Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Review

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Het grandioze groenteboek

Alice Hart

Verschijning: 08-04-2024

Terra - Lannoo, Uitgeverij

Eenvoudig te bestellen bij:

90 Vegetarische klassiekers met een twist

Uit: Het grandioze groenteboek

13-05-2024 08:00 Rubriek: Review

Het grandioze groenteboekAlice Hart is een kenner op het gebied van vegetarisch koken en dan met name op het gebied van koken met groenten. Want vleesvervangers? Daar doet ze niet aan. 

Hart heeft haar sporen verdiend als redacteur van verschillende Engelstalige culinaire magazines en Het grandioze groenteboek is haar vierde vegetarische kookboek. Bij Uitgeverij Terra verschenen eerder Vegalicious en Het grote groenteboek.

Het boek

De vraag wat je allemaal kunt koken als vegetariër of voor vegetariërs klikt volgens de schrijfster nog even luid als bijna twintig jaar geleden. Veel mensen blijken het nog lastig te vinden om zonder vlees of vis te koken. Hart's boeken zijn daarom nog broodnodig. In Het grandioze groenteboek vind je 90 recepten onderverdeeld in verschillende hoofdstukken. 

Bij brunch en lunch vind je bijvoorbeeld de ultieme avocadotoast, kaastosti's met appel en ingemaakte walnoten en ricottapancakes met gekruide honing en frambozen. Bij de plaatjes loopt het water je in de mond. In de overige hoofdstukken vind je kleine gerechten, avondmaaltijden, bijgerechten, sauzen en nagerechten.

Wat ik echt een toevoeging vind zijn de menu's die Hart achterin het boek heeft samengesteld van de gerechten uit het boek. Een etentje is daardoor zo gepland met goed bijelkaar passende gerechten. 

Ik heb wat recepten geprobeerd uit het boek. Ik kan namelijk niks zinnigs zeggen over een kookboek als ik er niet uit heb gekookt. Onder dit artikel staan linkjes naar 3 recepten die ik heb geprobeerd en ik ga dit boek absoluut vaker gebruiken. Ik maakte onder andere de pasta met verse tomaten, geroosterde paprika, chilipeper en basilicum en ik kan oprecht zeggen dat dit de lekkerste rode pastasaus is die ik ooit heb gegeten. 

Het is geen snel-snel-boek en dat vind ik eigenlijk heel prettig. Onderdeel van goed, lekker en gezond eten is immers het bereiden van dit eten. Daarvoor moeten we ook meer tijd en aandacht hebben naar mijn idee. 

Conclusie

Eet je zelf (regelmatig) vegetarisch of kook je voor iemand die vegetarisch eet? Dan is dit een boek dat je in je kast zou moeten hebben. En dan: neem de tijd, koop goede verse groenten en ga lekker aan de slag.

alle recepten →

Meer uit deze publicatie:

Recept: Cheesecakepotjes met gezouten honing →

Het enige wat je hoeft te doen om deze potjes te serveren, is een laagje overheerlijke gezouten roomkaas over de crumb van gekaramelliseerde gemberkoekjes en gerookte amandelen over 4 glaasjes verdelen.

Zelden zo'n lekkere pastasaus gegeten →

Verrukkelijke pasta met een saus van geroosterde paprika, verse tomaten, basilicum en chilipeper.

Gevulde tomaten om je vingers bij af te likken →

Heerlijke met rijst, linzen, saffraan en venkel gevulde tomaten uit de oven.

Vegan spiesjes voor de barbecue of grillpan →

Mooie, smaakvolle spiesjes van shiitake. Een opvallend vegan alternatief bij al het barbecuegeweld

Alle blogs in de rubriek Review [52]

Recensie: Feest →

27-01-2025 Een culinair feest voor elke gelegenheid

Recensie: Simpel en Puur voor elke dag →

21-01-2025 Wat je dagelijks in je mond stopt, heeft zijn uitwerking op hoe je je voelt en hoe gezond je lijf is.

Recensie: Too Easy →

19-12-2024 Makkelijk en vol van smaak: een typische Donna Hay.

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Getest [158] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Gekaramelliseerde tomatenspaghetti →

Spaghetti gekookt in tomatenbouillon. Boordevol smaak en lekker knapperig.

Getest: Galette met kaas en bloemkool →

Een galette is een hartige Franse taart met een knapperige deegbodem. Deze is gevuld met bloemkool en kaas. Het heeft een rustieke uitstraling door de vouwrand.

Getest: Pasta met tonijn, rucola en citroen →

Supereenvoudige pasta boordevol smaak en perfect in balans.

Recept [61] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Curry met kip en aardappel →

Lekkere pittige (aan te passen naar smaak) curry met aardappel en kip

Recept: Tagliatelle met truffel →

Een verrukkelijke en zeer eenvoudige pasta met zwarte truffel

Recept: Franse uiensoep à la Cookboogle →

Uiensoep is een hartige soep van gekaramelliseerde uien, bouillon en kruiden. Geserveerd met geroosterd brood en gesmolten kaas, is het een smaakvol en vullend gerecht uit de Franse keuken.

Lijstjes [1] →