16-07-2024 19:45 Rubriek: Review
"Koken is voor mij een creatieve vorm van meditatie." schrijft Chef Tee in de inleiding. "Ik vergeet de rekeningen waar ik me zorgen over maak, ik vergeet deadlines waar ik stress van heb, het gewicht van de wereld op mijn schouders. Ik ben in een omgeving waar negativiteit niet kan binnendringen in de beschermende bubbel van geluk die ik heb gecreëerd."
Grappig, want dat is precies zoals ik koken ook ervaar. Ik weet dat het voor veel mensen één van de vele dingen is die je op een dag nou eenmaal ook nog moet doen. En zo is het voor mij ook vaak geweest.
Het bereiden van de dagelijkse maaltijd...
...is voor mij ontspanning. Natuurlijk niet elke dag, maar als ik mijn week goed gepland heb (wat ik heel ingewikkeld vind), de boodschappen in huis zijn en ik na een drukke werkdag en een half uurtje bijpraten met mijn lief op de bank naar de keuken vertrek begint voor mij de rust die ik zo ontzettend hard nodig heb.
Lekker Caribisch Koken
En als je dan zo'n boek als dat van Chef Tee mag uitproberen is dat echt een feestje. De cover straalt één en al Caribische vrolijkheid uit, net als de foto's in het boek. De foto's van de gerechten zijn helder en kleurrijk en hier en daar een prachtige omgevingsfoto om even lekker bij weg te dromen.
En wat staat er dan zoal in dat vrolijke boek? Natuurlijk gerechten met vis en zeebanket, maar ook Caribische klassiekers, cakes en desserts en punches en cocktails. Ik maakte de afgelopen tijd drie gerechten. Linkjes naar de stukjes daarover vind je onderaan dit artikel.
Chef Tee deelt zijn eenvoudige jerk-marinade recept dat in veel van de overige gerechten gebruikt wordt. Als je eens een Caribisch barbecuefeest wilt geven, is dit het boek dat je moet kopen!
Conclusie
Ik heb op dit boek eigenlijk maar één ding aan te merken en dat is de aanduiding voor de hoeveelheid personen. Ik maakte bijvoorbeeld de klassieke kipcurry en daar staat bij dat deze is bedoeld voor 8-12 personen. Ik weet dat wij grote eters zijn, maar wij hebben deze pan met z'n drieën leeg gegeten. Er gaat 500 gram kip in, dus zo gek is dat toch niet met 3 personen? Als je daar even op let bij het maken van de gerechten (en je houdt van een beetje pit hier en daar), heb je aan dit boek een tropische topper.