26-02-2024 00:00 Rubriek: Review
'Het lekkerste uit Turkije' is de eerste titel uit een nieuwe serie van Fontaine Uitgevers. Het bevat 60 must eat gerechten, van ontbijt tot desserts en drankjes.
De auteur
De schrijfster, Hilal Kayis Sungur, stond samen met haar man aan het roer van twee Turkse restaurants in Nederland en tegenwoordig geeft ze kookworkshops. Het maken van dit boek smaakt voor haar naar meer schrijft ze, dus we kunnen meer titels van haar hand verwachten.
Het boek
Als je voor het eerst door het boek bladert krijg je zin om de verschillende gerechten uit te proberen en te proeven. Naast de recepten vind je namelijk ook allerlei informatie over kruiden, typisch Turkse ingrediënten en specerijen in het boek en die zijn voorzien van prachtige, kleurrijke foto's waar je trek van krijgt. De foto's van de gerechten hebben een wat mysterieuze, donkere sfeer. Persoonlijk houd ik daar wel van. Het past in ieder geval goed in dit boek.
De recepten zijn gesorteerd naar soort waardoor je snel vindt wat je zoekt en achterin staat een handige alfabetische index.
De recepten
Uiteraard heb ik recepten uitgeprobeerd, want een goede indruk van een kookboek krijg je pas als je ermee werkt. Ik heb uit dit boek vier recepten gemaakt. Hieronder vind je de linkjes naar de afzonderlijke stukjes die ik daarover heb geschreven.
Van de vier gerechten die ik heb gemaakt klopte het recept van één helaas niet helemaal en van één helemaal niet. Bij het köfterecept moest veel te veel water toegevoegd worden, zodat de saus erg vloeibaar bleef en de receptuur voor Turks fruit met sinaasappelsmaak klopte helemaal niet. Ik heb het recept op de letter gevolgd, maar de substantie bleef veel te vloeibaar zodat ik er helaas geen blokjes van kon snijden.
Daarnaast klopt bij drie van de vier gerechten het recept niet met de foto die erbij staat. Er zijn ingrediënten te zien op de foto die niet in de receptuur voorkomen. De grote vraag is dan: is het recept niet zorgvuldig genoeg uitgewerkt en opgeschreven of zijn de foto's opgeleukt?
Conclusie
Ik blijf dus met een dubbel gevoel zitten over dit kookboek. Aan de ene kant ziet het er mooi en verzorgd uit en lijkt het met liefde en aandacht te zijn samengesteld, maar wat heb je daaraan als je een recept wilt maken en het resultaat blijkt niet wat je ervan verwachtte?