Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Getest

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Het lekkerste uit Zweden

Ingrid Hofstra

Verschijning: 16-01-2024

Fontaine Uitgevers

Eenvoudig te bestellen bij:

Pannenkoeken op z'n Zweeds

Uit: Het lekkerste uit Zweden

14-03-2024 00:00 naar notities Rubriek: Getest

Eigenlijk is dit een zomergerecht en komt het begin augustus op tafel als in de supermarkten de hoedjes en kleedjes met kreeften erop verschijnen.  De Zweden eten dan met z'n allen buiten en organiseren een crayfishparty.

Als alternatief voor de rivierkreeftjes wordt aangeraden kleine garnalen te gebruiken en dat heb ik dan ook gedaan. En daarmee kun je dit gerecht het hele jaar door eten. Sterker nog: ik zou dit niet zo gauw maken in de zomer, want het is een behoorlijk zwaar gerecht. 

Je bakt eerst de pannenkoeken en vervolgens maak je de vulling. Pannenkoeken zijn al behoorlijk zwaar, maar de vulling op basis van een roux met room mag er ook zijn. De vulling bevat verder cantharellen en rivierkreeftjes (of garnalen). De pannenkoeken rol je gevuld en wel op en vervolgens gaat er nog wat kaas over en gaat het in de oven.

Heerlijk gerecht. En maak je het voor twee personen, dan kun je er echt twee keer van eten. De enige kanttekening die ik heb bij dit recept is de bereidingstijd. Ik vind 30 minuten erg optimistisch. Al met al ben ik er ongeveer een uurtje mee bezig geweest.

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

De Zweedse keuken: eenvoudig, maar niet saai →

Het lekkerste uit Zweden van Ingrid Hofstra - Ingemaakte groenten, gefermenteerde vis en eenvoudige gerechten.

Zweedse kipkerrie met .... banaan?! →

Flygande Jacob - Zweedse kipkerrie uit 'Het lekkerste van Zweden' van Ingrid Hofstra op pagina 95.

Ansjovis als hoofdingrediënt én smaakmaker →

Janssons Frestelse staat op pagina 43 van 'Het lekkerste uit Zweden'. Aardappelgratin met ansjovis: een gerecht voor de feestdagen.

Romige smaakbom van ingelegde rode bieten →

Een salade die in twee fasen wordt gemaakt. Eerst maak je de ingelegde rode bieten en vervolgens maar je daarmee de salade. Uit 'Het lekkerste uit Zweden'

Perfect voor beginnende broodbakkers: Karnemelkbrood →

Een brood zonder gist en zonder dat je hoeft te kneden. Dit lukt dus altijd. Filmjölks-limpa uit 'Het lekkerste uit Zweden'.

Alle blogs in de rubriek Getest [189]

Getest: Gegrilde zalm en groenten met miso en gesmolten boter →

21-05-2025 Een comfortfoodklassieker uit Hokkaido

Getest: Jerky van zalm →

20-05-2025 Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

19-05-2025 Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep

Review [64] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Hokkaido →

Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Het complete basisbakboek →

Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.

Lijstjes [1] →

Recept [96] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Hartige clafoutis met kerstomaten en parmezaan →

Clafoutis is Frans gebak, maar dit een is hartige versie die je heel goed als maaltijd kunt eten.

Pizza die nooit faalt →

Pizza: deeg, saus, beleg, simpel.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer