19-07-2024 19:45 naar notities Rubriek: Recept
Voor 6 tot 10 personen (als ik kijk naar de hoeveelheid kip zou ik zeggen 4 personen, zie mijn opmerking hierover in de recensie)
Ingrediënten:
- 500 gram kipfilet of kippendij zonder vel, in stukken gesneden
- 40 ml plantaardige olie
- 2 el goede groentebouillonpoeder
- 20 gram kurkuma
- 5 gram pimentbessen
- 15 gram kristalsuiker
- 15 gram knoflookkorrels
- snufje gemalen allspice
- 5 gram gemalen komijn
- 200 gram ui, grof gehakt
- stuk gember ter grootte van een duim, geschild en geraspt
- 0,5 bol knoflook, teentjes gesneden
- 1 Scotch Bonnet-peper, in stukjes gehakt
- 0,5 bosje verse tijm, takjes doormidden gebroken
- 1 bosje lente-uitjes, grof gesneden
- 2 handenvol babyspinazie
Bereidingswijze:
Doe vlees, olie, bouillon, kurkuma, pimentbessen, suiker, knoflookkorrels, allspice en komijn in een gietijzeren pan op een hoge temperatuur. Bak dit een paar minutenal roerend om de smaakmakers met het vlees te mengen tot het vlees aan alle kanten wit is.
Gier er water bij tot het vlees net is bedekt, voeg dan ui, gember, knoflook en Scotch Bonnet-peper toe en roer alles door elkaar. Breng aan de kook, dek de pan af met een deksel en laat 20-30 minuten koken op een hoge temperatuur. Voeg niet meer water toe, want dat spoelt de smaak weg en het vlees kan daardoor te gaar worden.
Haal als de kip tot de kern wit is de deksel van de pan en laat alles nog 10 minuten koken tot al het overtollige vocht is gereduceerd en de saus lobbig is.
Haal de kip van de kookplaat en roer er tijm en lente-uitjes door. Voeg ten slotte de spinazie toe en laat hem slinken.
Tip: voor een lekker bruin kleurtje kun je bij het aanbraden van de kip 2 el donkere sojasaus toevoegen.