14-05-2024 08:00 naar notities Rubriek: Getest
Ik heb het al vaker geroepen: ik ben niet zo'n bakker. Ik vind het op zich wel leuk om te doen, maar het is allemaal een hoop gedoe. Daarnaast ben ik ook niet zo'n zoetekauw, dus dat helpt ook niet waarschijnlijk.
Toch moeten er ook bakboeken getest worden en dat doe ik dan wel weer met veel plezier. Voordat de uiteindelijke recensie verschijnt wil ik wel een aantal recepten geprobeerd hebben en dat duurt bij een bakboek wat langer dan bij een kookboek. Het moet immers ook allemaal opgegeten worden. Weggooien is zonde.
Het recept
Voor deze aardbeienvlaai, die voor mijn doen hartstikke goed is gelukt, moet je eerst banketbakkersroom maken. Voor mij een eerste keer, dus dat ging natuurlijk meteen al fout. Ik liet de melk heel licht aanbranden en daardoor kwamen er bruine klontjes in mijn room. Niet vies, wel lelijk. Poging twee ging wel goed.
Het deeg is vrij eenvoudig te maken. In het recept staat dat het een wat plakkerig deeg is, maar dat van mij was dat niet. Daarna volgt de afwerking met aardbeien en afdekgelei.
Wat ik verwarrend vond aan het recept is de volgorde. Onderaan pagina 112 staat dat je de afdekgelei moet maken. De functie hiervan is dat de aardbeien dan niet uitdrogen en je taart mooi glanst. Je moet de taart besmeren met de warme gelei. Alleen ... de volgende stap op pagina 113 geeft pas aan dat je de aardbeien op de taart moet doen.
Misschien een tip voor als er een tweede druk komt: draai die stukjes tekst even om. Eerst de taart afwerken en als laatste de afdekgelei.
Voor de afwerking van de taart staat bij de benodigheden dat je 500 gram aardbeien nodig hebt. Dit was veel te veel. Ik denk dat ik maximaal 250 tot 300 gram heb gebruikt. Het is maar een taartje van 20 cm doorsnee.
Het restultaat
Al met al ben ik behoorlijk trots op het resultaat. En dat zegt ook wat over de receptuur. Als ik het kan, kan iedereen het.