Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Recept

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Recepten uit de Lisztstraat

Marijn Koesen - Falke e.a.

Verschijning: 20-05-2021

Koken met Koesen

Eenvoudig te bestellen bij:

Recept: Kip Marengo - uit 'Recepten uit de Lisztstraat'

Uit: Recepten uit de Lisztstraat
Een cadeautje van: Koken met Koesen

13-04-2024 08:00 naar notities Rubriek: Recept

Recept en foto van Marijn Koesen.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 kippenbouten of een hele kip
  • 4 uien
  • 1 kg rijpe tomaten
  • 30 gram peterselie
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 1 groot blikje tomatenpuree
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el sherry
  • 2 el ketjap
  • 1 el rode wijnazijn
  • rijst
  • peper
  • zout

Kip Marengo

Inleiding

Oospronkelijk komt dit recept uit 1800 in de tijd van Napoleon, waar hij de slag om Marengo won.

Het verhaal gaat dat Napoleon tijdens de veldslag honger kreeg en zijn persoonlijke kok iets moest improviseren met de waar die hij daar bij zich had. Uiteindelijk won Napoleon de slag en heeft dit recept hem 'geluk' gebracht. 

In de loop der tijd is er wel ergens iets misgegaan, want in deze versie zit ketjap, wat Napoleon niet kende natuurlijk. Ook is de cognac vervangen door sherry. Maar dat maakt allemaal niet uit, want dit recept is echt niet normaal lekker.

De saus is zo goed dat er altijd te weinig is, dus ik heb de saus in dit recept verdubbeld zodat je er lekker van kan genieten.

Wat wij in de familie doen is meestal eerst de kip op je bord, daar de stukken vlees vanaf plukken, dan de rijst en de saus erbij, zodat je lekker kan mix- en matchen.

Bereiding

  1. Ontvel de ui en snijd in grove stukken, snijd de tomaten in kwarten en hak de peterselie grof.
  2. Pak een flinke pan, fruit de ui aan in olijfolie, voeg de tomaten, grof gesneden peterselie, peper en zout toe en laat een uur sudderen met het deksel erop. Roer af en toe.
  3. Pak een flinke bak, zet hier een passeerzeef op en zeef de volledige inhoud van de pan zodat alleen de schillen achterblijven en je een gladde tomatensaus overhoudt.
  4. Verwarm de oven op 125 ˚C. Pak een flinke braadpan, liefst een die straks ook in de oven mag. Als je die niet hebt, gebruik straks dan een ovenschaal.
  5. Snijd de kip in stukken of neem de kippenbouten en braad deze bruin in de boter.
  6. Haal de kip uit de pan en leg even apart.
  7. Voeg de bloem toe aan de overgebleven boter in de braadpan om een roux te maken, dit is de basis voor onze saus. Roer goed door elkaar en laat een half minuutjes op laag vuur bakken zodat de bloem kan garen.
  8. Voeg nu de gezeefde tomatensaus toe en breng aan de kook. Laat even sudderen, de saus zal dan namelijk nog wat dikker worden.
  9. Als de saus veel te dik is voeg dan wat water toe, je wilt een mooie dikke tomatensaus hebben.
  10. Voeg nu de tomatenpuree, paprikapoeder, sherry, ketjap en rode wijnazijn toe.
  11. Voeg de kip weer toe aan de pan of schenk alles over in een ovenschaal.
  12. Dek de ovenschaal of met aluminiumfolie of doe het deksel op de braadpan. Zet 1,5 uur in de oven.
  13. Haal het deksel of het aliminiumfolie eraf en laat nog een kwartiertje in de oven doorpruttelen.
  14. Serveer met witte rijst.

Categorieën: hoofdgerecht, gevogelte, warm

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Hulde voor een goed geslaagde eigen uitgave →

Een zeer gevarieerd en goed geslaagd kookboek, met de favorieten van Marijn Koesen.

Een zomerse lauwwarme 'salade' →

Niet echt een salade, maar zeer geschikt voor een doordeweekse, zomerse dag.

Verleidelijke Kip curry →

Met dit kip curry recept heeft de schrijver van het kookboek zijn vrouw verleid. Doe er je voordeel mee!

Ouderwetse bloemkool met een papje →

Aardappels, groente en vlees precies zoals mijn moeder het vroeger thuis ook maakte: bloemkool met een papje.

Alle blogs in de rubriek Recept [96]

Recept: Hartige clafoutis met kerstomaten en parmezaan →

13-08-2025 Clafoutis is Frans gebak, maar dit een is hartige versie die je heel goed als maaltijd kunt eten.

Pizza die nooit faalt →

21-06-2025 Pizza: deeg, saus, beleg, simpel.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

02-06-2025 Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer

Getest [189] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Jerky van zalm →

Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep

Lijstjes [1] →

Review [64] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Hokkaido →

Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Het complete basisbakboek →

Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.