Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Review

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Toespijs

Judith Cyrus

Verschijning: 16-11-2023

Fontaine Uitgevers

Eenvoudig te bestellen bij:

Kleurrijke en smaakvolle Creools-Caribische gerechten

Uit: Toespijs

22-03-2024 19:30 Rubriek: Review

Toespijs'Zeg me: wat is je toespijs?' Toespijs wordt geserveerd met een basis, bijvoorbeeld brood, aardvruchten, rijst of noedels. 

In dit boek neemt kookboekauteur Judith Cyrus je mee op ontdekkingsreis door de Surinaamse en Caribische keukens, beide culinaire smeltkroezen.

De auteur

Judith Cyrus groeide op in een Surinaams gezin in Nederland. Ze woont in Amsterdam, waar ze een lunchroom heeft, De Buitenvrouw. Daarnaast heeft ze een wekelijkse column in Trouw. +Toespijs is haar tweede kookboek. Haar eerste kookboek, Paramaribo, kwam uit in 2021 en kan ik van harte aanbevelen aan iedereen die de Surinaamse keuken beter wil leren kennen. 

Het boek

Toespijs is datgene wat de hoofdrol speelt op je bord: de vis, het vlees, de kip of de groente. Je serveert het met een basis en zo is het boek ook opgebouwd. Bij een recept voor een toespijs vind je een recept van een basis die er goed bij past. Op pagina 25 staat bijvoorbeeld Gezouten vis + cassave dumplings en op pagina 84 vind je Kip met mixed pickles + gebakken rijst. Uiteraard kun je vrij varieren met alle suggesties die de schrijfster doet. 

Variatie

De recepten zijn erg gevarieerd. Er staat voor iedereen wel iets lekkers in. Bij veel recepten staat een kort verhaaltje over het gerecht of over een ervaring met dit gerecht. Dat maakt het een erg persoonlijk boek, alsof Judith Cyrus ons aan de hand meeneemt door haar wereld van smaken.

De meeste ingrediënten zul je in een goed gesorteerde supermarkt of toko wel kunnen vinden. Ook als je als thuiskok niet zoveel zelfvertrouwen hebt of je hebt gewoon nog niet zoveel ervaring dan kun je zeker ook prima uit de voeten met dit boek. Mijn advies is altijd: zet alles gesneden en afgewogen klaar voordat je gaat koken, dan kun je je volle aandacht bij de pannen houden en kan er bijna niets misgaan. Ook een goede tip: lees altijd het hele recept goed door voordat je begint. De uitleg in de recepten is goed en duidelijk, dus het zal je zeker lukken. 

Geteste recepten

Ik had echt moeite te kiezen wat ik zou maken uit dit boek. Hieronder vind je linkjes naar de artikeltjes die ik schreef over mijn ervaringen met de recepten. Eén ding is zeker, ik ben uit dit boek nog lang niet uitgekookt.  Zo heb ik in ieder geval 'Terry's boterkip' van pagina 78 met de bewaarfunctie op mijn to cook lijstje gezet.

Heb je de to cook functie op de website al ontdekt? Klik op het clipje bij het recept, dan staat het recept automatisch op je to cook lijstje.

Conclusie

Toespijs is een vrolijk en kleurig boek om doorheen te bladeren. Tussen de regels door voel je de liefde van de schrijfster voor koken en eten uit de Surinaamse en Caribische keuken. Er staan ruim 100 recepten in die vrijwel allemaal de moeite waard zijn om te proberen. Mijn zoete aardappel frietjes bleven helaas slap, maar waren wel heel erg lekker. Alle andere geprobeerde recepten waren stuk voor stuk een succes. 

 

alle recepten →

Meer uit deze publicatie:

Pindasoep met discussie over taugĂ© →

Pindasoep uit '+Toespijs' van Judith Cyrus. Er bestaan vele variaties, deze is een crowdpleaser.

Sperziebonen met een exotische twist →

Sperziebonen met pinda-kokos crumble uit Toespijs van Judith Cyrus; boontjes met een tropisch tintje en een lekkere bite.

Slappe zoeteaardappelfriet met lekkere aioli →

Zoete aardappelfrites met zware bonen aioli uit 'Toespijs' van Judith Cyrus. Smaak prima, maar helaas niet lekker knapperig.

Een lekker mals kippetje →

Gekruide kip met amandelen uit 'Toespijs' en waarom Surinamers hun kip wassen.

Uit het vuistje: Rotirol met lekkers →

Uit +Toespijs van Judith Cyrus komt deze heerlijke rotirol, waarvoor je wel wat vouwtechniek in huis moet hebben ... die bij mij helaas ontbreekt.

Alle blogs in de rubriek Review [46]

Recensie: Van de Plank →

23-11-2024 'Van de Plank' speelt volop in op de 'Grazing Boards' trend: Hoe stel je precies een mooi en lekker Grazing Board samen?

Recensie: A Very Vegan Christmas →

21-11-2024 Steeds meer mensen willen helemaal of deels plantaardig eten. De feestdagen zijn dan vaak een uitdaging. Dit boek lost dat op.

Recensie: Tinned Tomatoes →

16-11-2024 Een heel boek over een product dat iedereen altijd in zijn voorraadkast zou moeten hebben.

Getest [150] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Knapperige spruitjes met salie en knoflook →

Spruitjes worden vaak bij de kerstdis gegeten. Deze manier van bereiden is snel en ze blijven lekker knapperig.

Getest: Omgekeerde prei-walnotentaart →

Een knapperig hartig, maar ook zoet taartje. Volledig plantaardig en lekker als bijgerecht bij een feestelijke maaltijd.

Getest: Plaattaart met tomaat, kaas en pesto →

Voor plaattaarten kun je mij wakker maken. Deze is eenvoudig te maken en zeer smaakvol.

Lijstjes [1] →

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Recept [48] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Perfect Pavlova Board →

Pavlova het ultieme feestelijk dessert voor Kerst of voor Pasen. Een beter shared dessert bestaat er toch niet?

Recept: Granaatappel-negroni →

Een eenvoudige cocktail die in grote hoeveelheden te maken is.

Recept: Bloedsinaasappelpavlova →

Een meringue met een karamelachtige smaak, die het goed doet bij fris, scherp smakende bloedsinaasappels en lobbig geklopte room.