26-02-2024 00:00 Rubriek: Getest
Ik maakte Kara Lahana, een recept dat van oorsprong uit het noorden van Turkije komt. Het recept staat in 'Het lekkerste uit Turkije' op pagina 97.
Anders dan in stamppot heb ik boerenkool nog niet vaak gegeten, dus ik was erg benieuwd naar dit recept. De boerenkool wordt in dit gerecht gecombineerd met kidneybonen en baldorijst. Baldorijst kon ik helaas niet krijgen in mijn woonplaats, maar het is eenvoudig te vervangen door een risotto- of paëllarijst.
Verder heb je er rodepaprikapuree voor nodig, dat in mijn woonplaats ook niet te vinden is. Dat heb ik vervangen door ajvar (sowieso een aanrader om in huis te halen), een puree van rodepaprika en aubergine.
Het gerecht is eenvoudig te maken, kost je zo'n drie kwartier om klaar te maken en is erg voedzaam. De schrijfster adviseert om er maïsbrood bij te eten en dat combineert goed volgens mij. De smaken kloppen en het gerecht is erg lekker.
De foto die bij het gerecht is afgedrukt lijkt helaas niet te kloppen met de receptuur. Op de foto zijn duidelijk maïskorrels te zien die ik niet in de receptuur tegenkom. Ook lijkt de verhouding boerenkool/rijst&bonen anders dan in het recept. In mijn gerecht overheerste duidelijk de boerenkool. Op de foto in het boek is ook veel meer van de bonen en de rijst te zien. Jammer vind ik dat, want als je er als thuiskok niet op kunt rekenen dat het plaatje het eindresultaat is van het recept dat je maakt, dan kan dat eigenlijk alleen maar tot teleurstellingen leiden.