08-12-2024 08:00 naar notities Rubriek: Recept
Voor 8 personen
Ingrediënten:
- 115 g boter, plus 15 g, gesmolten
- 1,5 kg uien, in heel dunne ringen
- 2 tl suiker (naar keuze)
- 250 ml cider
- 1,2 l kippenbouillon
- blaadjes van 3 takjes tijm
- sneetjes stokbrood, geroosterd
- 1 camembert
- zeezoutvlokken en versgemalen
- zwarte peper
Bereidingswijze:
Laat de 115 gram boter in een steelpan met zware bodem smelten en voeg de uien toe. Bak ze zachtjes en keer ze in de boter, tot ze zacht beginnen te worden. Voeg een scheut water toe, strooi er wat zeezoutvlokken bij, leg een deksel op de pan en smoor de uien tot ze heel zacht zijn en gaan karamelliseren. Dat kan wel 50 minuten duren. Je moet er af en toe een scheut water aan toevoegen en de uien omscheppen in de boterige sappen.
Neem het deksel van de pan en draai het vuur halfhoog, zodat de sappen kunnen verdampen en de uien karamelliseren. Ik voeg de suiker vaak na een tijdje toe als de uien nog niet echt gaan karamelliseren, maar soms hoeft dat niet (als ze veel suiker van zichzelf hebben).
Voeg als de uien donker zijn de cider, kippenbouillon en tijm toe, doe er royaal zeezoutvlokken en peper bij, en breng aan de kook. Laat het 10 minuten zachtjes pruttelen.
Proef of de soep goed op smaak is en schep hem in ovenvaste kommen. Leg in elke kom een paar sneetjes geroosterd stokbrood. Snijd de camembert in plakjes en leg ze erop. Bestrijk de kaas met de 15 gram gesmolten boter en zet de kommen onder een hete grill tot de kaas goudbruin is en borrelt.
Serveer de soep meteen.
Uit: Winter van Diana Henry
Uitgever: Kosmos Uitgevers
Prijs: 29,99 euro
Categorieën: voorgerecht, soep, warm