Uit de keuken van Cookboogle

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Risotto! Risotto!

Valentina Harris

Verschijning: 01-03-2018

Veltman Uitgevers B.V.

Eenvoudig te bestellen bij:

Een boek dat ik vaak uit de kast pak: Risotto! Risotto!

Uit: Risotto! Risotto!

07-04-2024 08:00 Rubriek: Review

Risotto! Risotto!Italianen zijn nogal van het dingen doen zoals ze horen. Geen ananas op een pizza, spaghetti mag je niet snijden, geen cappuccino na het ontbijt ... ach, we kennen het allemaal wel. 

Zo hoort risotto gegeten te worden met een vork uit een soepbord en in Risotto! Risotto! beschrijft Valentina Harris precies hoe je het vervolgens hoort te eten. De risotto moet in het midden van het bord op een hoopje liggen en je eet 'm beetje bij beetje, met de klok mee, door met de achterkant van de tanden van de vork de risotto naar de rand van het bord te trekken. In het boek lees je de verdere details hierover. 'Italianen moeten altijd zo nodig' noemt mijn lief dat. Ach... laat ze lekker, doen wij het lekker op onze eigen manier.

Een favoriet

Op Cookboogle bespreek ik niet alleen nieuw verschenen boeken, maar ook mijn favorieten en dit is er een van. Risotto! Risotto! verscheen in 2017 in het Engels en werd in 2018 vertaald in het Nederlands. In vertalingen gaat nog wel eens iets mis, maar dat is hier niet het geval. Alle recepten die ik tot nu toe heb gemaakt kloppen als een zwerende vinger. Ik ben ook erg te spreken over de variatie aan recepten en de mogelijkheden om te experimenteren en je eigen draai aan de gerechten te geven.

De inhoud

Niet alleen staan in dit boek tientallen heerlijke risotto recepten, je leest ook alles over de geschiedenis van risotto, de soorten rijst die je kunt gebruiken en hoe je een goede bouillon maak.

Risotto maken moeilijk?

Welnee. Er wordt altijd erg druk over gedaan, maar al met al valt het allemaal best mee. De truc is: gebruik goede ingrediënten, zorg dat alles klaarstaat voordat je gaat beginnen en doe het vooral heel rustig aan. Voor het roeren door de risotto gebruik je bij voorkeur een siliconen spatel, omdat je dan goed over de bodem kunt roeren en in alle hoekjes van de pan kunt komen. 

Het is wel een uitdaging om de rijst perfect gaar te krijgen, maar ook dat is heel erg afhankelijk van je eigen smaak. De een houdt ervan als de rijst nog wat bite heeft de ander houdt van wat papperiger rijst. 

Uiteindelijk gaat het er niet om hoe ze het in Italië doen, maar hoe jij het lekker vindt. 

Nieuw niet meer te krijgen helaas

Dit boek wordt helaas niet meer uitgegeven, maar het is tweedehands nog regelmatig te krijgen. Houd de tweedehandsjes van Bol in de gaten en kijk regelmatig even op Boekwinkeltjes.nl, dan kom je het boek ongetwijfeld nog wel eens tegen. En krijg je de kans om dit boek aan te schaffen? Grijp die kans!

alle recepten →

Meer uit deze publicatie:

Een totaal andere risotto →

Niet romig, niet kazig, maar fris, zomers en licht: risotto met zalm uit Risotto! Risotto!

Italiaanse vlag risotto →

Groene basilicum, witte knoflook en rode tomaten, een op en top Italiaanse risotto. Uit Risotto! Risotto!

Risotto met een hoofdrol voor peterselie →

Peterselie wordt veel gebruikt in de keuken, maar het speelt zelden de hoofdrol in een gerecht. In Risotto! Risotto! staat een Risotto al Prezzemolo.

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Lijstjes [1] →

Getest [158] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Gekaramelliseerde tomatenspaghetti →

Spaghetti gekookt in tomatenbouillon. Boordevol smaak en lekker knapperig.

Getest: Galette met kaas en bloemkool →

Een galette is een hartige Franse taart met een knapperige deegbodem. Deze is gevuld met bloemkool en kaas. Het heeft een rustieke uitstraling door de vouwrand.

Getest: Pasta met tonijn, rucola en citroen →

Supereenvoudige pasta boordevol smaak en perfect in balans.

Recept [59] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Franse uiensoep à la Cookboogle →

Uiensoep is een hartige soep van gekaramelliseerde uien, bouillon en kruiden. Geserveerd met geroosterd brood en gesmolten kaas, is het een smaakvol en vullend gerecht uit de Franse keuken.

Recept: Snackbrownie →

Een klein, warm, smeuïg en chocoladerig hapje.

Recept: Gebraden kip met honing, mosterd en gekaramelliseerde ui →

Door de kip klaar te maken op gekaramelliseerde uien, krijgt het vlees extra veel smaak en blijft het sappig. De mosterd en honing geven de kip een glorieuze gouden gloed.

Review [50] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Too Easy →

Makkelijk en vol van smaak: een typische Donna Hay.

Recensie: Winter →

Winter van Diana Henry biedt 120 seizoensgebonden recepten die comfort en creativiteit combineren. Het boek is praktisch, inspirerend en perfect voor de koude maanden.

Recensie: Lekker Hollands →

Lekker Hollands: gedegen klassiekers en variaties op klassiekers, maar niet veel nieuws aan de horizon.