Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Recept

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

De Zilveren Lepel - Chocolade

Meerdere auteurs

Verschijning: 21-03-2024

Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum

Eenvoudig te bestellen bij:

Recept: Verticale Chocolade-Pistachetaart

Uit: De Zilveren Lepel - Chocolade
Een cadeautje van: Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum

03-05-2024 08:00 naar notities Rubriek: Recept

Een cadeautje van Uitgeverij Spectrum, een recept uit De Zilveren Lepel Chocolade! In mijn Instagram stories legde ik vier keuzes voor en deze Verticale Chocolade-pistachetaart was de duidelijke winnaar. 

Verticale Chocolade-Pistachetaart

Ingrediënten (voor 10 personen):

--- voor de biscuitcake

  • 120 gram boter
  • 12 eieren
  • 360 gram fijne kristalsuiker
  • een snufje zout
  • 240 gram zelfrijzend bakmeel
  • 120 gram pistachemengsel

--- voor de botercrème

  • 200 gram 60% pure chocola
  • 200 gram boter
  • 400 gram poedersuiker
  • 200 ml slagroom

--- voor de decoratie

  • 40 gram gehakte pistachenootjes
  • Chocoladewaaiers gemaakt van 60% pure chocola

Verder nodig:

  • Rechthoekig bakblik van 20 x 30 cm
  • Bakpapier
  • Bain-Marie of dubbele pan
  • Staande mixer met garde, of een elektrische handmixer en een kom
  • Zeef
  • Koksmes
  • Snijplank
  • Steelpan
  • Mengkom
  • Paletmes

W E R K W I J Z E :

Verhit de oven voor op 160ºC/gasovenstand 4 en bekleed het bakblik met bakpapier.

Smelt een derde van de boter in een bain-marie of dubbele pan. Breek vier van de eieren in een kom van een staande mixer met garde of gebruik een mengkom en elektrische handmixer. Doe een derde deel van de suiker en een snufje zout in de kom en klop er een bleek en luchtig mengsel van. Voeg een derde deel van het gezeefde bakmeel, het pistachemeel en de gesmolten boter toe en meng alles goed.

Giet het beslag in het bakblik, strijk het oppervlak glad en bak de cake 12 minuten in de voorverwarmde oven. Haal hem eruit en stort de cake op een vel bakpapier. Trek het bakpapier van de cake en leg het er weer losjes op. Leg de nog warme cake nu in de lengte voor je neer, rol hem tussen de vellen papier op en laat hem zo volledig afkoelen.

Herhaal het hierboven beschreven proces met de rest van de ingrediënten, om nog twee rechthoekige cakes te bakken, maar laat ze nu afkoelen zonder ze op te rollen.

Hak voor de botercrème de chocola fijn. Zet de boter, poedersuiker, room en chocola in een steelpan op laag vuur tot de boter en chocola gesmolten zijn en het mengsel glanzend en glad is. Giet het in een kom, laat het tot kamertemperatuur afkoelen en zet de kom 1 uur in de koelkast tot de crème de gewenste, smeerbare consistentie heeft.

Rol de opgerolde cake uit, verwijder het bakpapier en smeer er met een paletmes een dun laagje botercrème op. Rol de cake nu weer op, maar ditmaal zonder het bakpapier. Besmeer een van de twee rechthoekige cakes met botercrème en wikkel hem vanaf de rand om de de opgerolde cake heen, om de rol dikker te maken. Herhaal dit met de andere cake en zet de rol rechtop op een serveerschaal. Besmeer het volledige oppervlak van de cake met de resterende botercrème, versier hem desgewenst met de gehakte pistachenootjes en chocoladewaaiers, en zet hem voor het serveren 4 uur in de koelkast. 

Voor een minder hoge taart kan je de rechthoekige cakes in de lengte doormidden snijden. 

Heb je deze taart gemaakt? Maak dan even een foto en stuur 'm naar esther@cookboogle.nl.

Categorieën: nagerecht, bakken zoet

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Het Chocoladezusje van De Zilveren Lepel serie →

Prachtig boek zonder veel opsmuk, zoals we van de hele Zilveren Lepel serie gewend zijn.

Chocoladetaart uit de koelkast met ... wasabi! →

Ik koos dit recept om te testen, want: wasabi in een chocoladetaart? Maar wasabi blijkt dus heel goed te combineren met pure chocolade.

Chocoladekoekjes met barstjes →

Gecraqueleerde chocoladebiscotti (Biscotti craquelé) oftewel gebarsten chocoladekoekjes oftwel lekkere 'chewy' chocokoekjes.

Rijke chocolademousse met Italiaanse meringue →

Een heerlijke mousse, waar je wel even ruimte voor moet laten. Rijk en vol van smaak.

Alle blogs in de rubriek Recept [47]

Recept: Granaatappel-negroni →

20-11-2024 Een eenvoudige cocktail die in grote hoeveelheden te maken is.

Recept: Bloedsinaasappelpavlova →

19-11-2024 Een meringue met een karamelachtige smaak, die het goed doet bij fris, scherp smakende bloedsinaasappels en lobbig geklopte room.

Recept: Doordeweekse chili con carne →

15-11-2024 Dé studentenhap van schrijver Samuel Goldsmith

Getest [149] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Knapperige spruitjes met salie en knoflook →

Spruitjes worden vaak bij de kerstdis gegeten. Deze manier van bereiden is snel en ze blijven lekker knapperig.

Getest: Omgekeerde prei-walnotentaart →

Een knapperig hartig, maar ook zoet taartje. Volledig plantaardig en lekker als bijgerecht bij een feestelijke maaltijd.

Getest: Plaattaart met tomaat, kaas en pesto →

Voor plaattaarten kun je mij wakker maken. Deze is eenvoudig te maken en zeer smaakvol.

Lijstjes [1] →

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Review [45] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: A Very Vegan Christmas →

Steeds meer mensen willen helemaal of deels plantaardig eten. De feestdagen zijn dan vaak een uitdaging. Dit boek lost dat op.

Recensie: Tinned Tomatoes →

Een heel boek over een product dat iedereen altijd in zijn voorraadkast zou moeten hebben.

Recensie: Oma's Bakboek →

Waan je aan oma's koffietafel met chocoladesoezen, appelbeignets en kletskoppen.