Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Review

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Het lekkerste uit Zweden

Ingrid Hofstra

Verschijning: 16-01-2024

Fontaine Uitgevers

Eenvoudig te bestellen bij:

De Zweedse keuken: eenvoudig, maar niet saai

Uit: Het lekkerste uit Zweden

15-03-2024 00:00 naar notities Rubriek: Review

Het lekkerste uit Zweden cover en quote'Het lekkerste uit Zweden' is de tweede titel uit de landenserie van Fontaine Uitgevers. De eerste titel ging over Turkije

Opnieuw een gebonden hardcover met een handzaam formaat en met dezelfde speelse vormgeving als de eerste titel en dat staat natuurlijk prachtig in je kast.

De auteur

Deze titel is geschreven door Ingrid Hofstra, een Nederlandse receptontwikkelaar en fotograaf die met haar gezin sinds 2023 in Zweden woont. Ga vooral eens kijken op haar website, want dat Hofstra in de eerste plaats een hele goede fotograaf is, spat daar van je beeldscherm af. Ook de foto's in dit boek zijn van haar hand en zijn een lust voor het oog. 

Het boek

Culinair Zweden is voor mij redelijk onbekend. Natuurlijk ken ik de verhalen over de stinkende ingelegde haring (surströmming), gravad lax en de Zweedse gehaktballetjes van Ikea, maar veel verder gaat mijn kennis niet. Het boek bevat allerlei recepten. Zo vind je hier feestelijkheden voor een smörgåsbord, zoetigheden voor een fika, dagelijkse kost onder de noemer husmanskost en basisgerechten bij het hoofdstuk grund. In dat laatste hoofdstuk vind je bijvoorbeeld een recept voor knäckebröd en wat is er nou leuker dan om dat zelf eens te maken?  

Conclusie

Ik heb door dit boek met veel plezier kennis kunnen maken met de Zweedse keuken door de ogen van een mede niet-Zweed. Dat is altijd prettig omdat alle vanzelfsprekendheden en aannames dan achterwege blijven. Een hele sexy keuken is het niet, maar er is helemaal niks mis met eenvoudige en eerlijke gerechten. De recepten die ik heb gemaakt kloppen goed en ook de foto's geven een waarheidsgetrouw beeld van het eindresultaat op je bord. 

Hieronder vind je meer over de recepten die ik uit dit boek heb gekookt.

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Pannenkoeken op z'n Zweeds →

Pannkakor med kantareller och kräftor uit 'Het lekkerste uit Zweden' van Ingrid Hofstra pagina 124

Zweedse kipkerrie met .... banaan?! →

Flygande Jacob - Zweedse kipkerrie uit 'Het lekkerste van Zweden' van Ingrid Hofstra op pagina 95.

Ansjovis als hoofdingrediënt én smaakmaker →

Janssons Frestelse staat op pagina 43 van 'Het lekkerste uit Zweden'. Aardappelgratin met ansjovis: een gerecht voor de feestdagen.

Romige smaakbom van ingelegde rode bieten →

Een salade die in twee fasen wordt gemaakt. Eerst maak je de ingelegde rode bieten en vervolgens maar je daarmee de salade. Uit 'Het lekkerste uit Zweden'

Perfect voor beginnende broodbakkers: Karnemelkbrood →

Een brood zonder gist en zonder dat je hoeft te kneden. Dit lukt dus altijd. Filmjölks-limpa uit 'Het lekkerste uit Zweden'.

Alle blogs in de rubriek Review [64]

Recensie: Hokkaido →

25-05-2025 Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Het complete basisbakboek →

15-05-2025 Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

04-05-2025 Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.

Getest [189] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Jerky van zalm →

Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep

Recept [96] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Hartige clafoutis met kerstomaten en parmezaan →

Clafoutis is Frans gebak, maar dit een is hartige versie die je heel goed als maaltijd kunt eten.

Pizza die nooit faalt →

Pizza: deeg, saus, beleg, simpel.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer

Lijstjes [1] →