Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Recept

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Maaltijdsoep

Emily Ezekiel

Verschijning: 06-02-2025

Good Cook B.V.

Eenvoudig te bestellen bij:

Recept: Erwtjes en hamsoep

Uit: Maaltijdsoep
Een cadeautje van: Good Cook B.V.

26-03-2025 08:00 naar notities Rubriek: Recept

Voor 2 personen / Voorbereiden: 10 minuten / Bereiden: 25 minuten

Erwtjesenhamsoep

Ingrediënten:

  • 3 el boter 
  • 1 prei, in ringen 
  • 2 aardappels, geschild en in kleine blokjes 
  • 700 ml kippenbouillon (zie pag. 172)
  • 400 g verse erwtjes, of uit de vriezer
  • 1 handjevol muntblaadjes
  • 100 g gerookte ham, in stukjes
  • 1 handvol zuurdesemcroutons (zie pag. 179)
  • 1 el crème fraîche
  • olijfolie, voor eroverheen (optioneel)

Bereidingswijze

Voeg de boter toe aan een pan en zet die op halfhoog vuur. Roer de prei en aardappels erdoor en bak 6 minuten, tot ze zacht en een beetje kleverig zijn. Schenk de kippenbouillon erbij en breng aan de kook. Laat 15 minuten zacht koken, of tot de aardappel gaar is.

Voeg de verse erwtjes en muntblaadjes toe en kook nog 2 minuten. Pureer de erwtjessoep met een staafmixer tot hij mooi glad is, roer de gerookte ham erdoor en warm op.

Schep de soep in kommen en garneer met zuurdesemcroutons, een schepje crème fraîche en eventueel een scheutje olijfolie.

BEWAREN:

Heb je restjes, dan kun je die drie dagen in een luchtdichte bak in de koelkast bewaren.

Bekijk het inkijkexemplaar bij...

Categorieƫn: hoofdgerecht, soep

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Recensie: Maaltijdsoep →

Dit boek laat zien hoe je die groenten uit elk jaargetijde het beste kunt gebruiken.

Getest: Knolselderijsoep →

Goed vullende maaltijdsoep van knolselderij, bleekselderij en een appeltje

Getest: Kruidige bietjessoep →

Verwachtig: een kruidige, zoetige soep. Realiteit: een zurige, waterige (kleurarme) soep.

Getest: Winterse pompoensoep →

Een werkelijk verrukkelijke pompoensoep met allerlei lekkers erbij.

Recept: Miso en Gember Ramen →

Een veelzijdige misosoep waarmee je makkelijk kunt variƫren. Kook je mee?

Recept: Lentekoolsoep met geraspte pecorino →

De lente begint pas echt met deze lekkere en lichte soep. Kook je mee?

Alle blogs in de rubriek Recept [96]

Recept: Hartige clafoutis met kerstomaten en parmezaan →

13-08-2025 Clafoutis is Frans gebak, maar dit een is hartige versie die je heel goed als maaltijd kunt eten.

Pizza die nooit faalt →

21-06-2025 Pizza: deeg, saus, beleg, simpel.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

02-06-2025 Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer

Getest [189] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Jerky van zalm →

Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep

Lijstjes [1] →

Review [64] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Hokkaido →

Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Het complete basisbakboek →

Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.