02-05-2024 07:25 Rubriek: Review
De Zilveren Lepel serie is in mijn boekenkast goed vertegenwoordigd. Ik tel er nu negen. Ik ben vooral erg verknocht aan De Zilveren Lepel Pasta, die zelfs vaak met me mee gaat op vakantie. Ik heb 'm al aan verschillende mensen aangeraden en als je dit leest: De Zilveren Lepel Pasta is een must have in je collectie. Ook tweede hands kunt je 'm vaak nog wel ergens op de kop tikken. Het fijne aan de serie is dat de boeken vol staan met authentieke Italiaanse recepten en dat de receptuur meestal eenvoudig en puur is.
Ik keek dan ook erg uit naar dit nieuwe zusje in de serie: De Zilveren Lepel Chocolade.
Chocolade is en blijft voor mij een lastig ingrediënt om mee te werken. Misschien komt het doordat ik niet precies genoeg ben of dat ik te ongeduldig ben. Ik heb mijn best gedaan de afgelopen tijd om drie geslaagde chocolade gerechten te maken en tot mijn grote verbazing is dit best wel goed gelukt.
Het boek
De originele Zilveren Lepel verscheen voor het eerst in 1950. Het werd een groot succes en vele vertalingen (in 16! talen) en titels volgden. Het boek is geschreven voor zowel de beginnende als de ervaren thuiskok staat in de inleiding, maar als je echt net je eerste stapjes in de keuken zet, is beginnen met dit boek niet zo goed voor je zelfvertrouwen denk ik. Dat zit 'm overigens niet in de receptuur, want die is goed geschreven en is goed te volgen, maar het zit 'm meer in het product chocolade. Je moet wel een beetje weten wat je doet en ook een beetje geduld en doorzettingsvermogen hebben om goed met chocolade te kunnen werken. Bij mij ontbreekt het aan geduld, dus hoewel ik best wat kookervaring heb, is chocolade geen geschikt product voor mij.
In het hoofdstuk 'chocola begrijpen' nemen de schrijvers je mee door de geschiedenis, lees je over de cacaoboom en -vruchten en lees je hoe er van cacao chocola wordt gemaakt. Ook krijg je een toelichting op de verschillende soorten chocola.
Na het hoofdstuk over 'benodigdheden' als je met chocola werkt komen we bij de stap-voor-staptechnieken. Een belangrijk hoofdstuk waar in tekst en beeld bijvoorbeeld wordt uitgelegd hoe je chocola moet smelten, hoe je moet tempereren en hoe je chocoladekuipjes maakt. De basistechnieken gebruik je vervolgens weer in de recepten verderop in het boek. De chocolademousse met Italiaanse meringue die ik maakte wordt in een later recept weer gebruikt in de Chocoladecharlotte met rum, banaan en kokos. Mooi hoe alles aan de orde komt en hoe het één weer samengrijpt met het ander, goed gedaan!
Voor wie is dit boek geschikt?
Dit boek is een musthave voor mensen die alles willen weten over chocolade en die de technieken voor het werken met chocola onder de knie willen krijgen. Je moet wel geduld hebben, bereid zijn af en toe te falen en opnieuw te beginnen. Enige ervaring met koken en bakken is wel belangrijk. Het is namelijk een intimiderende dikke pil vol met heerlijks, maar ook vol met echte uitdagingen.
Durf je het aan?
Volg me dan op Instagram en/of Facebook en houd mijn posts in de gaten. Ik ga dit boek binnenkort namelijk weggeven aan een liefhebber!