Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Getest

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Het bakmanifest

Sylvia Konior

Verschijning: 27-03-2024

Lannoo N.V., Uitgeverij

Eenvoudig te bestellen bij:

Vlaai met aardbeien en een puddingbodem

Uit: Het bakmanifest

14-05-2024 08:00 naar notities Rubriek: Getest

aarbeienvlaai met puddingbodemIk heb het al vaker geroepen: ik ben niet zo'n bakker. Ik vind het op zich wel leuk om te doen, maar het is allemaal een hoop gedoe. Daarnaast ben ik ook niet zo'n zoetekauw, dus dat helpt ook niet waarschijnlijk. 

Toch moeten er ook bakboeken getest worden en dat doe ik dan wel weer met veel plezier. Voordat de uiteindelijke recensie verschijnt wil ik wel een aantal recepten geprobeerd hebben en dat duurt bij een bakboek wat langer dan bij een kookboek. Het moet immers ook allemaal opgegeten worden. Weggooien is zonde. 

Het recept

Voor deze aardbeienvlaai, die voor mijn doen hartstikke goed is gelukt, moet je eerst banketbakkersroom maken. Voor mij een eerste keer, dus dat ging natuurlijk meteen al fout. Ik liet de melk heel licht aanbranden en daardoor kwamen er bruine klontjes in mijn room. Niet vies, wel lelijk. Poging twee ging wel goed. 

Het deeg is vrij eenvoudig te maken. In het recept staat dat het een wat plakkerig deeg is, maar dat van mij was dat niet. Daarna volgt de afwerking met aardbeien en afdekgelei.

Wat ik verwarrend vond aan het recept is de volgorde. Onderaan pagina 112 staat dat je de afdekgelei moet maken. De functie hiervan is dat de aardbeien dan niet uitdrogen en je taart mooi glanst. Je moet de taart besmeren met de warme gelei. Alleen ... de volgende stap op pagina 113 geeft pas aan dat je de aardbeien op de taart moet doen. 

Misschien een tip voor als er een tweede druk komt: draai die stukjes tekst even om. Eerst de taart afwerken en als laatste de afdekgelei.

Voor de afwerking van de taart staat bij de benodigheden dat je 500 gram aardbeien nodig hebt. Dit was veel te veel. Ik denk dat ik maximaal 250 tot 300 gram heb gebruikt. Het is maar een taartje van 20 cm doorsnee.

Het restultaat

Al met al ben ik behoorlijk trots op het resultaat. En dat zegt ook wat over de receptuur. Als ik het kan, kan iedereen het.

Aardbeienvlaai met puddingbodem

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Recept: Kokosblokjes →

Deze kokosblokjes kreeg de schrijfster van Het Bakmanifest vroeger op haar verjaardag van haar moeder.

Het Bakmanifest - 65 kleurige en fleurige bakrecepten →

Een eigenzinnig, vrolijk en kleurrijk bakboek van kunstenares en finalist in het zesde seizoen van Bake Off Vlaanderen.

Getest: Tarte tatin met rabarber →

Houd je van rabarber? Dan is dit een recept voor jou! Een omgekeerde taart met rabarber.

Zoetigheid in een bladerdeeghoorntje →

Bijten in zoet en knapperig bladerdeeg en dan die heerlijke room proeven: Roomhoorntjes uit Het Bakmanifest

Alle blogs in de rubriek Getest [189]

Getest: Gegrilde zalm en groenten met miso en gesmolten boter →

21-05-2025 Een comfortfoodklassieker uit Hokkaido

Getest: Jerky van zalm →

20-05-2025 Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

19-05-2025 Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep

Lijstjes [1] →

Review [64] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Hokkaido →

Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Het complete basisbakboek →

Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.

Recept [96] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Hartige clafoutis met kerstomaten en parmezaan →

Clafoutis is Frans gebak, maar dit een is hartige versie die je heel goed als maaltijd kunt eten.

Pizza die nooit faalt →

Pizza: deeg, saus, beleg, simpel.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer