Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Review

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

De Zilveren Lepel - Chocolade

Meerdere auteurs

Verschijning: 21-03-2024

Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum

Eenvoudig te bestellen bij:

Het Chocoladezusje van De Zilveren Lepel serie

Uit: De Zilveren Lepel - Chocolade

02-05-2024 07:25 Rubriek: Review

De Zilveren Lepel ChocoladeDe Zilveren Lepel serie is in mijn boekenkast goed vertegenwoordigd. Ik tel er nu negen. Ik ben vooral erg verknocht aan De Zilveren Lepel Pasta, die zelfs vaak met me mee gaat op vakantie. Ik heb 'm al aan verschillende mensen aangeraden en als je dit leest: De Zilveren Lepel Pasta is een must have in je collectie. Ook tweede hands kunt je 'm vaak nog wel ergens op de kop tikken. Het fijne aan de serie is dat de boeken vol staan met authentieke Italiaanse recepten en dat de receptuur meestal eenvoudig en puur is. 

Ik keek dan ook erg uit naar dit nieuwe zusje in de serie: De Zilveren Lepel Chocolade. 

Chocolade is en blijft voor mij een lastig ingrediënt om mee te werken. Misschien komt het doordat ik niet precies genoeg ben of dat ik te ongeduldig ben. Ik heb mijn best gedaan de afgelopen tijd om drie geslaagde chocolade gerechten te maken en tot mijn grote verbazing is dit best wel goed gelukt.

Het boek

De originele Zilveren Lepel verscheen voor het eerst in 1950. Het werd een groot succes en vele vertalingen (in 16! talen) en titels volgden.  Het boek is geschreven voor zowel de beginnende als de ervaren thuiskok staat in de inleiding, maar als je echt net je eerste stapjes in de keuken zet, is beginnen met dit boek niet zo goed voor je zelfvertrouwen denk ik. Dat zit 'm overigens niet in de receptuur, want die is goed geschreven en is goed te volgen, maar het zit 'm meer in het product chocolade. Je moet wel een beetje weten wat je doet en ook een beetje geduld en doorzettingsvermogen hebben om goed met chocolade te kunnen werken. Bij mij ontbreekt het aan geduld, dus hoewel ik best wat kookervaring heb, is chocolade geen geschikt product voor mij.

In het hoofdstuk 'chocola begrijpen' nemen de schrijvers je mee door de geschiedenis, lees je over de cacaoboom en -vruchten en lees je hoe er van cacao chocola wordt gemaakt. Ook krijg je een toelichting op de verschillende soorten chocola.

Na het hoofdstuk over 'benodigdheden' als je met chocola werkt komen we bij de stap-voor-staptechnieken. Een belangrijk hoofdstuk waar in tekst en beeld bijvoorbeeld wordt uitgelegd hoe je chocola moet smelten, hoe je moet tempereren en hoe je chocoladekuipjes maakt. De basistechnieken gebruik je vervolgens weer in de recepten verderop in het boek. De chocolademousse met Italiaanse meringue die ik maakte wordt in een later recept weer gebruikt in de Chocoladecharlotte met rum, banaan en kokos. Mooi hoe alles aan de orde komt en hoe het één weer samengrijpt met het ander, goed gedaan!

Voor wie is dit boek geschikt?

Dit boek is een musthave voor mensen die alles willen weten over chocolade en die de technieken voor het werken met chocola onder de knie willen krijgen. Je moet wel geduld hebben, bereid zijn af en toe te falen en opnieuw te beginnen. Enige ervaring met koken en bakken is wel belangrijk. Het is namelijk een intimiderende dikke pil vol met heerlijks, maar ook vol met echte uitdagingen. 

Durf je het aan?

Volg me dan op Instagram en/of Facebook en houd mijn posts in de gaten. Ik ga dit boek binnenkort namelijk weggeven aan een liefhebber!

alle recepten →

Meer uit deze publicatie:

Recept: Verticale Chocolade-Pistachetaart →

Wat een plaatje is deze taart. Ga met die recept aan de slag? Ik ben benieuwd naar je creatie. Stuur je me een foto?

Chocoladetaart uit de koelkast met ... wasabi! →

Ik koos dit recept om te testen, want: wasabi in een chocoladetaart? Maar wasabi blijkt dus heel goed te combineren met pure chocolade.

Chocoladekoekjes met barstjes →

Gecraqueleerde chocoladebiscotti (Biscotti craquelé) oftewel gebarsten chocoladekoekjes oftwel lekkere 'chewy' chocokoekjes.

Rijke chocolademousse met Italiaanse meringue →

Een heerlijke mousse, waar je wel even ruimte voor moet laten. Rijk en vol van smaak.

Alle blogs in de rubriek Review [50]

Recensie: Too Easy →

19-12-2024 Makkelijk en vol van smaak: een typische Donna Hay.

Recensie: Winter →

11-12-2024 Winter van Diana Henry biedt 120 seizoensgebonden recepten die comfort en creativiteit combineren. Het boek is praktisch, inspirerend en perfect voor de koude maanden.

Recensie: Lekker Hollands →

05-12-2024 Lekker Hollands: gedegen klassiekers en variaties op klassiekers, maar niet veel nieuws aan de horizon.

Recept [58] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Snackbrownie →

Een klein, warm, smeuïg en chocoladerig hapje.

Recept: Gebraden kip met honing, mosterd en gekaramelliseerde ui →

Door de kip klaar te maken op gekaramelliseerde uien, krijgt het vlees extra veel smaak en blijft het sappig. De mosterd en honing geven de kip een glorieuze gouden gloed.

Recept: Tiramisu met limoncello →

Tiramisu met limoncello is een frisse variant van het klassieke dessert. Het resultaat is een romig, verfrissend en licht zuur dessert met een kleine limoncellokick.

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Getest [158] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Gekaramelliseerde tomatenspaghetti →

Spaghetti gekookt in tomatenbouillon. Boordevol smaak en lekker knapperig.

Getest: Galette met kaas en bloemkool →

Een galette is een hartige Franse taart met een knapperige deegbodem. Deze is gevuld met bloemkool en kaas. Het heeft een rustieke uitstraling door de vouwrand.

Getest: Pasta met tonijn, rucola en citroen →

Supereenvoudige pasta boordevol smaak en perfect in balans.

Lijstjes [1] →