Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Review

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

An com: Recepten en verhalen uit een Vietnamese familiekeuken

Phi-Yen Phan

Verschijning: 28-05-2024

Singel Uitgeverijen

Eenvoudig te bestellen bij:

Recensie: Ăn Cơm - Ga je mee op ontdekkingstocht door de Vietnamese keuken?

Uit: An com: Recepten en verhalen uit een Vietnamese familiekeuken

15-06-2024 08:00 Rubriek: Review

An ComDebuterend kookboekschrijfster Phi-Yến Phan werd in 1994 geboren en groeide op in een Vietnamees gezin in Oss, waar door haar vader en moeder veel en met aandacht Vietnamees gekookt werd. 

Pas toen in 2020 de wereld piepend en krakend tot stilstand was gekomen en ze door de lockdowns haar ouders niet kon bezoeken begon ze het Vietmese eten, dat ze tot dan toe eigenlijk altijd voor lief had genomen, te missen en is ze zelf gaan proberen de Vietnamese kookkunsten van haar ouders uit te voeren. 

Langzaamaan begon ze de recepten op te schrijven en ontstond het idee om een familiekookboek te maken. Ze is hierdoor veel meer te weten gekomen over de geschiedenis van haar ouders en de verhalen achter de gerechten. 

Het boek

Phi-Yến Phan is van beroep illustrator en grafisch vormgever en dit boek heeft zij dan ook zelf geïllustreerd en vormgegeven en dat is prachtig gedaan. Niet alleen staan er recepten in dit boek, maar ook verhalen over haar familie (papa's verhaal en mama's verhaal) en familiefoto's. 

Verder natuurlijk veel informatie over ingrediënten. Zo heeft Phi-Yến (samen met haar vader) een kleine kruidengids gemaakt en is er ook een overzicht opgenomen met allerlei ingrediënten die je in je voorraadkast moet hebben om lekker Vietnamees te kunnen koken. 

Bij de recepten vindt je een groen blaadje als het een vegetarisch recept is en met één, twee of drie sets eetstokjes wordt de moeilijkheidsgraad van een recept aangegeven. 

De recepten

Ik maakte drie gerechten uit het boek. Onder dit artikel vind je linkjes naar deze gerechten. Ik ontdekte daarbij zowaar een ingrediënt dat ik nog niet kende, ube. Een soort zoete aardappel (yam) met een paarse kleur. Helaas heb ik hier in de buurt geen ube kunnen vinden, maar met ube in poedervorm uit de Aziatische supermarkt in Zwolle, heb ik me toch redelijk kunnen redden en het werd een prachtig en heerlijk soepje. 

Mijn springrolls vragen nog wat oefening, maar mijn lief was binnen twee rolletjes een volleerde springroller. De hartige pannenkoeken waren ook erg lekker en vrij eenvoudig te maken. De pannenkoeken zette ik ook voor aan mijn volwassen zoon en die at zijn vingers erbij op. 

Natuurlijk staan er ook Vietnamese loempia's in, die ik absoluut nog eens wil proberen. En heerlijke barbecue recepten!

Conclusie

De recepten kloppen als een bus en zijn vrij eenvoudig te volgen. Wel moet je even wat moeite doen om de ingrediënten te vinden als je niet in een bruisende metropool woont, maar zoals ik in 'de provincie' zoals dat heet. Het is een beetje een andere manier van koken en eten dan je misschien gewend bent, maar maakt dat het nou niet precies zo leuk? 

Ga op Vietnamese ontdekkingstocht met Phi-Yến Phan en haar familie en leef je uit met de recepten uit Ăn Cơm.

alle recepten →

Meer uit deze publicatie:

Recept: Koude noedelsalade met gegrild varkensvlees →

Gegrild vlees op een bedje van verse groenten en koude rijstnoedels is de perfecte combinatie voor een hete zomerdag.

Getest: Vietnamese hartige, krokante pannenkoek →

Hartige pannenkoeken zijn altijd lekker, maar deze zijn ronduit heerlijk.

Getest: Ubesoep / Paarse soep →

Een bijzonder soepje gemaakt van Ube. Een paarse zoete aardappel.

Getest: Vegetarische verse springrolls →

Knutselen met eten, ik houd ervan. Zet de vulling op tafel en rol zelf je spring rolls aan tafel.

Alle blogs in de rubriek Review [50]

Recensie: Too Easy →

19-12-2024 Makkelijk en vol van smaak: een typische Donna Hay.

Recensie: Winter →

11-12-2024 Winter van Diana Henry biedt 120 seizoensgebonden recepten die comfort en creativiteit combineren. Het boek is praktisch, inspirerend en perfect voor de koude maanden.

Recensie: Lekker Hollands →

05-12-2024 Lekker Hollands: gedegen klassiekers en variaties op klassiekers, maar niet veel nieuws aan de horizon.

Getest [158] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Gekaramelliseerde tomatenspaghetti →

Spaghetti gekookt in tomatenbouillon. Boordevol smaak en lekker knapperig.

Getest: Galette met kaas en bloemkool →

Een galette is een hartige Franse taart met een knapperige deegbodem. Deze is gevuld met bloemkool en kaas. Het heeft een rustieke uitstraling door de vouwrand.

Getest: Pasta met tonijn, rucola en citroen →

Supereenvoudige pasta boordevol smaak en perfect in balans.

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Lijstjes [1] →

Recept [58] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Snackbrownie →

Een klein, warm, smeuïg en chocoladerig hapje.

Recept: Gebraden kip met honing, mosterd en gekaramelliseerde ui →

Door de kip klaar te maken op gekaramelliseerde uien, krijgt het vlees extra veel smaak en blijft het sappig. De mosterd en honing geven de kip een glorieuze gouden gloed.

Recept: Tiramisu met limoncello →

Tiramisu met limoncello is een frisse variant van het klassieke dessert. Het resultaat is een romig, verfrissend en licht zuur dessert met een kleine limoncellokick.