06-07-2024 08:00 Rubriek: Getest
Salades eten we allemaal wel eens, maar vooral als bijgerecht of om wat extra groentes te eten. Het wordt pas een maaltijdsalade als je het als volwaardig hoofdgerecht eet.
In dit boek vindt je heel veel recepten voor volwaardige maaltijdsalade.
In de eerste hoofdstukken lees je wat je voor het maken van de recepten uit dit boek standaard in je voorraadkast moet hebben (noten en zaden, mosterd, pasta), welke tools handig zijn (slacentrifuge, maatlepels, garde) en hoe je je groenten het beste kunt wassen en bewaren. Allemaal handige weetjes.
De indeling
Het boek is ingedeeld volgens de seizoenen. We beginnen met de lente. Als eerste zie je een overzicht van groenten en fruit die in het lenteseizoen goed verkrijgbaar zijn. Vervolgens een hele trits recepten voor maaltijdsalades met seizoensgroenten. In de lente bijvoorbeeld een rabarber-citrussalade, een biefstuksalade met friet en de tuinbonen-erwtensalade met burrata, die ik heb uitgeprobeerd.
In het zomerhoofdstuk ook eerst weer een overzicht van alle groentes en fruit die bij het zomerseizoen horen. Ik probeerde uit dit hoofdstuk de variatie op de Salade Niçoise, maar ook de Garnalencocktailsalade met avocado ziet er heerlijk uit.
In de herfst kunnen we aan de slag met bijvoorbeeld pompoen, uien en bramen. Ik testte de gepocheerde kipsalade met lente-ui en rijst en in de winter maken we salades met appels, wortels, knolselderij en boerenkool.
Ieder seizoen biedt dus voldoende mogelijkheden om een maaltijdsalade te maken.
Achterin het boek staan de dressings, tafelzuren en garneringen.
De recepten zijn allemaal zeer toegankelijk geschreven en ik denk dat iedereen er wel mee uit de voeten kan. Waar je een beetje op moet letten bij het gebruiken van dit boek is dat je los van het maken van de salade ook wat tijd moet inruimen voor het maken van de dresssing. In de ingrediëntenlijst staat bijvoorbeeld: "3 eetlepels dijondressing", maar die dressing moet je dan wel al gemaakt hebben. Ook het maken van de dressings is goed en duidelijk omschreven, dus veel tijd en moeite zal het je niet kosten, maar toch ... even rekening mee houden.
Conclusie
Maaltijdsalade is een heel erg bruikbaar boek. Ik heb drie recepten getest, maar ik kan er zo nog 10 opnoemen die ik nog wil proberen. De combinaties kloppen, de smaken kloppen en het duurt in de meeste gevallen niet lang voordat je aan tafel kunt. Ook voor drukke doordeweekse dagen is het dus een heel handig boek. Een speciaal applausje voor de mooie foto's!