Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Recept

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

An com: Recepten en verhalen uit een Vietnamese familiekeuken

Phi-Yen Phan

Verschijning: 28-05-2024

Singel Uitgeverijen

Eenvoudig te bestellen bij:

Recept: Koude noedelsalade met gegrild varkensvlees

Uit: An com: Recepten en verhalen uit een Vietnamese familiekeuken
Een cadeautje van: Singel Uitgeverijen

22-06-2024 08:00 naar notities Rubriek: Recept

Fotocredit: Mathilde Nai

Koude noedesalade

Voor 4-6 personen


  • 1 kilo varkensspeklappen 

  • 1 pak (400 gram), dunne rijstnoedels 

  • 2 eetl. neutrale olie
  • 360 ml zoetzure vissausdressing (*)

Marinade 


  • 3 tenen knoflook 

  • 1 sjalot
  • 
2 stengels citroengras (of 4 eetl. fijngemalen citroengras)
  • 
1 eetl. neutrale olie
  • 
2 eetl. kristalsuiker
  • 
2 eetl. oestersaus
  • 
2 eetl. vissaus 

  • 1 theel. Kippenbouillon poeder
  • 
½ theel. ve-tsin
  • 
½ theel. versgemalen zwarte peper 

Saladebowl

  • 
20 gram munt 

  • 20 gram koriander 

  • 1 rode chili peper 

  • 1 komkommer 

  • 1 krop tricolore kluitsla 

  • 150 gram ingelegde daikon en wortel (**) 

Toppings, naar smaak 
bijvoorbeeld gefrituurde sjalotten (***), 
lente-ui in olie (****), 
gezouten pinda’s, fijngestampt

(*)Zoetzure vissausdressing (voor ca. 360 ml)

  • 
60 gram kristalsuiker

  • 30 ml (vegetarische) vissaus of lichte sojasaus

  • 40 ml witte natuurazijn

  • 2 knoflooktenen, fijngehakt

  • 1 rode chilipeper, fijngehakt
  • ook nodig
: gesteriliseerd potje met deksel van ca. 200 ml inhoud

Bereiden
:

Meng in een kom de suiker met 60 milliliter heet water en roer tot de suiker volledig is opgelost. Voeg de vissaus of lichte sojasaus en de witte natuurazijn toe, roer goed door en proef of er nog wat extra vissaus (zout), suiker (zoet) of azijn (zuur) bij moet voor de juiste zoetzure balans.
Voeg de knoflook en rode chilipeper toe aan de saus. Proef nog een keer en pas de vissaus eventueel aan naar eigen smaak.
Je kunt deze saus van tevoren klaarmaken en tot 2 weken in een gesteriliseerd potje bewaren in de koelkast. 

(**)Ingelegde groenten
Voor ca. 400 gram


  • 1 winterpeen (ca. 250 gram) 

  • 400 gram daikon 

  • 1 eetl. keukenzout, plus extra 

  • ½ theel. vloeibare zoetstof 

  • 3 eetl. witte natuurazijn
  • ook nodig 
glazen pot met deksel van ca. 400 ml inhoud

Bereiden: schil de winterpeen en daikon en snijd ze met een mes of op een mandoline in dunne reepjes (julienne). 
Leg de gesneden winterpeen en daikon in een schaal en bestrooi met het zout. Zorg ervoor dat alle reepjes goed bedekt zijn. Laat 15 minuten staan en spoel de reepjes grondig af onder de lopende kraan. Laat uitlekken en knijp voorzichtig al het vocht eruit. Proef of de groenten nog zoutig zijn, spoel anders opnieuw. 
Bestrooi de wortel en daikon met een snuf zout en besprenkel met de zoetstof en natuurazijn. Meng alles goed en proef of je nog wat zuur of zoet mist, pas het aan aan jouw smaak. 
Je kunt deze ingelegde groenten direct serveren, maar laat ze liever nog een paar uur in de koelkast staan zodat de smaken goed in kunnen trekken.
Als je geen daikon kunt vinden, dan is koolrabi of knolraap een goede vervanger.

(***)Gefrituurde sjalotten
Voor ca. 350 gram


  • 500 gram sjalotten 

  • 1 liter neutrale olie

ook nodig
:  mandoline 
en een schuimspaan

Bereiden
: snijd de sjalotten in dunne ringen van 2 tot 3 millimeter, het liefst op een mandoline. Dep de ringen goed droog met keukenpapier of een schone theedoek. Verhit de neutrale olie in een pan met een dikke bodem op middelhoog vuur. Bekleed intussen een bord of bakrooster met een paar vellen keukenpapier. 
Test of de olie heet genoeg is door er een klein stukje sjalot in te gooien, als de olie direct begint te bruisen is hij goed op temperatuur. Doe de helft van de gesneden sjalotten voorzichtig in delen in de pan. Tijdens het bakken hoef je niet te roeren. Als de sjalotten aan de zijkanten van de pan lichtbruin worden, beweeg je ze met een lepel of schuimspaan naar het midden. Blijf zo doorgaan tot ze allemaal bruin worden. 
Schep de sjalotten met een schuimspaan uit de olie als ze bruin beginnen te kleuren en laat uitlekken op keukenpapier. Zorg dat je de volgende gefrituurde portie niet op de vorige lading stapelt, anders worden ze zompig. 
Bewaar de krokante sjalotten eenmaal afgekoeld in een luchtdicht afgesloten bakje. Ze blijven 1 maand goed, maar voor die tijd zijn ze vast al op

(****) Lente-ui in olie
Voor ca. 80 gram


  • 5 lente-uien 

  • ¼ theel. fijn zeezout 
snuf kristalsuiker 

  • 60 ml neutrale olie

Bereiden
: snijd de wortels van de lente-uien. Was de lente-uien grondig en dep droog met keukenpapier of een schone theedoek. Snijd ze in dunne ringen en leg in een hittebestendige kom. Voeg het zout en de suiker toe en meng door elkaar. 
Verhit de neutrale olie in een steelpan op middelhoog vuur. Als de olie begint te walmen is hij goed heet. Giet de hete olie voorzichtig over de lente-ui-ringen in de kom. 
Wacht tot de olie is afgekoeld voordat je serveert. Wat over is kun je bewaren in een gesteriliseerde pot, het blijft tot 1 week goed in de koelkast.

================

Bereiden
: pel de buitenste harde laag van het citroengras eraf. Hak voor de marinade de knoflook, sjalot en het citroengras fijn in een keukenmachine. Roer in een kom de rest van de ingrediënten voor de marinade door tot de suiker volledig is opgelost. Voeg de fijngehakte knoflook, sjalot en citroengras toe en roer weer door. 
Doe de marinade en speklappen in een grote kom. Meng goed, dek af met vershoudfolie en laat de marinade minstens 30 minuten intrekken in de koelkast. Haal de speklappen 15 minuten voordat je ze gaat grillen uit de koelkast. Zo kunnen ze op kamertemperatuur komen. 
Bereid de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en spoel koud af. Laat uitlekken. 
Stook de barbecue op en zorg dat hij goed heet is. Dat duurt minstens 30 minuten. 
Gril de speklappen 6 tot 8 minuten op de hete barbecue of in een grillpan. Keer de speklappen regelmatig. Snijd de munt en koriander fijn. 
Snijd de rode chilipeper in dunne ringen en de komkommer in dunne repen. Verdeel de noedels over de kommen en voeg vervolgens de kom kommer, sla, ingelegde daikon en wortel, munt, koriander en rode chilipeper toe. Leg het vlees erbovenop. Maak af met de gefrituurde sjalotten, lenteui in olie en pinda’s. Schenk royaal de vissausdressing over de noedelsalade.

noedelsalade

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Recensie: Ăn Cơm - Ga je mee op ontdekkingstocht door de Vietnamese keuken? →

Ăn Cơm is een familiekookboek dat bomvol staat met lekkere Vietnamese recepten en prachtige verhalen.

Getest: Vietnamese hartige, krokante pannenkoek →

Hartige pannenkoeken zijn altijd lekker, maar deze zijn ronduit heerlijk.

Getest: Ubesoep / Paarse soep →

Een bijzonder soepje gemaakt van Ube. Een paarse zoete aardappel.

Getest: Vegetarische verse springrolls →

Knutselen met eten, ik houd ervan. Zet de vulling op tafel en rol zelf je spring rolls aan tafel.

Alle blogs in de rubriek Recept [17]

Recept: New York Cheesecake →

12-07-2024 Deze cheesecake blijft gezellig logeren op je heupen of op je buik ... maar oh wat is het lekker!

Recept: de allerlekkerste ballen gehakt →

07-07-2024 Gehaktballen naar recept van Jonnie Boer. Dan kan niet anders dan lekker zijn. Ik maak ze al jaren op deze manier.

Recept: Makkelijk Tropisch Perziktoetje →

29-06-2024 Een heerlijk friszoet dessert, voor warme dagen of na een spicy maaltijd. Ook zeer geschikt om te maken met mango.

Aangekondigd [1] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: juli 2024 →

Voor de komkommermaanden juli en augustus staan er toch nog 17 nieuwe kookboektitels aangekondigd. Hier lees je waar we bij Cookboogle naar uitkijken.

Getest [110] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: In folie gebakken garnalen in curry →

Een Caribische draai aan vis 'en papillote', garnalen in curry gebakken in de oven in folie.

Getest: Wortel-walnotencake →

Een heerlijke smeuïge wortelcake met een tropische botercrème.

Getest: Klassieke kipcurry →

Voor een goede curry kun je ons wakker maken. En deze kunnen we weer aan het lijstje toevoegen.

Review [30] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: De Syrische Keuken van Imad →

Eten brengt mensen samen. Imad Alarnab is een Syrische chef-kok, ondernemer en vluchteling. In 2021 opende hij 'Imad's Syrian Kitchen' in Londen.

Recensie: Het Groene Kookboek →

Minimale inspanning, maximaal resultaat. Dit boek maakt het waar!

Recensie: Zonnige Zomercocktails →

60 kleurrijke drankjes voor vrolijke en relaxte zomervibes.

Lijstjes [1] →