Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Getest

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Het bakmanifest

Sylvia Konior

Verschijning: 27-03-2024

Lannoo N.V., Uitgeverij

Eenvoudig te bestellen bij:

Getest: Tarte tatin met rabarber

Uit: Het bakmanifest

05-06-2024 07:25 naar notities Rubriek: Getest

tarte tatin rabarberTarte tatin is een omgekeerde taart. Dat houdt in dat je de vruchten in de karamel in de pan legt. Dit dek je af met bladerdeeg en je bakt het vervolgens in de oven. Als het uit de oven komt, keer je de taart om zodat het deeg aan de onderkant zit. 

Je kunt dit met heel veel soorten fruit doen. Een klassieker is die met appel. 

In het Bakmanifest staat een variant met rabarber. Van rabarber moet je een liefhebber zijn. Het is typisch zo'n product dat je heerlijk of niet te eten vindt. Je kunt het bijna niet een beetje lekker vinden. Ik vind rabarber eigenlijk alleen lekker met shitloads suiker en dat is dan natuurlijk weer helemaal niet gezond. Zuur is niet mijn voorkeurssmaak. Zoet ook niet trouwens. Ik ben echt van de bittere, zoute en umami kant. 

Rabarber in een tarte tatin vond ik wel leuk bedacht, dus die wilde ik persé maken uit dit boek.

Het recept is eenvoudig te volgen. Ik heb het bladerdeeg niet zelf gemaakt want - eerlijk is eerlijk - dat vind ik teveel gedoe. Bovendien is het verse bladerdeeg dat je in de supermarkt kunt kopen prima van kwaliteit. 

Wat ik lastig vind in de ingrediëntenlijst is de aanduiding: drie stukjes peperkoek. Hoeveel is drie stukjes? Ik heb het maar een beetje gegokt. 

In mijn oven kon de taart iets korter bakken dan in het recept staat aangegeven. Blijf er dus even bij als je deze taart maakt en houd het een beetje in de gaten.

Als je van rabarber houdt is dit echt een heerlijke taart. Ik heb de taart aan een echte liefhebber gegeven en die vond het heel lekker. Kleine tip: gebruik alleen de rode delen van de rabarberstengels of neem rode rabarber. Die is van zichzelf al wat zoeter en niet zo heftig zuur als de groene delen. 

Rabarbertaart

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Recept: Kokosblokjes →

Deze kokosblokjes kreeg de schrijfster van Het Bakmanifest vroeger op haar verjaardag van haar moeder.

Het Bakmanifest - 65 kleurige en fleurige bakrecepten →

Een eigenzinnig, vrolijk en kleurrijk bakboek van kunstenares en finalist in het zesde seizoen van Bake Off Vlaanderen.

Zoetigheid in een bladerdeeghoorntje →

Bijten in zoet en knapperig bladerdeeg en dan die heerlijke room proeven: Roomhoorntjes uit Het Bakmanifest

Vlaai met aardbeien en een puddingbodem →

Een heerlijke vlaaibodem (niet te zoet!) die heel veel variatiemogelijkheden biedt. Eerste testrecept uit 'Het Bakmanifest'.

Alle blogs in de rubriek Getest [189]

Getest: Gegrilde zalm en groenten met miso en gesmolten boter →

21-05-2025 Een comfortfoodklassieker uit Hokkaido

Getest: Jerky van zalm →

20-05-2025 Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

19-05-2025 Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep

Recept [96] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Hartige clafoutis met kerstomaten en parmezaan →

Clafoutis is Frans gebak, maar dit een is hartige versie die je heel goed als maaltijd kunt eten.

Pizza die nooit faalt →

Pizza: deeg, saus, beleg, simpel.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer

Lijstjes [1] →

Review [64] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Hokkaido →

Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Het complete basisbakboek →

Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.