Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Getest

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Het lekkerste uit Turkije

Hilal Kayis Sungur

Verschijning: 31-10-2023

Fontaine Uitgevers

Eenvoudig te bestellen bij:

Kara Lahana - Boerenkool uit het noorden uit 'Het lekkerste uit Turkije'

Uit: Het lekkerste uit Turkije

26-02-2024 00:00 naar notities Rubriek: Getest

Ik maakte Kara Lahana, een recept dat van oorsprong uit het noorden van Turkije komt. Het recept staat in 'Het lekkerste uit Turkije' op pagina 97. 

Anders dan in stamppot heb ik boerenkool nog niet vaak gegeten, dus ik was erg benieuwd naar dit recept. De boerenkool wordt in dit gerecht gecombineerd met kidneybonen en baldorijst. Baldorijst kon ik helaas niet krijgen in mijn woonplaats, maar het is eenvoudig te vervangen door een risotto- of paëllarijst.

Verder heb je er rodepaprikapuree voor nodig, dat in mijn woonplaats ook niet te vinden is. Dat heb ik vervangen door ajvar (sowieso een aanrader om in huis te halen), een puree van rodepaprika en aubergine. 

Het gerecht is eenvoudig te maken, kost je zo'n drie kwartier om klaar te maken en is erg voedzaam. De schrijfster adviseert om er maïsbrood bij te eten en dat combineert goed volgens mij. De smaken kloppen en het gerecht is erg lekker.

De foto die bij het gerecht is afgedrukt lijkt helaas niet te kloppen met de receptuur. Op de foto zijn duidelijk maïskorrels te zien die ik niet in de receptuur tegenkom. Ook lijkt de verhouding boerenkool/rijst&bonen anders dan in het recept. In mijn gerecht overheerste duidelijk de boerenkool. Op de foto in het boek is ook veel meer van de bonen en de rijst te zien. Jammer vind ik dat, want als je er als thuiskok niet op kunt rekenen dat het plaatje het eindresultaat is van het recept dat je maakt, dan kan dat eigenlijk alleen maar tot teleurstellingen leiden. 

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Mercimek Çorbasi - Fluweelzachte rode-linzensoep uit 'Het lekkerste uit Turkije' →

Fluweelzachte rode-linzensoep uit het zuidoosten van Turkije, te vinden op pagina 38.

Izmir köftesi - Köfte uit Izmir met tomaat, ui en aardappel uit 'Het lekkerste uit Turkije' →

Zonnige köfte uit Izmir, te vinden op pagina 125

Portakalli Lokum - Turks fruit met sinaasappelsmaak uit 'Het lekkerste uit Turkije' →

Jammerlijk mislukt Turks fruit met sinaasappelsmaak, te vinden op pagina 182

De eerste uit een nieuwe landenserie: Turkije →

Het lekkerste uit Turkije van Hilal Kayis Sungur - Een boek vol leuke Turkse recepten maar wel met wat slordigheidjes en foutjes

Alle blogs in de rubriek Getest [189]

Getest: Gegrilde zalm en groenten met miso en gesmolten boter →

21-05-2025 Een comfortfoodklassieker uit Hokkaido

Getest: Jerky van zalm →

20-05-2025 Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

19-05-2025 Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep

Lijstjes [1] →

Review [64] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Hokkaido →

Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Het complete basisbakboek →

Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.

Recept [96] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Hartige clafoutis met kerstomaten en parmezaan →

Clafoutis is Frans gebak, maar dit een is hartige versie die je heel goed als maaltijd kunt eten.

Pizza die nooit faalt →

Pizza: deeg, saus, beleg, simpel.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer