Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Getest

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Het lekkerste uit Zweden

Ingrid Hofstra

Verschijning: 16-01-2024

Fontaine Uitgevers

Eenvoudig te bestellen bij:

Ansjovis als hoofdingrediënt én smaakmaker

Uit: Het lekkerste uit Zweden

13-03-2024 00:00 naar notities Rubriek: Getest

Janssons frestelse is een gerecht dat in Zweden op tafel komt tijdens de kerst- of paasdagen. 'Frestelse' betekent 'verleiding'.

Het is een gratin van aardappel, waarin de ansjovis voor de verandering eens een hoofdrol speelt. Ansjovis gebruik je vaak bescheiden, als smaakmaker, bijvoorbeeld in pastasauzen. In dit gerecht krijgt het een veel grotere rol. Ik had nog een pot ansjovis uit Collioure (de Franse ansjovis hoofdstad) in de kast en die kon ik hier goed in gebruiken. Op aanraden van de schrijfster heb ik een snuf nootmuskaat en een snuf kaneel aan het gerecht toegevoegd om de smaak van de Zweedse ansjovis na te bootsen.

Het gerecht is zeer eenvoudig te maken, maar ik twijfel of dit een crowdpleaser is.  Ansjovis heeft nou eenmaal een smaak waar je van moet houden. Je moet er wel even wat tijd voor inruimen, maar de oven doet het meeste werk.

Het viel hier erg in de smaak!

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

De Zweedse keuken: eenvoudig, maar niet saai →

Het lekkerste uit Zweden van Ingrid Hofstra - Ingemaakte groenten, gefermenteerde vis en eenvoudige gerechten.

Pannenkoeken op z'n Zweeds →

Pannkakor med kantareller och kräftor uit 'Het lekkerste uit Zweden' van Ingrid Hofstra pagina 124

Zweedse kipkerrie met .... banaan?! →

Flygande Jacob - Zweedse kipkerrie uit 'Het lekkerste van Zweden' van Ingrid Hofstra op pagina 95.

Romige smaakbom van ingelegde rode bieten →

Een salade die in twee fasen wordt gemaakt. Eerst maak je de ingelegde rode bieten en vervolgens maar je daarmee de salade. Uit 'Het lekkerste uit Zweden'

Perfect voor beginnende broodbakkers: Karnemelkbrood →

Een brood zonder gist en zonder dat je hoeft te kneden. Dit lukt dus altijd. Filmjölks-limpa uit 'Het lekkerste uit Zweden'.

Alle blogs in de rubriek Getest [189]

Getest: Gegrilde zalm en groenten met miso en gesmolten boter →

21-05-2025 Een comfortfoodklassieker uit Hokkaido

Getest: Jerky van zalm →

20-05-2025 Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

19-05-2025 Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep

Review [64] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Hokkaido →

Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Het complete basisbakboek →

Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.

Lijstjes [1] →

Recept [96] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Hartige clafoutis met kerstomaten en parmezaan →

Clafoutis is Frans gebak, maar dit een is hartige versie die je heel goed als maaltijd kunt eten.

Pizza die nooit faalt →

Pizza: deeg, saus, beleg, simpel.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer