15-03-2024 00:00 Rubriek: Review
'Het lekkerste uit Zweden' is de tweede titel uit de landenserie van Fontaine Uitgevers. De eerste titel ging over Turkije.
Opnieuw een gebonden hardcover met een handzaam formaat en met dezelfde speelse vormgeving als de eerste titel en dat staat natuurlijk prachtig in je kast.
De auteur
Deze titel is geschreven door Ingrid Hofstra, een Nederlandse receptontwikkelaar en fotograaf die met haar gezin sinds 2023 in Zweden woont. Ga vooral eens kijken op haar website, want dat Hofstra in de eerste plaats een hele goede fotograaf is, spat daar van je beeldscherm af. Ook de foto's in dit boek zijn van haar hand en zijn een lust voor het oog.
Het boek
Culinair Zweden is voor mij redelijk onbekend. Natuurlijk ken ik de verhalen over de stinkende ingelegde haring (surströmming), gravad lax en de Zweedse gehaktballetjes van Ikea, maar veel verder gaat mijn kennis niet. Het boek bevat allerlei recepten. Zo vind je hier feestelijkheden voor een smörgåsbord, zoetigheden voor een fika, dagelijkse kost onder de noemer husmanskost en basisgerechten bij het hoofdstuk grund. In dat laatste hoofdstuk vind je bijvoorbeeld een recept voor knäckebröd en wat is er nou leuker dan om dat zelf eens te maken?
Conclusie
Ik heb door dit boek met veel plezier kennis kunnen maken met de Zweedse keuken door de ogen van een mede niet-Zweed. Dat is altijd prettig omdat alle vanzelfsprekendheden en aannames dan achterwege blijven. Een hele sexy keuken is het niet, maar er is helemaal niks mis met eenvoudige en eerlijke gerechten. De recepten die ik heb gemaakt kloppen goed en ook de foto's geven een waarheidsgetrouw beeld van het eindresultaat op je bord.
Hieronder vind je meer over de recepten die ik uit dit boek heb gekookt.