Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Recept

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Winter

Diana Henry

Verschijning: 15-10-2024

VBK Media

Eenvoudig te bestellen bij:

Recept: In wodka gestoofde vijgen en pruimen met kardemomroom

Uit: Winter
Een cadeautje van: VBK Media

10-12-2024 08:00 naar notities Rubriek: Recept

Voor 8 personen

Vijgenenpruimen

Ingrediënten:

  • 16 verse, stevige vijgen
  • 12 stevige pruimen
  • 150 ml rode wijn
  • 100 ml wodka, plus wat extra ter afronding (vervang door extra rode wijn als je het drankgehalte anders te hoog vindt)
  • 200 g kristalsuiker
  • 6 el crème de cassis
  • 300 g bramen (indien beschikbaar), of pitloze blauwe druiven voor erbij
  • 4 kardemompeultjes
  • 275 ml double cream of slagroom
  • poedersuiker

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Halveer de vijgen in de lengte zonder ze helemaal door te snijden. Halveer de pruimen en verwijder de pitten. Doe de vijgen en pruimen in een ondiepe ovenschaal waar al het fruit in een enkele laag in past. 

Meng de wijn, wodka, 150 gram kristalsuiker en 4 eetlepels creme de cassis in een pan en verhit al roerend tot de suiker oplost. Laat al sudderend met een derde inkoken en schenk dit mengsel dan over het fruit. Strooi de rest van de kristalsuiker erover.

Stoof het fruit 25-30 minuten in de oven. (Gebruik je druiven in plaats van bramen, voeg deze dan 15 minuten voor het eind van de oventijd toe.) Het fruit moet zacht en bovenop iets gekaramelliseerd zijn, maar nog
wel zijn vorm hebben. Laat het gestoofde fruit afkoelen en voeg dan de bramen toe, als je die gebruikt. Schenk er wat wodka over en besprenkel met de rest van de creme de cassis.

Haal de zaadjes uit de kardemompeultjes en plet de zaadjes in een vijzel, of in een zware kom met bijvoorbeeld het uiteinde van een deegroller. Doe de room in een kom, voeg de kardemom toe en klop stijf; voeg poedersuiker naar smaak toe. Serveer bij het fruit.

Bekijk het inkijkexemplaar bij...

Categorieën: nagerecht

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Recensie: Winter →

Winter van Diana Henry biedt 120 seizoensgebonden recepten die comfort en creativiteit combineren. Het boek is praktisch, inspirerend en perfect voor de koude maanden.

Recept: Omgekeerde pecan-perentaart met cranberry's →

Deze verwarmende taart heeft een rijke vulling van peren en pecannoten. Perfect voor koude winterdagen, met een geur die de gezelligheid van het seizoen oproept.

Recept: Uien-cidersoep met smeltende camembert →

Cider is een zeer ondergewaardeerd drankje. In dit recept is het verwerkt in Franse uiensoep!

Getest: Risotto met gerookte schelvis en prei →

Een totaal nieuwe twist aan risotto. Verrassend lekker!

Getest: Gratin van ham en gerookte schelvis →

Warme winterkost: gratin met ham en gerookte schelvis.

Alle blogs in de rubriek Recept [96]

Recept: Hartige clafoutis met kerstomaten en parmezaan →

13-08-2025 Clafoutis is Frans gebak, maar dit een is hartige versie die je heel goed als maaltijd kunt eten.

Pizza die nooit faalt →

21-06-2025 Pizza: deeg, saus, beleg, simpel.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

02-06-2025 Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer

Getest [189] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Jerky van zalm →

Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep

Lijstjes [1] →

Review [64] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Hokkaido →

Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Het complete basisbakboek →

Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.