Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Recept

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Winter

Diana Henry

Verschijning: 15-10-2024

VBK Media

Eenvoudig te bestellen bij:

Recept: Omgekeerde pecan-perentaart met cranberry's

Uit: Winter
Een cadeautje van: VBK Media

09-12-2024 08:00 naar notities Rubriek: Recept

Voor 10 personen

Omgekeerde pecan-perentaart met cranberry's

Ingrediënten:

voor het fruit en de noten:

  • 75 g boter
  • 115 g kristalsuiker
  • 350 g stevige peren (ca. 2)
  • 140 g cranberry’s
  • 75 g pecannoten

voor de taart:

  • 120 g boter, op kamertemperatuur
  • 200 g kristalsuiker
  • 2 grote eieren, gesplitst
  • drupje vanille-extract
  • 210 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl gemberpoeder (naar keuze)
  • 175 ml volle melk

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Laat de boter en kristalsuiker voor het fruit in een ovenvaste hapjespan met zware bodem van 25 cm doorsnee op laag vuur smelten. Schil de peren, verwijder de klokhuizen, snijd ze in plakjes van circa 1 cm dik en leg ze in de boter en suiker. Bak ze op laag vuur tot ze net zacht zijn, draai het vuur dan hoog en bak tot ze licht zijn gekaramelliseerd. Strooi de cranberry’s en pecannoten erover en roer de vruchten voorzichtig rond. Draai het vuur uit, maar laat de pan niet afkoelen.

Klop voor de taart de boter en kristalsuiker romig en voeg de eidooiers en het vanille-extract toe. Meng de helft van het zelfrijzende bakmeel, al het bakpoeder en gemberpoeder, als je dat gebruikt, erdoor. Voeg de melk en de andere helft van het bakmeel toe. Meng tot een glad geheel.

Klop de eiwitten tot zachte pieken. Voeg 1 eetlepel van de geklopte eiwitten aan het beslag toe om het losser te maken en spatel de rest er dan snel met een grote lepel door.

Verdeel het beslag over het fruit en de noten in de pan en bak de taart 35-40 minuten in de voorverwarmde oven tot een prikker die je in de taart steekt er weer schoon uit komt.

Laat de taart 10 minuten en niet langer (want anders plakt het gekaramelliseerde fruit aan de pan vast) afkoelen voor je hem lost. Mocht het fruit toch vastplakken, wrik de peren dan voorzichtig los en leg ze met de donkere, gekaramelliseerde kant naar boven op de taart.

Uit: Winter van Diana Henry
Uitgever: Kosmos Uitgevers
Prijs: 29,99 Euro

Categorieën: bakken zoet

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Recensie: Winter →

Winter van Diana Henry biedt 120 seizoensgebonden recepten die comfort en creativiteit combineren. Het boek is praktisch, inspirerend en perfect voor de koude maanden.

Recept: In wodka gestoofde vijgen en pruimen met kardemomroom →

De vijgen en pruimen worden gestoofd in wodka, waardoor hun smaak intensiever wordt. De kardemomroom voegt een warme, romige toets toe, wat dit gerecht tot een verwarmend winterdessert maakt.

Recept: Uien-cidersoep met smeltende camembert →

Cider is een zeer ondergewaardeerd drankje. In dit recept is het verwerkt in Franse uiensoep!

Getest: Risotto met gerookte schelvis en prei →

Een totaal nieuwe twist aan risotto. Verrassend lekker!

Getest: Gratin van ham en gerookte schelvis →

Warme winterkost: gratin met ham en gerookte schelvis.

Alle blogs in de rubriek Recept [59]

Recept: Franse uiensoep à la Cookboogle →

26-12-2024 Uiensoep is een hartige soep van gekaramelliseerde uien, bouillon en kruiden. Geserveerd met geroosterd brood en gesmolten kaas, is het een smaakvol en vullend gerecht uit de Franse keuken.

Recept: Snackbrownie →

18-12-2024 Een klein, warm, smeuïg en chocoladerig hapje.

Recept: Gebraden kip met honing, mosterd en gekaramelliseerde ui →

17-12-2024 Door de kip klaar te maken op gekaramelliseerde uien, krijgt het vlees extra veel smaak en blijft het sappig. De mosterd en honing geven de kip een glorieuze gouden gloed.

Getest [158] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Gekaramelliseerde tomatenspaghetti →

Spaghetti gekookt in tomatenbouillon. Boordevol smaak en lekker knapperig.

Getest: Galette met kaas en bloemkool →

Een galette is een hartige Franse taart met een knapperige deegbodem. Deze is gevuld met bloemkool en kaas. Het heeft een rustieke uitstraling door de vouwrand.

Getest: Pasta met tonijn, rucola en citroen →

Supereenvoudige pasta boordevol smaak en perfect in balans.

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Review [50] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Too Easy →

Makkelijk en vol van smaak: een typische Donna Hay.

Recensie: Winter →

Winter van Diana Henry biedt 120 seizoensgebonden recepten die comfort en creativiteit combineren. Het boek is praktisch, inspirerend en perfect voor de koude maanden.

Recensie: Lekker Hollands →

Lekker Hollands: gedegen klassiekers en variaties op klassiekers, maar niet veel nieuws aan de horizon.

Lijstjes [1] →