12-04-2025 08:05 naar notities Rubriek: Review
De airfryer maakte furore als gezonder alternatief voor de frituurpan. Ook ik stonk er op die manier in. Toegegeven: er zijn best lekkere snacks te krijgen voor de airfryer, hij is snel, hij is makkelijk te bedienen en je hebt er veel minder zooi en stank van dan van een frituurpan.
Maar toch: er gaat niets boven in goede olie gefrituurde snacks en frietjes. Toch?
En daarnaast: weer zo'n apparaat op je aanrecht. Toch?
En toch staat het apparaat in heel veel keukens pontificaal op het aanrecht en wordt hij veel gebruikt. De airfryer is natuurlijk in de basis niets meer of minder dan een (kleine) heteluchtoven. De meeste keukens zijn uitgevoerd met een oven, dus wat is nou precies de aantrekkingskracht?
Ik vermoed dat het iets te maken heeft met dat snel en makkelijk en veel minder zooi. En natuurlijk het gevoel dat je gezonder snackt dan uit de frituurpan.
Daarnaast blijk je de airfryer voor veel meer dingen te kunnen gebruiken dan voor alleen snacks. Hoeveel mensen dat ook daadwerkelijk doen zou ik niet durven zeggen. Tot ik het boek Bakken in de Airfryer van Simone van der Koelen binnen kreeg, had ik de airfryer in ieder geval nog voor niets anders gebruikt dan voor snacks. Maar bakken (zoet én hartig) kan natuurlijk ook gewoon in dit apparaat. Simone bewijst in dit boek dat het niet alleen mogelijk is, maar dat het ook nog eens bijzonder eenvoudig is.
Bakken in de Airfryer - het boek
Allereerst legt Simone (ook bekend van het blog FoodQuotes.nl) kort en duidelijk uit wat een airfryer allemaal kan, maar ook wat de airfryer niet kan. Ze vertelt wat het verschil is tussen een airfryer en een oven en waarom snacks uit de airfryer een gezonder alternatief zijn dan uit de frituur, maar dat dit niet persé geldt voor brood, gebak en taarten.
Simone gebruikt in de airfryer om te bakken gewone ovenbakvormen. En daar stuit je dan ook meteen op een nadeel van bakken in de airfryer ten opzichte van bakken in de oven: in je oven heb je namelijk veel meer ruimte. Baksels uit de airfryer zijn dus nooit heel groot.
Bakken in de airfryer - de recepten
Ik heb drie recepten uitgeprobeerd. Ik maakte het recept voor Rustiek Brood dat ik helaas weg heb moeten gooien, maar dat lag niet aan het recept. Ik had mijn airfryer voor gebruik heel grondig schoongemaakt, maar de frituurgeur en -smaak trok helaas toch erg in het brood. Simone stuurde mij via Instagram twee tips om de geur en smaak eruit te krijgen: zet een bakje citroensap met een paar partjes citroen in de airfryer en laat hem 10 minuten op 170 graden draaien. De tweede tip: zet een bakje koffiebonen in de afkoelende airfryer en laat dat er de hele nacht instaan.
Het tweede recept dat ik heb geprobeerd waren de Hazelnootbroodjes van Bladerdeeg (super eenvoudig) en het derde was de Yoghurtcake met Nectarine. Beiden met prima resultaat en gelukkig was de frituurlucht inmiddels (grotendeels) verdwenen.
En er staat niet alleen zoetigheid in het boek. Je kunt ook een Quiche met bloemkool, paprika en gerookte kip maken of een Groene Aspergetaart. Wat dacht je van een Pide met gehakt of Tuna melt rolls. Keuze te over en stuk voor stuk eenvoudig te maken.
Bakken in de airfryer - conclusie
Simone van der Koelen heeft met Bakken in de Airfryer een heel erg bruikbaar en praktisch boek afgeleverd, in een handzaam formaat, waar je heel veel mensen een groot plezier mee kan doen. En dan met name mensen die houden van snel, lekker en makkelijk. Bij alle gerechten staat ook hoe je het gerecht in de oven moet maken, dus het één sluit het ander niet uit.
Bekijk het inkijkexemplaar bij...