Uit de keuken van Cookboogle

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Het lekkerste uit Zweden

Ingrid Hofstra

Verschijning: 16-01-2024

Fontaine Uitgevers

Eenvoudig te bestellen bij:

Ansjovis als hoofdingrediënt én smaakmaker

Uit: Het lekkerste uit Zweden

13-03-2024 00:00 Rubriek: Getest

Janssons frestelse is een gerecht dat in Zweden op tafel komt tijdens de kerst- of paasdagen. 'Frestelse' betekent 'verleiding'.

Het is een gratin van aardappel, waarin de ansjovis voor de verandering eens een hoofdrol speelt. Ansjovis gebruik je vaak bescheiden, als smaakmaker, bijvoorbeeld in pastasauzen. In dit gerecht krijgt het een veel grotere rol. Ik had nog een pot ansjovis uit Collioure (de Franse ansjovis hoofdstad) in de kast en die kon ik hier goed in gebruiken. Op aanraden van de schrijfster heb ik een snuf nootmuskaat en een snuf kaneel aan het gerecht toegevoegd om de smaak van de Zweedse ansjovis na te bootsen.

Het gerecht is zeer eenvoudig te maken, maar ik twijfel of dit een crowdpleaser is.  Ansjovis heeft nou eenmaal een smaak waar je van moet houden. Je moet er wel even wat tijd voor inruimen, maar de oven doet het meeste werk.

Het viel hier erg in de smaak!

alle recepten →

Meer uit deze publicatie:

De Zweedse keuken: eenvoudig, maar niet saai →

Het lekkerste uit Zweden van Ingrid Hofstra - Ingemaakte groenten, gefermenteerde vis en eenvoudige gerechten.

Pannenkoeken op z'n Zweeds →

Pannkakor med kantareller och kräftor uit 'Het lekkerste uit Zweden' van Ingrid Hofstra pagina 124

Zweedse kipkerrie met .... banaan?! →

Flygande Jacob - Zweedse kipkerrie uit 'Het lekkerste van Zweden' van Ingrid Hofstra op pagina 95.

Romige smaakbom van ingelegde rode bieten →

Een salade die in twee fasen wordt gemaakt. Eerst maak je de ingelegde rode bieten en vervolgens maar je daarmee de salade. Uit 'Het lekkerste uit Zweden'

Perfect voor beginnende broodbakkers: Karnemelkbrood →

Een brood zonder gist en zonder dat je hoeft te kneden. Dit lukt dus altijd. Filmjölks-limpa uit 'Het lekkerste uit Zweden'.

Review [45] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: A Very Vegan Christmas →

Steeds meer mensen willen helemaal of deels plantaardig eten. De feestdagen zijn dan vaak een uitdaging. Dit boek lost dat op.

Recensie: Tinned Tomatoes →

Een heel boek over een product dat iedereen altijd in zijn voorraadkast zou moeten hebben.

Recensie: Oma's Bakboek →

Waan je aan oma's koffietafel met chocoladesoezen, appelbeignets en kletskoppen.

Getest [149] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Knapperige spruitjes met salie en knoflook →

Spruitjes worden vaak bij de kerstdis gegeten. Deze manier van bereiden is snel en ze blijven lekker knapperig.

Getest: Omgekeerde prei-walnotentaart →

Een knapperig hartig, maar ook zoet taartje. Volledig plantaardig en lekker als bijgerecht bij een feestelijke maaltijd.

Getest: Plaattaart met tomaat, kaas en pesto →

Voor plaattaarten kun je mij wakker maken. Deze is eenvoudig te maken en zeer smaakvol.

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Recept [47] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Granaatappel-negroni →

Een eenvoudige cocktail die in grote hoeveelheden te maken is.

Recept: Bloedsinaasappelpavlova →

Een meringue met een karamelachtige smaak, die het goed doet bij fris, scherp smakende bloedsinaasappels en lobbig geklopte room.

Recept: Doordeweekse chili con carne →

Dé studentenhap van schrijver Samuel Goldsmith

Lijstjes [1] →