27-10-2024 07:30 Rubriek: Review
Joeri Veuls liefde voor peulvruchten ontstond al vroeg ik zijn leven: de chili con carne van zijn oma. Jeugdherinneringen maken vaak een groot onderdeel uit van het ontwikkelen van smaakvoorkeuren.
In zijn latere leven als BMX-er op hoog niveau gebruikte hij peulvruchten als powerfood. De liefde voor koken ontstond als onderdeel van de revalidatietijd na een hersenbloeding.
Peulvruchten zijn zowel goed voor je gezondheid, voor de planeet als voor je portemonnee. Maar waarom staan we dan niet met z'n allen te dringen voor het schap om te kopen? Veul zegt daarover in zijn boek:
"Ik denk dat daarvoor eerst het imago van peulvruchten afgestoft moet worden. Eeuwenlang hebben we bonen, linzen en erwten beschouwd als broodnodige volkskost. Denk maar aan de uitspraak ' voor spek en bonen meedoen', wat refereert aan arme gezinnen die als beloning liever een stevige maaltijd hadden in plaats van geld."
Joeri Veul springt voor het heilige boontje in de bres en heeft een heel boek vol recepten bedacht om het boontje aan een beter imago te helpen.
Hij legt allereerst goed uit wat peulvruchten precies zijn, welke soorten er zijn en de voor- en nadelen van voorgekookte, verse of ingeblikte peulvruchten. Doe er je voordeel mee.
De recepten
De recepten zijn onderverdeeld in verschillende hoofdstukken. We beginnen met een hoofdstuk vol snelle en makkelijke recepten. Zoals bijvoorbeeld Mandarijnnoedels met miso, maanzaad en rucola, Gnocchi en limabonen in buffalosaus en de Orzo met romige spinaziesaus die ik maakte.
Dan een hoofdstuk met recepten die ongeveer 30 minuten arbeid vergen, maar die dan bij voorbeeld nog even in de oven moeten of waarvoor een wachttijd geldt. Hier bijvoorbeeld een Romaine salade met mosterd-bonencroutons en yoghurtdresssing, Pompoen met sesamkorst en spicy zwarte bonen of een Bietengalette met gemarineerde cannellinibonen die er prachtig uitziet (zie foto hieronder).
Ik maakte uit dit hoofdstuk de Doperwten-pastinaaksoep met waterkersolie en Geroosterde rode kool met edamame-wasabipuree.
Het volgende hoofdstuk bevat gerechten waar je zo'n 45 minuten mee bezig bent. Bijvoorbeeld en Erwtensoep met chili crisps en ketjap-tempeh, Spicy sesamnoedels met 5-spicetofu en Geroosterde spelt met sinaasappel en wortel-gemberspread.
Vervolgens nog een hoofdstuk met gerechten voor het weekend. Lekker lang de keuken in voor een heerlijk uitziende Chilibonensaus met smoky aubergine, Kruidige linzenstoof met gesmoorde kool, zwarte knoflook en bosuibrood of een Hartige kikkererwtentaart met zoete aardappel.
En natuurlijk zoetigheid! Zoetigheid van bonen? Jazeker! 'Cheese'cake met rabarber, sumac en witte chocolade, Bitterkoekjespudding of Rocky Road.
Gerechten met bonen vullen flink en je hebt dus aan een bescheiden hoeveelheid voldoende voor een volwaardige maaltijd. Zo was de soep ook echt een maaltijdsoep.
Conclusie
Heilig Boontje staat vol met leuke, originele en smakelijke recepten en ideeën. De ingrediëten zijn veelal te vinden in je plaatstelijke buurtsuper en soms moet je er iets meer moeite voor doen. Er staat iets in voor iedere gelegenheid en voor elk wat wils. Een speciaal compliment voor de foto's die kleurrijk, helder en in het oog springend zijn. Je krijgt er trek van! Joeri Veul heeft een prachtboek afgeleverd en ik ga dit boek er nog vaak bijpakken.
Titel: Heilig Boontje
Recepten en foto's: Joeri Veul
Uitgever: Good Cook
Prijs: 24,95 euro