Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Recept

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Het bakmanifest

Sylvia Konior

Verschijning: 27-03-2024

Lannoo N.V., Uitgeverij

Eenvoudig te bestellen bij:

Recept: Kokosblokjes

Uit: Het bakmanifest
Een cadeautje van: Lannoo N.V., Uitgeverij

07-06-2024 07:25 naar notities Rubriek: Recept

2 bakvormen van 20 x 20 centimeter

Kokosblokjes

Ingrediënten voor de cake:

  • 6 eieren
  • 300 gram suiker
  • 120 gram boerenboter
  • snufje zout
  • 1 tl vanillepasta
  • 300 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder

Cake maken:

Verwarm de heteluchtoven voor op 175 ˚C. Klop de eieren met de suiker tot je een stevige witte massa bekomt. Ondertussen smelt je de boter in een pannetje. Laat ze niet te warm worden. Zet aan de kant en laat afkoelen. Voeg het zout en de vanille toe aan het eibeslag en laat nog even mengen. Bekleed ondertussen je bakvorm met bakpapier op de bodem en vet de zijkanten in met boter.

In een andere kom meng je de bloem met de bakpoeder. Zeef de bloem bij de kom met het eimengsel. Meng alles met een houten lepel voorzichtig door elkaar tot alle bloem opgenomen is. Als laatste voeg je de gesmolten boter toe. Meng voorzichtig door elkaar en stort het deeg in de vormen en strijk glad.

Bak gedurende 25 minuten in de oven. Prik in het deeg met een satéprikker alvorens het uit de oven te halen. Indien er geen deeg meer aan je prikker hangt, is het deeg klaar. Haal de cakes uit de oven en laat het deeg 10 minuten in de vorm rusten. Ontvorm en laat afkoelen op een rooster.

Ingrediënten voor de frambozenconfituur:

  • 250 gram frambozen
  • 250 gram geleisuiker
  • 0,5 vanillestokje
  • citroensap

Frambozenconfituur maken

Ondertussen maak je de frambozenconfituur. Je kunt deze ook kopen in de winkel, maar weet dat zelfgemaakte confituur altijd lekkerder is. Doe de frambozen in een pannetje en voeg de suiker en het vanillestokje toe. Laat opkoken en voeg een scheutje citroensap toe. Controleer de confituur op stijfheid. Zeef er de pitjes uit en giet de confituur in een platte schaal om af te koelen. 

Snijd ondertussen de afgekoelde cake in tweeën met een broodmes of taartzaag. Besmeer de onderste helft met een laagje confituur. Leg de bovenkant er terug op en snijd in blokjes. Ik koos voor vierkante blokjes van 5 bij 5 centimeter, maar je kunt ook kiezen voor een rechthoek. Maak ze niet te groot. Plaats je gesneden cakejes ondertussen even in koeling.

Ingrediënten voor de chocoladeganache:

  • 100 ml volle melk
  • 200 gram boter
  • 200 gram suiker
  • 400 gram fondantchocolade

Chocoladeganache maken

Doe alle ingrediënten voor de ganache in een klein pannetje. Verwarm onder voortdurend roeren tot de chocolade gesmolten is.

Ingrediënten voor de afwerking:

  • 400 gram geraspte kokos

Afwerking

Vul een schaaltje met geraspte kokos. Neem de cakejes uit de koeling. Gebruik twee vorken om de blokjes voorzichtig in de chocolade te wikkelen. Leg ze erin en draai ze even rond. Til ze uit de chocolade en leg ze in de kokos. Bedek het blokje met de kokos en laat opstijven op een vel bakpapier.

Categorieën: bakken zoet

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Het Bakmanifest - 65 kleurige en fleurige bakrecepten →

Een eigenzinnig, vrolijk en kleurrijk bakboek van kunstenares en finalist in het zesde seizoen van Bake Off Vlaanderen.

Getest: Tarte tatin met rabarber →

Houd je van rabarber? Dan is dit een recept voor jou! Een omgekeerde taart met rabarber.

Zoetigheid in een bladerdeeghoorntje →

Bijten in zoet en knapperig bladerdeeg en dan die heerlijke room proeven: Roomhoorntjes uit Het Bakmanifest

Vlaai met aardbeien en een puddingbodem →

Een heerlijke vlaaibodem (niet te zoet!) die heel veel variatiemogelijkheden biedt. Eerste testrecept uit 'Het Bakmanifest'.

Alle blogs in de rubriek Recept [20]

Recept: Pasta met paddenstoelen en kaassaus →

23-07-2024 Een lekkere snelle vegetarische pasta met allerlei variatiemogelijkheden

Recept: Pasta met gegratineerde tomaatjes →

22-07-2024 Een lekkere, simpele, snelle pasta voor tomatenliefhebbers.

Recept: Klassieke gestoofde kip →

19-07-2024 De auteur van 'Lekker Caribisch Koken' noemt dit gerecht zijn pure hemel.

Aangekondigd [1] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: juli 2024 →

Voor de komkommermaanden juli en augustus staan er toch nog 17 nieuwe kookboektitels aangekondigd. Hier lees je waar we bij Cookboogle naar uitkijken.

Getest [112] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Geroosterde citrus-honinghalloumi met aardappeltjes en venkel →

De zon in op je bord! Lichte, smaakvolle en vegetarische maaltijd van de bakplaat.

Getest: spinaziequiche met oude kaas →

Heerlijke quiche met lekker veel knoflook en oude kaas. Lekker voor een dagje zonder vlees. Serveer er een groene salade bij. Dit recept scoort 4,5 van de 5 sterren op de website van CuliSandra.

Getest: frambozensorbetijs →

Het lekkerste sorbetijs dat ik ooit maakte. Gewoon in mijn eigen kleine ijsmakertje.

Lijstjes [1] →

Review [30] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Lekker Caribisch Koken →

Ontdek meer dan zestig authentieke recepten uit de rijke culinaire traditie van de Caribische eilanden.

Recensie: De Syrische Keuken van Imad →

Eten brengt mensen samen. Imad Alarnab is een Syrische chef-kok, ondernemer en vluchteling. In 2021 opende hij 'Imad's Syrian Kitchen' in Londen.

Recensie: Het Groene Kookboek →

Minimale inspanning, maximaal resultaat. Dit boek maakt het waar!