Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Getest

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Maaltijdsalades

Emily Ezekiel

Verschijning: 18-06-2024

Good Cook B.V.

Eenvoudig te bestellen bij:

Recensie: Maaltijdsalades

Uit: Maaltijdsalades

06-07-2024 08:00 naar notities Rubriek: Getest

MaaltijdsaladesSalades eten we allemaal wel eens, maar vooral als bijgerecht of om wat extra groentes te eten. Het wordt pas een maaltijdsalade als je het als volwaardig hoofdgerecht eet.

In dit boek vindt je heel veel recepten voor volwaardige maaltijdsalade. 

In de eerste hoofdstukken lees je wat je voor het maken van de recepten uit dit boek standaard in je voorraadkast moet hebben (noten en zaden, mosterd, pasta), welke tools handig zijn (slacentrifuge, maatlepels, garde) en hoe je je groenten het beste kunt wassen en bewaren. Allemaal handige weetjes.

De indeling

Het boek is ingedeeld volgens de seizoenen. We beginnen met de lente. Als eerste zie je een overzicht van groenten en fruit die in het lenteseizoen goed verkrijgbaar zijn. Vervolgens een hele trits recepten voor maaltijdsalades met seizoensgroenten. In de lente bijvoorbeeld een rabarber-citrussalade, een biefstuksalade met friet en de tuinbonen-erwtensalade met burrata, die ik heb uitgeprobeerd. 

In het zomerhoofdstuk ook eerst weer een overzicht van alle groentes en fruit die bij het zomerseizoen horen. Ik probeerde uit dit hoofdstuk de variatie op de Salade Niçoise, maar ook de Garnalencocktailsalade met avocado ziet er heerlijk uit. 

In de herfst kunnen we aan de slag met bijvoorbeeld pompoen, uien en bramen. Ik testte de gepocheerde kipsalade met lente-ui en rijst en in de winter maken we salades met appels, wortels, knolselderij en boerenkool. 

Ieder seizoen biedt dus voldoende mogelijkheden om een maaltijdsalade te maken. 

Achterin het boek staan de dressings, tafelzuren en garneringen.

De recepten zijn allemaal zeer toegankelijk geschreven en ik denk dat iedereen er wel mee uit de voeten kan. Waar je een beetje op moet letten bij het gebruiken van dit boek is dat je los van het maken van de salade ook wat tijd moet inruimen voor het maken van de dresssing. In de ingrediëntenlijst staat bijvoorbeeld: "3 eetlepels dijondressing", maar die dressing moet je dan wel al gemaakt hebben. Ook het maken van de dressings is goed en duidelijk omschreven, dus veel tijd en moeite zal het je niet kosten, maar toch ... even rekening mee houden.

Conclusie

Maaltijdsalade is een heel erg bruikbaar boek. Ik heb drie recepten getest, maar ik kan er zo nog 10 opnoemen die ik nog wil proberen. De combinaties kloppen, de smaken kloppen en het duurt in de meeste gevallen niet lang voordat je aan tafel kunt. Ook voor drukke doordeweekse dagen is het dus een heel handig boek. Een speciaal applausje voor de mooie foto's!

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Getest: Gepocheerde kipsalade met lente-ui en rijst →

Gepocheerde kip met wat pit en groente in een lekkere Oosterse dressing, geserveerd op jasmijnrijst.

Getest: Tuinbonen-erwtensalade met burrata →

Een frisse en kruidige maaltijdsalade met burrata en zelfgemaakte croutons. Topsalade.

Getest: Een soort salade Niçoise met dijondressing →

Maaltijdsalade zijn altijd een goed idee. Je kunt er alle kanten mee op en het is meestal eenvoudig te maken.

Alle blogs in de rubriek Getest [189]

Getest: Gegrilde zalm en groenten met miso en gesmolten boter →

21-05-2025 Een comfortfoodklassieker uit Hokkaido

Getest: Jerky van zalm →

20-05-2025 Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

19-05-2025 Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep

Recept [96] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Hartige clafoutis met kerstomaten en parmezaan →

Clafoutis is Frans gebak, maar dit een is hartige versie die je heel goed als maaltijd kunt eten.

Pizza die nooit faalt →

Pizza: deeg, saus, beleg, simpel.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer

Lijstjes [1] →

Review [64] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Hokkaido →

Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Het complete basisbakboek →

Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.