Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Recept

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Winter

Diana Henry

Verschijning: 15-10-2024

VBK Media

Eenvoudig te bestellen bij:

Recept: Uien-cidersoep met smeltende camembert

Uit: Winter
Een cadeautje van: VBK Media

08-12-2024 08:00 naar notities Rubriek: Recept

Voor 8 personen

Uien-cidersoep

Ingrediënten:

  • 115 g boter, plus 15 g, gesmolten
  • 1,5 kg uien, in heel dunne ringen
  • 2 tl suiker (naar keuze)
  • 250 ml cider
  • 1,2 l kippenbouillon
  • blaadjes van 3 takjes tijm 
  • sneetjes stokbrood, geroosterd
  • 1 camembert
  • zeezoutvlokken en versgemalen
  • zwarte peper

Bereidingswijze:

Laat de 115 gram boter in een steelpan met zware bodem smelten en voeg de uien toe. Bak ze zachtjes en keer ze in de boter, tot ze zacht beginnen te worden. Voeg een scheut water toe, strooi er wat zeezoutvlokken bij, leg een deksel op de pan en smoor de uien tot ze heel zacht zijn en gaan karamelliseren. Dat kan wel 50 minuten duren. Je moet er af en toe een scheut water aan toevoegen en de uien omscheppen in de boterige sappen. 

Neem het deksel van de pan en draai het vuur halfhoog, zodat de sappen kunnen verdampen en de uien karamelliseren. Ik voeg de suiker vaak na een tijdje toe als de uien nog niet echt gaan karamelliseren, maar soms hoeft dat niet (als ze veel suiker van zichzelf hebben). 

Voeg als de uien donker zijn de cider, kippenbouillon en tijm toe, doe er royaal zeezoutvlokken en peper bij, en breng aan de kook. Laat het 10 minuten zachtjes pruttelen. 

Proef of de soep goed op smaak is en schep hem in ovenvaste kommen. Leg in elke kom een paar sneetjes geroosterd stokbrood. Snijd de camembert in plakjes en leg ze erop. Bestrijk de kaas met de 15 gram gesmolten boter en zet de kommen onder een hete grill tot de kaas goudbruin is en borrelt.

Serveer de soep meteen.

Bekijk het inkijkexemplaar bij...

Categorieën: voorgerecht, soep, warm

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Recensie: Winter →

Winter van Diana Henry biedt 120 seizoensgebonden recepten die comfort en creativiteit combineren. Het boek is praktisch, inspirerend en perfect voor de koude maanden.

Recept: In wodka gestoofde vijgen en pruimen met kardemomroom →

De vijgen en pruimen worden gestoofd in wodka, waardoor hun smaak intensiever wordt. De kardemomroom voegt een warme, romige toets toe, wat dit gerecht tot een verwarmend winterdessert maakt.

Recept: Omgekeerde pecan-perentaart met cranberry's →

Deze verwarmende taart heeft een rijke vulling van peren en pecannoten. Perfect voor koude winterdagen, met een geur die de gezelligheid van het seizoen oproept.

Getest: Risotto met gerookte schelvis en prei →

Een totaal nieuwe twist aan risotto. Verrassend lekker!

Getest: Gratin van ham en gerookte schelvis →

Warme winterkost: gratin met ham en gerookte schelvis.

Alle blogs in de rubriek Recept [94]

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

02-06-2025 Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer

Recept: Griekse yoghurtijs uit de Ninja Creami →

30-05-2025 Heerlijk romig ijs, zonder ei, uit de Ninja Creami

Recept: Boters met een smaakje →

18-05-2025 Een aantal van de favoriete boters van de auteur van Hokkaido

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Review [64] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Hokkaido →

Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Het complete basisbakboek →

Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.

Getest [189] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Jerky van zalm →

Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep

Lijstjes [1] →