Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Getest

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Het bakmanifest

Sylvia Konior

Verschijning: 27-03-2024

Lannoo N.V., Uitgeverij

Eenvoudig te bestellen bij:

Vlaai met aardbeien en een puddingbodem

Uit: Het bakmanifest

14-05-2024 08:00 naar notities Rubriek: Getest

aarbeienvlaai met puddingbodemIk heb het al vaker geroepen: ik ben niet zo'n bakker. Ik vind het op zich wel leuk om te doen, maar het is allemaal een hoop gedoe. Daarnaast ben ik ook niet zo'n zoetekauw, dus dat helpt ook niet waarschijnlijk. 

Toch moeten er ook bakboeken getest worden en dat doe ik dan wel weer met veel plezier. Voordat de uiteindelijke recensie verschijnt wil ik wel een aantal recepten geprobeerd hebben en dat duurt bij een bakboek wat langer dan bij een kookboek. Het moet immers ook allemaal opgegeten worden. Weggooien is zonde. 

Het recept

Voor deze aardbeienvlaai, die voor mijn doen hartstikke goed is gelukt, moet je eerst banketbakkersroom maken. Voor mij een eerste keer, dus dat ging natuurlijk meteen al fout. Ik liet de melk heel licht aanbranden en daardoor kwamen er bruine klontjes in mijn room. Niet vies, wel lelijk. Poging twee ging wel goed. 

Het deeg is vrij eenvoudig te maken. In het recept staat dat het een wat plakkerig deeg is, maar dat van mij was dat niet. Daarna volgt de afwerking met aardbeien en afdekgelei.

Wat ik verwarrend vond aan het recept is de volgorde. Onderaan pagina 112 staat dat je de afdekgelei moet maken. De functie hiervan is dat de aardbeien dan niet uitdrogen en je taart mooi glanst. Je moet de taart besmeren met de warme gelei. Alleen ... de volgende stap op pagina 113 geeft pas aan dat je de aardbeien op de taart moet doen. 

Misschien een tip voor als er een tweede druk komt: draai die stukjes tekst even om. Eerst de taart afwerken en als laatste de afdekgelei.

Voor de afwerking van de taart staat bij de benodigheden dat je 500 gram aardbeien nodig hebt. Dit was veel te veel. Ik denk dat ik maximaal 250 tot 300 gram heb gebruikt. Het is maar een taartje van 20 cm doorsnee.

Het restultaat

Al met al ben ik behoorlijk trots op het resultaat. En dat zegt ook wat over de receptuur. Als ik het kan, kan iedereen het.

Aardbeienvlaai met puddingbodem

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Recept: Kokosblokjes →

Deze kokosblokjes kreeg de schrijfster van Het Bakmanifest vroeger op haar verjaardag van haar moeder.

Het Bakmanifest - 65 kleurige en fleurige bakrecepten →

Een eigenzinnig, vrolijk en kleurrijk bakboek van kunstenares en finalist in het zesde seizoen van Bake Off Vlaanderen.

Getest: Tarte tatin met rabarber →

Houd je van rabarber? Dan is dit een recept voor jou! Een omgekeerde taart met rabarber.

Zoetigheid in een bladerdeeghoorntje →

Bijten in zoet en knapperig bladerdeeg en dan die heerlijke room proeven: Roomhoorntjes uit Het Bakmanifest

Alle blogs in de rubriek Getest [158]

Getest: Gekaramelliseerde tomatenspaghetti →

15-12-2024 Spaghetti gekookt in tomatenbouillon. Boordevol smaak en lekker knapperig.

Getest: Galette met kaas en bloemkool →

13-12-2024 Een galette is een hartige Franse taart met een knapperige deegbodem. Deze is gevuld met bloemkool en kaas. Het heeft een rustieke uitstraling door de vouwrand.

Getest: Pasta met tonijn, rucola en citroen →

12-12-2024 Supereenvoudige pasta boordevol smaak en perfect in balans.

Lijstjes [1] →

Recept [59] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Franse uiensoep à la Cookboogle →

Uiensoep is een hartige soep van gekaramelliseerde uien, bouillon en kruiden. Geserveerd met geroosterd brood en gesmolten kaas, is het een smaakvol en vullend gerecht uit de Franse keuken.

Recept: Snackbrownie →

Een klein, warm, smeuïg en chocoladerig hapje.

Recept: Gebraden kip met honing, mosterd en gekaramelliseerde ui →

Door de kip klaar te maken op gekaramelliseerde uien, krijgt het vlees extra veel smaak en blijft het sappig. De mosterd en honing geven de kip een glorieuze gouden gloed.

Review [50] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Too Easy →

Makkelijk en vol van smaak: een typische Donna Hay.

Recensie: Winter →

Winter van Diana Henry biedt 120 seizoensgebonden recepten die comfort en creativiteit combineren. Het boek is praktisch, inspirerend en perfect voor de koude maanden.

Recensie: Lekker Hollands →

Lekker Hollands: gedegen klassiekers en variaties op klassiekers, maar niet veel nieuws aan de horizon.

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?