15-06-2024 08:00 Rubriek: Review
Debuterend kookboekschrijfster Phi-Yến Phan werd in 1994 geboren en groeide op in een Vietnamees gezin in Oss, waar door haar vader en moeder veel en met aandacht Vietnamees gekookt werd.
Pas toen in 2020 de wereld piepend en krakend tot stilstand was gekomen en ze door de lockdowns haar ouders niet kon bezoeken begon ze het Vietmese eten, dat ze tot dan toe eigenlijk altijd voor lief had genomen, te missen en is ze zelf gaan proberen de Vietnamese kookkunsten van haar ouders uit te voeren.
Langzaamaan begon ze de recepten op te schrijven en ontstond het idee om een familiekookboek te maken. Ze is hierdoor veel meer te weten gekomen over de geschiedenis van haar ouders en de verhalen achter de gerechten.
Het boek
Phi-Yến Phan is van beroep illustrator en grafisch vormgever en dit boek heeft zij dan ook zelf geïllustreerd en vormgegeven en dat is prachtig gedaan. Niet alleen staan er recepten in dit boek, maar ook verhalen over haar familie (papa's verhaal en mama's verhaal) en familiefoto's.
Verder natuurlijk veel informatie over ingrediënten. Zo heeft Phi-Yến (samen met haar vader) een kleine kruidengids gemaakt en is er ook een overzicht opgenomen met allerlei ingrediënten die je in je voorraadkast moet hebben om lekker Vietnamees te kunnen koken.
Bij de recepten vindt je een groen blaadje als het een vegetarisch recept is en met één, twee of drie sets eetstokjes wordt de moeilijkheidsgraad van een recept aangegeven.
De recepten
Ik maakte drie gerechten uit het boek. Onder dit artikel vind je linkjes naar deze gerechten. Ik ontdekte daarbij zowaar een ingrediënt dat ik nog niet kende, ube. Een soort zoete aardappel (yam) met een paarse kleur. Helaas heb ik hier in de buurt geen ube kunnen vinden, maar met ube in poedervorm uit de Aziatische supermarkt in Zwolle, heb ik me toch redelijk kunnen redden en het werd een prachtig en heerlijk soepje.
Mijn springrolls vragen nog wat oefening, maar mijn lief was binnen twee rolletjes een volleerde springroller. De hartige pannenkoeken waren ook erg lekker en vrij eenvoudig te maken. De pannenkoeken zette ik ook voor aan mijn volwassen zoon en die at zijn vingers erbij op.
Natuurlijk staan er ook Vietnamese loempia's in, die ik absoluut nog eens wil proberen. En heerlijke barbecue recepten!
Conclusie
De recepten kloppen als een bus en zijn vrij eenvoudig te volgen. Wel moet je even wat moeite doen om de ingrediënten te vinden als je niet in een bruisende metropool woont, maar zoals ik in 'de provincie' zoals dat heet. Het is een beetje een andere manier van koken en eten dan je misschien gewend bent, maar maakt dat het nou niet precies zo leuk?
Ga op Vietnamese ontdekkingstocht met Phi-Yến Phan en haar familie en leef je uit met de recepten uit Ăn Cơm.