Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Recept

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Winter

Diana Henry

Verschijning: 15-10-2024

VBK Media

Eenvoudig te bestellen bij:

Recept: Omgekeerde pecan-perentaart met cranberry's

Uit: Winter
Een cadeautje van: VBK Media

09-12-2024 08:00 naar notities Rubriek: Recept

Voor 10 personen

Omgekeerde pecan-perentaart met cranberry's

Ingrediënten:

voor het fruit en de noten:

  • 75 g boter
  • 115 g kristalsuiker
  • 350 g stevige peren (ca. 2)
  • 140 g cranberry’s
  • 75 g pecannoten

voor de taart:

  • 120 g boter, op kamertemperatuur
  • 200 g kristalsuiker
  • 2 grote eieren, gesplitst
  • drupje vanille-extract
  • 210 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl gemberpoeder (naar keuze)
  • 175 ml volle melk

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Laat de boter en kristalsuiker voor het fruit in een ovenvaste hapjespan met zware bodem van 25 cm doorsnee op laag vuur smelten. Schil de peren, verwijder de klokhuizen, snijd ze in plakjes van circa 1 cm dik en leg ze in de boter en suiker. Bak ze op laag vuur tot ze net zacht zijn, draai het vuur dan hoog en bak tot ze licht zijn gekaramelliseerd. Strooi de cranberry’s en pecannoten erover en roer de vruchten voorzichtig rond. Draai het vuur uit, maar laat de pan niet afkoelen.

Klop voor de taart de boter en kristalsuiker romig en voeg de eidooiers en het vanille-extract toe. Meng de helft van het zelfrijzende bakmeel, al het bakpoeder en gemberpoeder, als je dat gebruikt, erdoor. Voeg de melk en de andere helft van het bakmeel toe. Meng tot een glad geheel.

Klop de eiwitten tot zachte pieken. Voeg 1 eetlepel van de geklopte eiwitten aan het beslag toe om het losser te maken en spatel de rest er dan snel met een grote lepel door.

Verdeel het beslag over het fruit en de noten in de pan en bak de taart 35-40 minuten in de voorverwarmde oven tot een prikker die je in de taart steekt er weer schoon uit komt.

Laat de taart 10 minuten en niet langer (want anders plakt het gekaramelliseerde fruit aan de pan vast) afkoelen voor je hem lost. Mocht het fruit toch vastplakken, wrik de peren dan voorzichtig los en leg ze met de donkere, gekaramelliseerde kant naar boven op de taart.

Bekijk het inkijkexemplaar bij...

Categorieën: bakken zoet

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Recensie: Winter →

Winter van Diana Henry biedt 120 seizoensgebonden recepten die comfort en creativiteit combineren. Het boek is praktisch, inspirerend en perfect voor de koude maanden.

Recept: In wodka gestoofde vijgen en pruimen met kardemomroom →

De vijgen en pruimen worden gestoofd in wodka, waardoor hun smaak intensiever wordt. De kardemomroom voegt een warme, romige toets toe, wat dit gerecht tot een verwarmend winterdessert maakt.

Recept: Uien-cidersoep met smeltende camembert →

Cider is een zeer ondergewaardeerd drankje. In dit recept is het verwerkt in Franse uiensoep!

Getest: Risotto met gerookte schelvis en prei →

Een totaal nieuwe twist aan risotto. Verrassend lekker!

Getest: Gratin van ham en gerookte schelvis →

Warme winterkost: gratin met ham en gerookte schelvis.

Alle blogs in de rubriek Recept [96]

Recept: Hartige clafoutis met kerstomaten en parmezaan →

13-08-2025 Clafoutis is Frans gebak, maar dit een is hartige versie die je heel goed als maaltijd kunt eten.

Pizza die nooit faalt →

21-06-2025 Pizza: deeg, saus, beleg, simpel.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

02-06-2025 Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer

Lijstjes [1] →

Getest [189] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Jerky van zalm →

Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep

Review [64] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Hokkaido →

Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Het complete basisbakboek →

Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.