel en ingemaakte walnoten en ricottapancakes met gekruide honing en frambozen. Bij de plaatjes loopt het water je in de mond. In de overige hoofdstukken vind je kleine gerechten, avondmaaltijden, bijgerechten, sauzen en nagerechten.
Wat ik echt een toevoeging vind zijn de menu's die Hart achterin het boek heeft samengesteld van de gerechten uit het boek. Een etentje is daardoor zo gepland met goed bijelkaar passende gerechten.
Ik heb wat recepten geprobeerd uit het boek. Ik kan namelijk niks zinnigs zeggen over een kookboek als ik er niet uit heb gekookt. Onder dit artikel staan linkjes naar 3 recepten die ik heb geprobeerd en ik ga dit boek absoluut vaker gebruiken. Ik maakte onder andere de pasta met verse tomaten, geroosterde paprika, chilipeper en basilicum en ik kan oprecht zeggen dat dit de lekkerste rode pastasaus is die ik ooit heb gegeten.
Het is geen snel-snel-boek en dat vind ik eigenlijk heel prettig. Onderdeel van goed, lekker en gezond eten is immers het bereiden van dit eten. Daarvoor moeten we ook meer tijd en aandacht hebben naar mijn idee.
Conclusie
Eet je zelf (regelmatig) vegetarisch of kook je voor iemand die vegetarisch eet? Dan is dit een boek dat je in je kast zou moeten hebben. En dan: neem de tijd, koop goede verse groenten en ga lekker aan de slag.