Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Review

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Maaltijdsoep

Emily Ezekiel

Verschijning: 06-02-2025

Good Cook B.V.

Eenvoudig te bestellen bij:

Recensie: Maaltijdsoep

Uit: Maaltijdsoep

31-03-2025 08:00 naar notities Rubriek: Review

MaaltijdsoepMaaltijdsoep van Emily Ezekiel is een ode aan het eten van soep als hoofdmaaltijd. De focus hierbij ligt op ingrediënten die voedzaam, lekker en in het seizoen zijn. 

De indeling

Het kookboek begint met een overzicht van ingrediënten die je in je voorraadkast zou moeten hebben om een goede maaltijdsoep te kunnen maken. Vervolgens een pagina met benodigd keukengerei. 

Het boek is overzichtelijk naar seizoen ingedeeld. We beginnen met de lente en vinden voorin dit hoofdstuk een pagina vol met alle groenten die in het lenteseizoen goed te krijgen zijn, voorzien van leuke illustraties en wat uitleg. Hierna volgen de recepten. Uit het lentehoofdstuk kun je de Lentekoolsoep zelf eens proberen, want dat recept staat op Cookboogle.nl. Je vindt in dit hoofdstuk onder andere ook een Koude komkommersoep, een Franse uiensoep en lamsgehaktballetjessoep. 

Zelf probeerde ik de Kruidige bietjessoep, wat niet zo'n succes was helaas. Of dat nou aan mij lag of aan het recept ... wie zal het zeggen.

Ook het Zomer hoofdstuk begint met een overzichtje waarin te vinden is welke groenten in het seizoen zijn, met een tekeningetje en een korte uitleg. In dit hoofdstuk vind je bijvoorbeeld een Maïschowder, een Gebakken tomatensoep en een Garnalengumbo. 

De herfst is natuurlijk het ultieme soepseizoen. Ik maakte de Knolselderijsoep die heel erg lekker was. Iets te dik, dus ik heb er wat bouillon aan toegevoegd, maar qua smaak erg goed. Zelf kun je aan de slag met de Miso en gember ramen en de Erwtjes en hamsoep waarvan het recept op Cookboogle staat. 

Uit het winter hoofdstuk maakte ik de Winterse pompoensoep en dat was ons favorietje van de geteste recepten. Echt een heerlijke soep, met precies de goede hoeveelheid pit en heerlijke zelfgemaakte krokante uitjes (waarvan het recept ook in het boek staat).

Achterin het boek vind je nog wat soeptoppings (zoals krokante rijst, en zuurdesemcourtons),  verschillende soorten broden en recepten voor wat oliën om bij je soep te eten.

Conclusie

Net als Maaltijdsalades van dezelfde auteur, is dit boek heel erg bruikbaar. Er staan nog veel recepten in die ik graag wil proberen. Die ene teleurstellende bietjessoep daargelaten zijn de recepten dik in orde en inspirerend om mee te gaan experimenteren. In het algemeen zijn de recepten vlot klaar en sta je geen uren in de keuken. Een goede maaltijdsoep leent zich uitstekend voor drukke doordeweekse dagen. Spreekt dat je aan? Dan is dit een goede aanschaf.

Bekijk het inkijkexemplaar bij...

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Getest: Knolselderijsoep →

Goed vullende maaltijdsoep van knolselderij, bleekselderij en een appeltje

Getest: Kruidige bietjessoep →

Verwachtig: een kruidige, zoetige soep. Realiteit: een zurige, waterige (kleurarme) soep.

Getest: Winterse pompoensoep →

Een werkelijk verrukkelijke pompoensoep met allerlei lekkers erbij.

Recept: Miso en Gember Ramen →

Een veelzijdige misosoep waarmee je makkelijk kunt variƫren. Kook je mee?

Recept: Erwtjes en hamsoep →

Gebruik voor deze soep een goede kippenbouillon. Kook je mee?

Recept: Lentekoolsoep met geraspte pecorino →

De lente begint pas echt met deze lekkere en lichte soep. Kook je mee?

Alle blogs in de rubriek Review [64]

Recensie: Hokkaido →

25-05-2025 Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Het complete basisbakboek →

15-05-2025 Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

04-05-2025 Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.

Lijstjes [1] →

Getest [189] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Jerky van zalm →

Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep

Recept [96] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Hartige clafoutis met kerstomaten en parmezaan →

Clafoutis is Frans gebak, maar dit een is hartige versie die je heel goed als maaltijd kunt eten.

Pizza die nooit faalt →

Pizza: deeg, saus, beleg, simpel.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer