Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Review

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Het bakmanifest

Sylvia Konior

Verschijning: 27-03-2024

Lannoo N.V., Uitgeverij

Eenvoudig te bestellen bij:

Het Bakmanifest - 65 kleurige en fleurige bakrecepten

Uit: Het bakmanifest

06-06-2024 07:25 naar notities Rubriek: Review

Het BakmanifestSylvia Konior was finalist van het zesde seizoen van Bake Off Vlaaderen.  Ik heb wat fragmenten teruggekeken en Sylvia is een vrouw naar mijn hart voor zover ik dat kan beoordelen.

Eigenzinnig, flamoyant en compleet zichzelf. Ik houd ervan. Ze is kunstenares en ik zou geen ander beroep kunnen bedenken dat beter bij haar past.

De eigenzinnigheid en fleurigheid straalt ook van haar bakboek Het Bakmanifest af. Het boek en de baksels zijn kleurig, fleurig en zien er op de foto's uit alsof je er zo je tanden in kunt zetten. 

Het boek

Al vanaf de eerste pagina zie je hoeveel plezier er in het maken van dit boek zit. Het is een genot om door de pagina's te bladeren en je te verlekkeren aan de prachtige foto's. Het boek heeft 7 hoofdstukken. Cake, Koekjes, Taart, Limburgse vlaaien, Bladerdeeggebak, Feestgebak en Chocolade. 

Mijn bakskills laten een beetje te wensen over, dus ik heb me niet gewaagd aan het zelf maken van bladerdeeg. Vind je het leuk om dit zelf te maken, dan vind je in Het Bakmanifest daarvoor een goed recept. De meeste hoofdstukken beginnen met een basisrecept en vervolgens met taarten/koekjes/cakejes die je ermee kunt maken. 

Zo vind je in het hoofdstuk Limburgse vlaaien een basisrecept voor vlaaideeg en vervolgens 6 vlaaien die je met het basisdeeg kunt maken. Heel handig ingedeeld.

De receptuur

Bij alle drie de geteste recepten, kwam ik iets tegen dat ik niet zo handig vond. Bij de aarbeienvlaai klopte de volgorde van de laatste twee stappen niet. De laatste stap is eigenlijk de één na laatste stap en andersom. Verder is 500 gram aardbeien heel lekker, maar veel te veel voor deze taart van 20 cm doorsnee. 

Bij de roomhoorntjes ontbrak parelsuiker aan de ingrediëntenlijst en ontbrak de oventemperatuur aan de receptuur.

In de ingrediëntenlijst voor de rabarbertaart staat dat je 3 stukjes peperkoek nodig hebt. Hoeveel is 3 stukjes? Ik kan daar niet zoveel mee. 

Verder klopt alles en krijg je een mooi resultaat. Als je al wat ervaring hebt met bakken zijn de hierboven opgenoemde dingen waarschijnlijk geen probleem, maar een beginnende bakker vindt het - denk ik - fijn als alles precies goed omschreven staat.

Wat ik erg leuk vindt aan dit boek is de diversiteit aan recepten. Bovendien zijn het geen voor de hand liggende recepten. Zo zitten er een aantal Poolse baksels bij (de schrijfster is van Poolse afkomst), zitten er een aantal feestgebak recepten bij (denk aan paasgebak en halloweentaart met heuse bloederige vingers erop) en het recept voor Kanom Dok Bua (hele kleurige Thaise lotusbloemkoekjes). 

Conclusie

Het Bakmanifest is een ontzettend leuk bakboek met een grote diversiteit aan recepten. Voor de absolute beginner is het boek waarschijnlijk wat minder geschikt maar als je al wat ervaring en baklef hebt, dan kun je met dit boek prima uit de voeten en zul je er ook veel plezier van hebben. 

testbaksels

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Recept: Kokosblokjes →

Deze kokosblokjes kreeg de schrijfster van Het Bakmanifest vroeger op haar verjaardag van haar moeder.

Getest: Tarte tatin met rabarber →

Houd je van rabarber? Dan is dit een recept voor jou! Een omgekeerde taart met rabarber.

Zoetigheid in een bladerdeeghoorntje →

Bijten in zoet en knapperig bladerdeeg en dan die heerlijke room proeven: Roomhoorntjes uit Het Bakmanifest

Vlaai met aardbeien en een puddingbodem →

Een heerlijke vlaaibodem (niet te zoet!) die heel veel variatiemogelijkheden biedt. Eerste testrecept uit 'Het Bakmanifest'.

Alle blogs in de rubriek Review [64]

Recensie: Hokkaido →

25-05-2025 Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Het complete basisbakboek →

15-05-2025 Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

04-05-2025 Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.

Recept [96] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Hartige clafoutis met kerstomaten en parmezaan →

Clafoutis is Frans gebak, maar dit een is hartige versie die je heel goed als maaltijd kunt eten.

Pizza die nooit faalt →

Pizza: deeg, saus, beleg, simpel.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer

Lijstjes [1] →

Getest [189] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Jerky van zalm →

Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep