Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Recept

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Eén pan, één portie

Eleanor Wilkinson

Verschijning: 20-08-2024

Fontaine Uitgevers

Eenvoudig te bestellen bij:

Recept: Risotto Carbonara

Uit: Eén pan, één portie
Een cadeautje van: Fontaine Uitgevers

17-09-2024 08:00 naar notities Rubriek: Recept

Voor 1 persoon / bereidingstijd ongeveer 40 minuten

Risotto Carbonara

Ingrediënten voor 1 persoon (eenvoudig vermeerderen bij meer personen)

  • 100 gram pancetta, in blokjes van 1 cm, of spekreepjes
  • 80 gram arboriorijst
  • 250 ml water
  • 1 ei, plus 1 dooier
  • 35 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 15 gram boter, koud
  • zout en zwarte peper

Bereiding:

Doe de pancetta in een koude steelpan en zet die op middelhoog vuur. Bak 8 minuten tot de pancetta goudkleurig en krokant is en een deel van het vet is vrijgekomen. Zijn de blokjes krokant, schep dan een paar lepels uit de pan en bewaar die om straks over de risotto te scheppen. Voeg de droge rijst toe en bak die ongeveer 2 minuten in het vet. 

Voeg langzaam steeds wat water toe, ongeveer 100 ml per keer, en roer veel. Voeg pas meer water toe als de vorige hoeveelheid is geabsorbeerd. Klopt intussen in een kom het ei, de dooier, parmezaan en flink wat zwarte peper door elkaar. 

Na ongeveer 18 minuten is de rijst bijna gaar. Laat koken tot de rijst iets minder vloeibaar is dan je wilt. Is al het water geabsorbeerd, haal de pan dan van het vuur en roer de risotto 2 minuten door, tot hij wat is afgekoeld.

Schep na 2 minuten 1 lepel risotto bij het ei-kaasmengsel en roer door elkaar. Hiermee temper je de eieren en voorkom je dat je roerei krijgt. Voeg het eimengsel toe aan de pan risotto en roer goed. Zet de pan terug op laat tot matig vuur en verhit 2-3 minuten, tot de risotto romig is en langzaam van een lepel af valt (niet te vloeibaar en zeker niet te dik). Roer er ten slotte de koude boter door tot die is gesmolten. 

Breng eventueel op smaak met zout (de parmezaan en pancetta zijn ook al zout). Die op met wat extra zwarte peper en schep de bewaarde pancetta erover. 

alle recepten →

Meer uit deze publicatie:

Recept: Rijstkom met gemberkip →

Een soep met de vurige frisheid van gember die in een mum van tijd op tafel staat.

Recept: Toscaanse kip met aardappel →

De combinatie van zongedroogde tomaten, verse basilicum en olijven zorgen voor een mediterraan gevoel.

Getest: Provençaalse halloumi →

Voor deze lekkere provençaalse ovenschotel kun je kiezen voor halloumi, maar je kunt ook kabeljauw nemen.

Getest: Orzosalade met perzik + burrata →

Gezonde, friszoete salade met tomaten en rijpe perziken. Smullen!

Getest: Alfredo kip + broccoli →

Een troostrijke romige pasta die ook niet heel zwaar op de maag ligt.

Alle blogs in de rubriek Recept [31]

Recept: Rijstkom met gemberkip →

19-09-2024 Een soep met de vurige frisheid van gember die in een mum van tijd op tafel staat.

Recept: Toscaanse kip met aardappel →

18-09-2024 De combinatie van zongedroogde tomaten, verse basilicum en olijven zorgen voor een mediterraan gevoel.

Review [36] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Oogsten en Bewaren →

Er wordt best veel 'gemoestuind' in Nederland. Maar wat doe je vervolgens met die overvloed aan komkommers, tomaten en kuiden?

Recensie: Maak Soep →

Soep is lekker, eenvoudig en gezond. Dit boek bevat 50 zeer smakelijke soeprecepten.

Recensie: Dumplings →

'Dumplings' is een nieuw deel uit de serie Chef het zelf. Zelf dumplings maken is leuk om te doen!

Lijstjes [1] →

Aangekondigd [3] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Aangekondigd: augustus 2024 →

Interessante kookboektitels die in augustus 2024 verschijnen

Aangekondigd: juli 2024 →

Voor de komkommermaanden juli en augustus staan er toch nog 17 nieuwe kookboektitels aangekondigd. Hier lees je waar we bij Cookboogle naar uitkijken.

Getest [128] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Provençaalse halloumi →

Voor deze lekkere provençaalse ovenschotel kun je kiezen voor halloumi, maar je kunt ook kabeljauw nemen.

Getest: Orzosalade met perzik + burrata →

Gezonde, friszoete salade met tomaten en rijpe perziken. Smullen!

Getest: Alfredo kip + broccoli →

Een troostrijke romige pasta die ook niet heel zwaar op de maag ligt.