Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Review

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Toespijs

Judith Cyrus

Verschijning: 16-11-2023

Fontaine Uitgevers

Eenvoudig te bestellen bij:

Kleurrijke en smaakvolle Creools-Caribische gerechten

Uit: Toespijs

22-03-2024 19:30 Rubriek: Review

Toespijs'Zeg me: wat is je toespijs?' Toespijs wordt geserveerd met een basis, bijvoorbeeld brood, aardvruchten, rijst of noedels. 

In dit boek neemt kookboekauteur Judith Cyrus je mee op ontdekkingsreis door de Surinaamse en Caribische keukens, beide culinaire smeltkroezen.

De auteur

Judith Cyrus groeide op in een Surinaams gezin in Nederland. Ze woont in Amsterdam, waar ze een lunchroom heeft, De Buitenvrouw. Daarnaast heeft ze een wekelijkse column in Trouw. +Toespijs is haar tweede kookboek. Haar eerste kookboek, Paramaribo, kwam uit in 2021 en kan ik van harte aanbevelen aan iedereen die de Surinaamse keuken beter wil leren kennen. 

Het boek

Toespijs is datgene wat de hoofdrol speelt op je bord: de vis, het vlees, de kip of de groente. Je serveert het met een basis en zo is het boek ook opgebouwd. Bij een recept voor een toespijs vind je een recept van een basis die er goed bij past. Op pagina 25 staat bijvoorbeeld Gezouten vis + cassave dumplings en op pagina 84 vind je Kip met mixed pickles + gebakken rijst. Uiteraard kun je vrij varieren met alle suggesties die de schrijfster doet. 

Variatie

De recepten zijn erg gevarieerd. Er staat voor iedereen wel iets lekkers in. Bij veel recepten staat een kort verhaaltje over het gerecht of over een ervaring met dit gerecht. Dat maakt het een erg persoonlijk boek, alsof Judith Cyrus ons aan de hand meeneemt door haar wereld van smaken.

De meeste ingrediënten zul je in een goed gesorteerde supermarkt of toko wel kunnen vinden. Ook als je als thuiskok niet zoveel zelfvertrouwen hebt of je hebt gewoon nog niet zoveel ervaring dan kun je zeker ook prima uit de voeten met dit boek. Mijn advies is altijd: zet alles gesneden en afgewogen klaar voordat je gaat koken, dan kun je je volle aandacht bij de pannen houden en kan er bijna niets misgaan. Ook een goede tip: lees altijd het hele recept goed door voordat je begint. De uitleg in de recepten is goed en duidelijk, dus het zal je zeker lukken. 

Geteste recepten

Ik had echt moeite te kiezen wat ik zou maken uit dit boek. Hieronder vind je linkjes naar de artikeltjes die ik schreef over mijn ervaringen met de recepten. Eén ding is zeker, ik ben uit dit boek nog lang niet uitgekookt.  Zo heb ik in ieder geval 'Terry's boterkip' van pagina 78 met de bewaarfunctie op mijn to cook lijstje gezet.

Heb je de to cook functie op de website al ontdekt? Klik op het clipje bij het recept, dan staat het recept automatisch op je to cook lijstje.

Conclusie

Toespijs is een vrolijk en kleurig boek om doorheen te bladeren. Tussen de regels door voel je de liefde van de schrijfster voor koken en eten uit de Surinaamse en Caribische keuken. Er staan ruim 100 recepten in die vrijwel allemaal de moeite waard zijn om te proberen. Mijn zoete aardappel frietjes bleven helaas slap, maar waren wel heel erg lekker. Alle andere geprobeerde recepten waren stuk voor stuk een succes. 

 

alle recepten →

Meer uit deze publicatie:

Pindasoep met discussie over taugé →

Pindasoep uit '+Toespijs' van Judith Cyrus. Er bestaan vele variaties, deze is een crowdpleaser.

Sperziebonen met een exotische twist →

Sperziebonen met pinda-kokos crumble uit Toespijs van Judith Cyrus; boontjes met een tropisch tintje en een lekkere bite.

Slappe zoeteaardappelfriet met lekkere aioli →

Zoete aardappelfrites met zware bonen aioli uit 'Toespijs' van Judith Cyrus. Smaak prima, maar helaas niet lekker knapperig.

Een lekker mals kippetje →

Gekruide kip met amandelen uit 'Toespijs' en waarom Surinamers hun kip wassen.

Uit het vuistje: Rotirol met lekkers →

Uit +Toespijs van Judith Cyrus komt deze heerlijke rotirol, waarvoor je wel wat vouwtechniek in huis moet hebben ... die bij mij helaas ontbreekt.

Alle blogs in de rubriek Review [36]

Recensie: Oogsten en Bewaren →

13-09-2024 Er wordt best veel 'gemoestuind' in Nederland. Maar wat doe je vervolgens met die overvloed aan komkommers, tomaten en kuiden?

Recensie: Maak Soep →

11-09-2024 Soep is lekker, eenvoudig en gezond. Dit boek bevat 50 zeer smakelijke soeprecepten.

Recensie: Dumplings →

08-09-2024 'Dumplings' is een nieuw deel uit de serie Chef het zelf. Zelf dumplings maken is leuk om te doen!

Getest [128] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Provençaalse halloumi →

Voor deze lekkere provençaalse ovenschotel kun je kiezen voor halloumi, maar je kunt ook kabeljauw nemen.

Getest: Orzosalade met perzik + burrata →

Gezonde, friszoete salade met tomaten en rijpe perziken. Smullen!

Getest: Alfredo kip + broccoli →

Een troostrijke romige pasta die ook niet heel zwaar op de maag ligt.

Recept [31] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Toscaanse kip met aardappel →

De combinatie van zongedroogde tomaten, verse basilicum en olijven zorgen voor een mediterraan gevoel.

Recept: Risotto Carbonara →

Het is natuurlijk een beetje verboden omdat het helemaal niet zo 'hoort' maar als je boze Italianen durft te riskeren, maak dan deze risotto!

Recept: Rigatoni met gehaktballetjes →

Een eenvoudig te bereiden Italiaanse smaakbom.

Aangekondigd [3] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Aangekondigd: augustus 2024 →

Interessante kookboektitels die in augustus 2024 verschijnen

Aangekondigd: juli 2024 →

Voor de komkommermaanden juli en augustus staan er toch nog 17 nieuwe kookboektitels aangekondigd. Hier lees je waar we bij Cookboogle naar uitkijken.

Lijstjes [1] →