Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Review

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Het lekkerste uit Turkije

Hilal Kayis Sungur

Verschijning: 31-10-2023

Fontaine Uitgevers

Eenvoudig te bestellen bij:

De eerste uit een nieuwe landenserie: Turkije

Uit: Het lekkerste uit Turkije

26-02-2024 00:00 naar notities Rubriek: Review

Het lekkerste uit Turkije cover en quote'Het lekkerste uit Turkije' is de eerste titel uit een nieuwe serie van Fontaine Uitgevers. Het bevat 60 must eat gerechten, van ontbijt tot desserts en drankjes.

De auteur

De schrijfster, Hilal Kayis Sungur, stond samen met haar man aan het roer van twee Turkse restaurants in Nederland en tegenwoordig geeft ze kookworkshops. Het maken van dit boek smaakt voor haar naar meer schrijft ze, dus we kunnen meer titels van haar hand verwachten.

Het boek

Als je voor het eerst door het boek bladert krijg je zin om de verschillende gerechten uit te proberen en te proeven. Naast de recepten vind je namelijk ook allerlei informatie over kruiden, typisch Turkse ingrediënten en specerijen in het boek en die zijn voorzien van prachtige, kleurrijke foto's waar je trek van krijgt. De foto's van de gerechten hebben een wat mysterieuze, donkere sfeer. Persoonlijk houd ik daar wel van. Het past in ieder geval goed in dit boek. 

De recepten zijn gesorteerd naar soort waardoor je snel vindt wat je zoekt en achterin staat een handige alfabetische index.

De recepten

Uiteraard heb ik recepten uitgeprobeerd, want een goede indruk van een kookboek krijg je pas als je ermee werkt. Ik heb uit dit boek vier recepten gemaakt. Hieronder vind je de linkjes naar de afzonderlijke stukjes die ik daarover heb geschreven.

Van de vier gerechten die ik heb gemaakt klopte het recept van één helaas niet helemaal en van één helemaal niet. Bij het köfterecept moest veel te veel water toegevoegd worden, zodat de saus erg vloeibaar bleef en de receptuur voor Turks fruit met sinaasappelsmaak klopte helemaal niet. Ik heb het recept op de letter gevolgd, maar de substantie bleef veel te vloeibaar zodat ik er helaas geen blokjes van kon snijden.

Daarnaast klopt bij drie van de vier gerechten het recept niet met de foto die erbij staat. Er zijn ingrediënten te zien op de foto die niet in de receptuur voorkomen. De grote vraag is dan: is het recept niet zorgvuldig genoeg uitgewerkt en opgeschreven of zijn de foto's opgeleukt?

Conclusie

Ik blijf dus met een dubbel gevoel zitten over dit kookboek. Aan de ene kant ziet het er mooi en verzorgd uit en lijkt het met liefde en aandacht te zijn samengesteld, maar wat heb je daaraan als je een recept wilt maken en het resultaat blijkt niet wat je ervan verwachtte?

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Mercimek Çorbasi - Fluweelzachte rode-linzensoep uit 'Het lekkerste uit Turkije' →

Fluweelzachte rode-linzensoep uit het zuidoosten van Turkije, te vinden op pagina 38.

Kara Lahana - Boerenkool uit het noorden uit 'Het lekkerste uit Turkije' →

Doe eens wat anders met boerenkool dan stampen. Maak Noord-Turkse Kara Lahana, te vinden op pagina 97.

Izmir köftesi - Köfte uit Izmir met tomaat, ui en aardappel uit 'Het lekkerste uit Turkije' →

Zonnige köfte uit Izmir, te vinden op pagina 125

Portakalli Lokum - Turks fruit met sinaasappelsmaak uit 'Het lekkerste uit Turkije' →

Jammerlijk mislukt Turks fruit met sinaasappelsmaak, te vinden op pagina 182

Alle blogs in de rubriek Review [64]

Recensie: Hokkaido →

25-05-2025 Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Het complete basisbakboek →

15-05-2025 Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

04-05-2025 Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.

Getest [189] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Jerky van zalm →

Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep

Lijstjes [1] →

Recept [96] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Hartige clafoutis met kerstomaten en parmezaan →

Clafoutis is Frans gebak, maar dit een is hartige versie die je heel goed als maaltijd kunt eten.

Pizza die nooit faalt →

Pizza: deeg, saus, beleg, simpel.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer