Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Review

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Bakken in de airfryer

Simone van der Koelen

Verschijning: 05-11-2024

Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum

Eenvoudig te bestellen bij:

Recensie: Bakken in de Airfryer

Uit: Bakken in de airfryer

12-04-2025 08:05 naar notities Rubriek: Review

BakkenInDeAirfryerDe airfryer maakte furore als gezonder alternatief voor de frituurpan. Ook ik stonk er op die manier in. Toegegeven: er zijn best lekkere snacks te krijgen voor de airfryer, hij is snel, hij is makkelijk te bedienen en je hebt er veel minder zooi en stank van dan van een frituurpan. 

Maar toch: er gaat niets boven in goede olie gefrituurde snacks en frietjes. Toch?

En daarnaast: weer zo'n apparaat op je aanrecht. Toch?

En toch staat het apparaat in heel veel keukens pontificaal op het aanrecht en wordt hij veel gebruikt. De airfryer is natuurlijk in de basis niets meer of minder dan een (kleine) heteluchtoven. De meeste keukens zijn uitgevoerd met een oven, dus wat is nou precies de aantrekkingskracht?

Ik vermoed dat het iets te maken heeft met dat snel en makkelijk en veel minder zooi. En natuurlijk het gevoel dat je gezonder snackt dan uit de frituurpan.

Daarnaast blijk je de airfryer voor veel meer dingen te kunnen gebruiken dan voor alleen snacks.  Hoeveel mensen dat ook daadwerkelijk doen zou ik niet durven zeggen. Tot ik het boek Bakken in de Airfryer van Simone van der Koelen binnen kreeg, had ik de airfryer in ieder geval nog voor niets anders gebruikt dan voor snacks. Maar bakken (zoet én hartig) kan natuurlijk ook gewoon in dit apparaat. Simone bewijst in dit boek dat het niet alleen mogelijk is, maar dat het ook nog eens bijzonder eenvoudig is.

Bakken in de Airfryer - het boek

Allereerst legt Simone (ook bekend van het blog FoodQuotes.nl) kort en duidelijk uit wat een airfryer allemaal kan, maar ook wat de airfryer niet kan. Ze vertelt wat het verschil is tussen een airfryer en een oven en waarom snacks uit de airfryer een gezonder alternatief zijn dan uit de frituur, maar dat dit niet persé geldt voor brood, gebak en taarten. 

Simone gebruikt in de airfryer om te bakken gewone ovenbakvormen. En daar stuit je dan ook meteen op een nadeel van bakken in de airfryer ten opzichte van bakken in de oven: in je oven heb je namelijk veel meer ruimte. Baksels uit de airfryer zijn dus nooit heel groot.

Bakken in de airfryer - de recepten

Ik heb drie recepten uitgeprobeerd. Ik maakte het recept voor Rustiek Brood dat ik helaas weg heb moeten gooien, maar dat lag niet aan het recept. Ik had mijn airfryer voor gebruik heel grondig schoongemaakt, maar de frituurgeur en -smaak trok helaas toch erg in het brood. Simone stuurde mij via Instagram twee tips om de geur en smaak eruit te krijgen: zet een bakje citroensap met een paar partjes citroen in de airfryer en laat hem 10 minuten op 170 graden draaien. De tweede tip: zet een bakje koffiebonen in de afkoelende airfryer en laat dat er de hele nacht instaan. 

Het tweede recept dat ik heb geprobeerd waren de Hazelnootbroodjes van Bladerdeeg (super eenvoudig) en het derde was de Yoghurtcake met Nectarine. Beiden met prima resultaat en gelukkig was de frituurlucht inmiddels (grotendeels) verdwenen. 

En er staat niet alleen zoetigheid in het boek. Je kunt ook een Quiche met bloemkool, paprika en gerookte kip maken of een Groene Aspergetaart. Wat dacht je van een Pide met gehakt of Tuna melt rolls. Keuze te over en stuk voor stuk eenvoudig te maken. 

Bakken in de airfryer - conclusie

Simone van der Koelen heeft met Bakken in de Airfryer een heel erg bruikbaar en praktisch boek afgeleverd, in een handzaam formaat, waar je heel veel mensen een groot plezier mee kan doen. En dan met name mensen die houden van snel, lekker en makkelijk. Bij alle gerechten staat ook hoe je het gerecht in de oven moet maken, dus het één sluit het ander niet uit.

Bekijk het inkijkexemplaar bij...

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Getest: Yoghurtcake met nectarine →

Heerlijke frisse cake, makkelijk te maken en snel klaar.

Getest: Hazelnootbroodjes van bladerdeeg →

Heel makkelijk om te maken, zo klaar en smullen!

Getest: Rustiek brood →

Een makkelijk en snel brood, gebakken in de Airfryer.

Recept: Hamburgerbroodjes gebakken in de Airfryer →

Broodjes voor je favoriete (vega(n)) burger maak je eenvoudig zelf in je airfryer. Bak je mee?

Recept: Tiramisucupcakes uit Bakken in de Airfryer →

Deze week testbak ik uit Bakken in de Airfryer. Zin om mee te testen? Maak dan deze heerlijke cupcakes.

Alle blogs in de rubriek Review [63]

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

04-05-2025 Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.

Recensie: De bijbel van de Vietnamese Keuken →

26-04-2025 "In Vietnam worden recepten mondeling en van generatie op generatie doorgegeven tijdens het koken, terwijl je erbij staat"

Recensie: Een ode aan salades →

19-04-2025

Lijstjes [1] →

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Recept [91] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Madeleines →

Het basisrecept voor heerlijke madeleines (kleine schelpvormige cakejes)

Recept: No Bake Cheesecake →

Het basisrecept voor een Cheesecake die je niet hoeft te bakken.

Recept: Crème Brûlée →

Zachte custard met een knapperig suikerlaagje dat wegsmelt op je tong.

Getest [186] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: havermoutkoekjes →

Getest door mijn zoon, 21 jaar oud en geen bakliefhebber

Getest: Blueberry-lemon crème brûlée →

Een heerlijke variatie op het basis crème brûlée recept

Getest: Vanille kwarktaart →

Met een goed basisrecept voor een vanillekwarktaart kun je eindeloos variëren.