Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Review

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Heilig Boontje

Joeri Veul

Verschijning: 15-10-2024

Good Cook B.V.

Eenvoudig te bestellen bij:

Recensie: Heilig Boontje

Uit: Heilig Boontje

27-10-2024 07:30 Rubriek: Review

Heilig BoontjeJoeri Veuls liefde voor peulvruchten ontstond al vroeg ik zijn leven: de chili con carne van zijn oma. Jeugdherinneringen maken vaak een groot onderdeel uit van het ontwikkelen van smaakvoorkeuren.

In zijn latere leven als BMX-er op hoog niveau gebruikte hij peulvruchten als powerfood. De liefde voor koken ontstond als onderdeel van de revalidatietijd na een hersenbloeding. 

Peulvruchten zijn zowel goed voor je gezondheid, voor de planeet als voor je portemonnee. Maar waarom staan we dan niet met z'n allen te dringen voor het schap om te kopen? Veul zegt daarover in zijn boek:

"Ik denk dat daarvoor eerst het imago van peulvruchten afgestoft moet worden. Eeuwenlang hebben we bonen, linzen en erwten beschouwd als broodnodige volkskost. Denk maar aan de uitspraak ' voor spek en bonen meedoen', wat refereert aan arme gezinnen die als beloning liever een stevige maaltijd hadden in plaats van geld."

Joeri Veul springt voor het heilige boontje in de bres en heeft een heel boek vol recepten bedacht om het boontje aan een beter imago te helpen. 

Hij legt allereerst goed uit wat peulvruchten precies zijn, welke soorten er zijn en de voor- en nadelen van voorgekookte, verse of ingeblikte peulvruchten. Doe er je voordeel mee.

De recepten

De recepten zijn onderverdeeld in verschillende hoofdstukken. We beginnen met een hoofdstuk vol snelle en makkelijke recepten. Zoals bijvoorbeeld Mandarijnnoedels met miso, maanzaad en rucola, Gnocchi en limabonen in buffalosaus en de Orzo met romige spinaziesaus die ik maakte. 

Dan een hoofdstuk met recepten die ongeveer 30 minuten arbeid vergen, maar die dan bij voorbeeld nog even in de oven moeten of waarvoor een wachttijd geldt. Hier bijvoorbeeld een Romaine salade met mosterd-bonencroutons en yoghurtdresssing, Pompoen met sesamkorst en spicy zwarte bonen of een Bietengalette met gemarineerde cannellinibonen die er prachtig uitziet (zie foto hieronder). 

Rode bietIk maakte uit dit hoofdstuk de Doperwten-pastinaaksoep met waterkersolie en Geroosterde rode kool met edamame-wasabipuree.

Het volgende hoofdstuk bevat gerechten waar je zo'n 45 minuten mee bezig bent. Bijvoorbeeld en Erwtensoep met chili crisps en ketjap-tempeh, Spicy sesamnoedels met 5-spicetofu en Geroosterde spelt met sinaasappel en wortel-gemberspread.

Vervolgens nog een hoofdstuk met gerechten voor het weekend. Lekker lang de keuken in voor een heerlijk uitziende Chilibonensaus met smoky aubergine, Kruidige linzenstoof met gesmoorde kool, zwarte knoflook en bosuibrood of een Hartige kikkererwtentaart met zoete aardappel.

En natuurlijk zoetigheid! Zoetigheid van bonen? Jazeker! 'Cheese'cake met rabarber, sumac en witte chocolade, Bitterkoekjespudding of Rocky Road. 

Gerechten met bonen vullen flink en je hebt dus aan een bescheiden hoeveelheid voldoende voor een volwaardige maaltijd. Zo was de soep ook echt een maaltijdsoep. 

Conclusie

Heilig Boontje staat vol met leuke, originele en smakelijke recepten en ideeën. De ingrediëten zijn veelal te vinden in je plaatstelijke buurtsuper en soms moet je er iets meer moeite voor doen. Er staat iets in voor iedere gelegenheid en voor elk wat wils. Een speciaal compliment voor de foto's die kleurrijk, helder en in het oog springend zijn. Je krijgt er trek van! Joeri Veul heeft een prachtboek afgeleverd en ik ga dit boek er nog vaak bijpakken.

Titel: Heilig Boontje
Recepten en foto's: Joeri Veul
Uitgever: Good Cook
Prijs: 24,95 euro

alle recepten →

Meer uit deze publicatie:

Recept: Rocky Road →

Chocola met knapperige vulling van dubbel geroosterde kikkererwten.

Recept: Groene krieltjessalade met frisse dilledressing →

In deze maaltijdsalade speelt zijdezachte tofu een hoofdrol. De salade wordt hierdoor luchtig en niet te zwaar.

Getest: Geroosterde rode kool met edamame-wasabipuree →

Een hele bijzondere smaakcombinatie en de rode kool is echt top op deze manier.

Getest: Doperwten-pastinaaksoep met waterkersolie →

Een goed vullende en gezonde maaltijdsoep.

Getest: Orzo met romige spinaziesaus →

Makkelijk en snel voor doordeweek en nog voedzaam en gezond ook.

Alle blogs in de rubriek Review [45]

Recensie: A Very Vegan Christmas →

21-11-2024 Steeds meer mensen willen helemaal of deels plantaardig eten. De feestdagen zijn dan vaak een uitdaging. Dit boek lost dat op.

Recensie: Tinned Tomatoes →

16-11-2024 Een heel boek over een product dat iedereen altijd in zijn voorraadkast zou moeten hebben.

Recensie: Oma's Bakboek →

01-11-2024 Waan je aan oma's koffietafel met chocoladesoezen, appelbeignets en kletskoppen.

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Getest [149] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Knapperige spruitjes met salie en knoflook →

Spruitjes worden vaak bij de kerstdis gegeten. Deze manier van bereiden is snel en ze blijven lekker knapperig.

Getest: Omgekeerde prei-walnotentaart →

Een knapperig hartig, maar ook zoet taartje. Volledig plantaardig en lekker als bijgerecht bij een feestelijke maaltijd.

Getest: Plaattaart met tomaat, kaas en pesto →

Voor plaattaarten kun je mij wakker maken. Deze is eenvoudig te maken en zeer smaakvol.

Recept [47] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Granaatappel-negroni →

Een eenvoudige cocktail die in grote hoeveelheden te maken is.

Recept: Bloedsinaasappelpavlova →

Een meringue met een karamelachtige smaak, die het goed doet bij fris, scherp smakende bloedsinaasappels en lobbig geklopte room.

Recept: Doordeweekse chili con carne →

Dé studentenhap van schrijver Samuel Goldsmith

Lijstjes [1] →