Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Review

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Vega India

Paulami Joshi

Verschijning: 08-11-2023

Overamstel Uitgevers

Eenvoudig te bestellen bij:

De Indiase keuken is zoveel meer dan curry

Uit: Vega India

04-03-2024 00:00 Rubriek: Review

'Vega India' is een boek naar mijn hart.  Tussen de fleurige hardcover voor- en achterkaft, bevinden zich zo'n 230 pagina's met heel veel lekkers.

Paulami Joshi

De schrijfster van dit boek is geboren in Oost-India, in 1985. Ze verhuisde in 2017 naar Nederland waar ze onder de naam 'Spice Trip' Indiase kookworkshops verzorgt. Een eerdere titel van haar hand is 'De Bijbel van de Indiase Keuken', een boek vol met de uitgesproken smaken uit alle hoeken van India. In 'Vega India' laat de schrijfster zien wat ze thuis graag maakt, voor zichzelf maar ook voor gasten die ze thuis ontvangt.

De inhoud

Het boek begint met wat praktische informatie en boodschappenlijstjes. Bijvoorbeeld een ingrediëntenlijst van dingen die je in ieder geval in huis zou moeten hebben als je uit dit boek gaat koken. Nou heb ik een ruim gesorteerde voorraad kruiden en specerijen, maar ik kan me voorstellen dat je - als je niet zo'n kookfanaat bent - een behoorlijke hoeveelheid ingrediënten moet inkopen voordat je aan de slag kunt. Dat kan je ervan weerhouden uit dit boek te koken. Toch zou ik je willen aansporen om het wél te doen. Als je de kruiden en specerijen eenmaal hebt ingekocht kun je een flinke tijd vooruit en zul je een hoop plezier hebben van dit boek.

Het boek is overzichtelijk opgedeeld naar soort recepten. Het begint met 'platbroden en crêpes', gevolgd door onder andere 'burgers en beignets', 'dahl en curry's' en 'drankjes'.  Achterin vind je een aantal basisrecepten (voor bijvoorbeeld gember-knoflookpasta, paneer en Tandoori masala) en het boek heeft een heel handig hoofdstuk waarin menu's staan. De schrijfster draagt daarin ideeën aan hoe je de gerechten uit het boek met elkaar kunt combineren tot een heel menu.

Helemaal achterin vind je een index en vlak daarvoor een lijst met winkels (zowel fysieke als online winkels) waar je goed terecht kunt voor de ingrediënten die je nodig hebt om uit die boek te koken. 

Conclusie

Ik ben een liefhebber van de Indiase keuken, maar ik kende voornamelijk de curry's. Dat de Indiase keuken veel meer te bieden heeft blijkt wel uit 'Vega India'. In de recepten die ik heb gekookt en de recepten die ik heb gelezen kom ik geen onvolkomenheden tegen. De hoeveelheden kloppen en het eindresultaat ziet er min of meer hetzelfde uit als op de foto in het boek. Daarnaast is het een heerlijk boek om doorheen te bladeren. Ik kan je de aanschaf van dit boek van harte aanbevelen.

alle recepten →

Meer uit deze publicatie:

Smullen: eieren in een romige kormasaus →

Een vegetarisch gerecht voor fijnproevers dat eenvoudig vegan te maken is.

Lekker pittig platbrood →

Platbrood met een lekkere kaasvulling en chilivlokken

Aubergine, anders dan anders →

Aubergine op een andere manier. Erg lekker!

Lekkere romige stoof met bulgur →

Stoof met bulgur in plaats van rijst voor een langduriger verzadigd gevoel.

Een lekker romig drankje van pistache →

Afgeleid van een klassieker tijdens de feestdagen, badam milk (een amandeldrankje met specerijen)

Alle blogs in de rubriek Review [50]

Recensie: Too Easy →

19-12-2024 Makkelijk en vol van smaak: een typische Donna Hay.

Recensie: Winter →

11-12-2024 Winter van Diana Henry biedt 120 seizoensgebonden recepten die comfort en creativiteit combineren. Het boek is praktisch, inspirerend en perfect voor de koude maanden.

Recensie: Lekker Hollands →

05-12-2024 Lekker Hollands: gedegen klassiekers en variaties op klassiekers, maar niet veel nieuws aan de horizon.

Getest [158] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Gekaramelliseerde tomatenspaghetti →

Spaghetti gekookt in tomatenbouillon. Boordevol smaak en lekker knapperig.

Getest: Galette met kaas en bloemkool →

Een galette is een hartige Franse taart met een knapperige deegbodem. Deze is gevuld met bloemkool en kaas. Het heeft een rustieke uitstraling door de vouwrand.

Getest: Pasta met tonijn, rucola en citroen →

Supereenvoudige pasta boordevol smaak en perfect in balans.

Recept [58] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Snackbrownie →

Een klein, warm, smeuïg en chocoladerig hapje.

Recept: Gebraden kip met honing, mosterd en gekaramelliseerde ui →

Door de kip klaar te maken op gekaramelliseerde uien, krijgt het vlees extra veel smaak en blijft het sappig. De mosterd en honing geven de kip een glorieuze gouden gloed.

Recept: Tiramisu met limoncello →

Tiramisu met limoncello is een frisse variant van het klassieke dessert. Het resultaat is een romig, verfrissend en licht zuur dessert met een kleine limoncellokick.

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Lijstjes [1] →