10-03-2025 08:00 naar notities Rubriek: Review
Tweed Time ontving ik al een aantal maanden geleden. Vanwege onze lange trip naar Frankrijk was ik nog niet toegekomen aan het koken uit dit boek. In Tweed Time staan herfstige recepten, maar gelukkig zijn die ook in de winter en in het vroege voorjaar heel lekker.
Eerlijk gezegd kende ik Theresa Baumgärtner (de auteur van Tweed Time) niet. Ze woont met haar gezin in Luxemburg en heeft blijkbaar al 11 kookboeken op haar naam staan. Wel Duitstalig uiteraard, dus vandaar dat het tot op heden buiten mijn scope is gevallen denk ik.
Tweed Time gaat over de geur van de herfst en de voorpret voor de winter geïnspireerd op de Schotse Highlands sfeer.
Het boek
Het boek staat vol met prachtige foto's van de Schotse natuur, prachtige gerechten en typisch Schotse decoratie-inspiratie. De cover is een afdruk van een kleurrijk tweedruitje. Dat maakt van dit boek niet alleen een kookboek, maar ook een gezellig doorbladerboek.
In het boek vind je recepten met typische herfstingrediënten als appel, kweepeer, pompoen en paddenstoelen en de receptuur is zeer gevarieerd. Het merendeel van de recepten is eenvoudig te maken, een aantal gerechten duren wat langer om te maken, maar dat zit 'm dan voor in oventijd.
Zo maakte ik bijvoorbeeld de Bloemkoolroosjes en aardappelen van de bakplaat (pagina 67), een kwestie van snijden, op de bakplaat leggen en de oven in schuiven. Bij dit gerecht zit overigens een Goddelijke saus van cashewnotenpasta en tahin om je vingers bij af te likken.
Verder vind je in dit boek een grote variatie aan recepten. Soepen, cakes en taarten, gebak en brood (een brioche met vanille bijvoorbeeld), vegetarische gerechten en visgerechten. Zo ga ik absoluut de Zalm met notenkorst en knollenpuree van pagina 160 nog eens maken.
Los van de recepten staan er in dit boek ook een aantal leuke knutselfrutsels om zelf mee aan de slag te gaan.
Conclusie
Al met al een boek vol heerlijke recepten waar de meeste mensen wel mee uit de voeten zullen kunnen. Het zijn geen heel uitgesproken recepten, dus ik vermoed dat de meeste mensen deze gerechten ook wel lekker zullen vinden. Scrol vooral even door de index om te zien wat er allemaal instaat. De sfeer in het boek is ontegenzeggelijk Schots, maar de receptuur is - voor zover ik kan nagaan - niet typisch Schots, maar meer algemeen Noord-Europees.
Bekijk het inkijkexemplaar bij...