13-03-2024 00:00 Rubriek: Getest
Janssons frestelse is een gerecht dat in Zweden op tafel komt tijdens de kerst- of paasdagen. 'Frestelse' betekent 'verleiding'.
Het is een gratin van aardappel, waarin de ansjovis voor de verandering eens een hoofdrol speelt. Ansjovis gebruik je vaak bescheiden, als smaakmaker, bijvoorbeeld in pastasauzen. In dit gerecht krijgt het een veel grotere rol. Ik had nog een pot ansjovis uit Collioure (de Franse ansjovis hoofdstad) in de kast en die kon ik hier goed in gebruiken. Op aanraden van de schrijfster heb ik een snuf nootmuskaat en een snuf kaneel aan het gerecht toegevoegd om de smaak van de Zweedse ansjovis na te bootsen.
Het gerecht is zeer eenvoudig te maken, maar ik twijfel of dit een crowdpleaser is. Ansjovis heeft nou eenmaal een smaak waar je van moet houden. Je moet er wel even wat tijd voor inruimen, maar de oven doet het meeste werk.
Het viel hier erg in de smaak!