Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Recept

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Eén pan, één portie

Eleanor Wilkinson

Verschijning: 20-08-2024

Fontaine Uitgevers

Eenvoudig te bestellen bij:

Recept: Risotto Carbonara

Uit: Eén pan, één portie
Een cadeautje van: Fontaine Uitgevers

17-09-2024 08:00 naar notities Rubriek: Recept

Voor 1 persoon / bereidingstijd ongeveer 40 minuten

Risotto Carbonara

Ingrediënten voor 1 persoon (eenvoudig vermeerderen bij meer personen)

  • 100 gram pancetta, in blokjes van 1 cm, of spekreepjes
  • 80 gram arboriorijst
  • 250 ml water
  • 1 ei, plus 1 dooier
  • 35 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 15 gram boter, koud
  • zout en zwarte peper

Bereiding:

Doe de pancetta in een koude steelpan en zet die op middelhoog vuur. Bak 8 minuten tot de pancetta goudkleurig en krokant is en een deel van het vet is vrijgekomen. Zijn de blokjes krokant, schep dan een paar lepels uit de pan en bewaar die om straks over de risotto te scheppen. Voeg de droge rijst toe en bak die ongeveer 2 minuten in het vet. 

Voeg langzaam steeds wat water toe, ongeveer 100 ml per keer, en roer veel. Voeg pas meer water toe als de vorige hoeveelheid is geabsorbeerd. Klopt intussen in een kom het ei, de dooier, parmezaan en flink wat zwarte peper door elkaar. 

Na ongeveer 18 minuten is de rijst bijna gaar. Laat koken tot de rijst iets minder vloeibaar is dan je wilt. Is al het water geabsorbeerd, haal de pan dan van het vuur en roer de risotto 2 minuten door, tot hij wat is afgekoeld.

Schep na 2 minuten 1 lepel risotto bij het ei-kaasmengsel en roer door elkaar. Hiermee temper je de eieren en voorkom je dat je roerei krijgt. Voeg het eimengsel toe aan de pan risotto en roer goed. Zet de pan terug op laat tot matig vuur en verhit 2-3 minuten, tot de risotto romig is en langzaam van een lepel af valt (niet te vloeibaar en zeker niet te dik). Roer er ten slotte de koude boter door tot die is gesmolten. 

Breng eventueel op smaak met zout (de parmezaan en pancetta zijn ook al zout). Die op met wat extra zwarte peper en schep de bewaarde pancetta erover. 

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Recensie: Eén pan, één portie →

Recepten zijn bijna altijd voor 4 of meer eters. Eén pan, één portie is er voor de solokoks.

Recept: Rijstkom met gemberkip →

Een soep met de vurige frisheid van gember die in een mum van tijd op tafel staat.

Recept: Toscaanse kip met aardappel →

De combinatie van zongedroogde tomaten, verse basilicum en olijven zorgen voor een mediterraan gevoel.

Getest: Provençaalse halloumi →

Voor deze lekkere provençaalse ovenschotel kun je kiezen voor halloumi, maar je kunt ook kabeljauw nemen.

Getest: Orzosalade met perzik + burrata →

Gezonde, friszoete salade met tomaten en rijpe perziken. Smullen!

Getest: Alfredo kip + broccoli →

Een troostrijke romige pasta die ook niet heel zwaar op de maag ligt.

Alle blogs in de rubriek Recept [96]

Recept: Hartige clafoutis met kerstomaten en parmezaan →

13-08-2025 Clafoutis is Frans gebak, maar dit een is hartige versie die je heel goed als maaltijd kunt eten.

Pizza die nooit faalt →

21-06-2025 Pizza: deeg, saus, beleg, simpel.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

02-06-2025 Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer

Review [64] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Hokkaido →

Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Het complete basisbakboek →

Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.

Getest [189] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Jerky van zalm →

Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep

Lijstjes [1] →