Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Getest

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Het lekkerste uit Turkije

Hilal Kayis Sungur

Verschijning: 31-10-2023

Fontaine Uitgevers

Eenvoudig te bestellen bij:

Izmir köftesi - Köfte uit Izmir met tomaat, ui en aardappel uit 'Het lekkerste uit Turkije'

Uit: Het lekkerste uit Turkije

26-02-2024 00:00 naar notities Rubriek: Getest

Köfte wordt meestal met lamsgehakt gemaakt. Voor de versie uit 'Het lekkerste uit Turkije' wordt rundergehakt gebruikt. Ik heb het vervangen door kipgehakt in verband met een allergie van mijn tafelgenoot. Dat de kleur van de köfte erg afwijkt van de köfte in het boek was daarom te verwachten. Niet minder lekker overigens want de köfte was mooi op smaak volgens het recept. 

Ik moest even zoeken naar Turkse groene pepers (bij een Turkse supermarkt vind je het sowieso en de grotere AH's en Jumbo's hebben het vast ook wel). De rodepaprikapuree heb ik moeten vervangen door ajvar (waarin behalve rodepaprikapuree ook aubergine zit), maar uiteindelijk had ik alles wat ik nodig had. 

Het is geen ingewikkeld gerecht om te maken en in totaal ben je er zo'n anderhalf uur zoet mee (inlusief oventijd en wachttijd). De smaak was prima, maar de aangegeven hoeveelheden bij de saus kloppen volgens mij niet. Er moet veel te veel water toegevoegd worden. Ik heb de hoeveelheid gehalveerd en nog was de saus veel te nat en dun. Ik denk dat het water in zijn geheel weggelaten kan worden, want de tomaten geven genoeg vocht af. 

Zoals ik ook al concludeerde bij andere recepten uit dit boek, klopt de foto helaas niet met de receptuur. Op de foto zijn duidelijk rode uien te zien, die ik niet terugvind in het recept. Ook worden er cherrytomaatjes gebruikt op de foto, terwijl in de receptuur 3 tomaten in vieren staat genoteerd. Het gerecht dat op de foto te zien is ligt in veel minder vocht dan mijn eindresultaat. Ook hier is weer de vraag: is het recept onvolledig of is de foto opgeleukt? Wat het ook is, ik vind het niet kunnen.

Omdat ik benieuwd was wat anderen ervan vonden heb ik een poll op Instagram geplaatst. De wijzer sloeg voor de volle 100% uit naar: ja, de foto moet kloppen bij het recept, anders weet je niet wat je maakt. Ik ben dus niet de enige die hierover valt.

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Mercimek Çorbasi - Fluweelzachte rode-linzensoep uit 'Het lekkerste uit Turkije' →

Fluweelzachte rode-linzensoep uit het zuidoosten van Turkije, te vinden op pagina 38.

Kara Lahana - Boerenkool uit het noorden uit 'Het lekkerste uit Turkije' →

Doe eens wat anders met boerenkool dan stampen. Maak Noord-Turkse Kara Lahana, te vinden op pagina 97.

Portakalli Lokum - Turks fruit met sinaasappelsmaak uit 'Het lekkerste uit Turkije' →

Jammerlijk mislukt Turks fruit met sinaasappelsmaak, te vinden op pagina 182

De eerste uit een nieuwe landenserie: Turkije →

Het lekkerste uit Turkije van Hilal Kayis Sungur - Een boek vol leuke Turkse recepten maar wel met wat slordigheidjes en foutjes

Alle blogs in de rubriek Getest [189]

Getest: Gegrilde zalm en groenten met miso en gesmolten boter →

21-05-2025 Een comfortfoodklassieker uit Hokkaido

Getest: Jerky van zalm →

20-05-2025 Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

19-05-2025 Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep

Recept [96] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Hartige clafoutis met kerstomaten en parmezaan →

Clafoutis is Frans gebak, maar dit een is hartige versie die je heel goed als maaltijd kunt eten.

Pizza die nooit faalt →

Pizza: deeg, saus, beleg, simpel.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer

Review [64] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Hokkaido →

Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Het complete basisbakboek →

Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.

Lijstjes [1] →