22-03-2024 19:30 Rubriek: Review
'Zeg me: wat is je toespijs?' Toespijs wordt geserveerd met een basis, bijvoorbeeld brood, aardvruchten, rijst of noedels.
In dit boek neemt kookboekauteur Judith Cyrus je mee op ontdekkingsreis door de Surinaamse en Caribische keukens, beide culinaire smeltkroezen.
De auteur
Judith Cyrus groeide op in een Surinaams gezin in Nederland. Ze woont in Amsterdam, waar ze een lunchroom heeft, De Buitenvrouw. Daarnaast heeft ze een wekelijkse column in Trouw. +Toespijs is haar tweede kookboek. Haar eerste kookboek, Paramaribo, kwam uit in 2021 en kan ik van harte aanbevelen aan iedereen die de Surinaamse keuken beter wil leren kennen.
Het boek
Toespijs is datgene wat de hoofdrol speelt op je bord: de vis, het vlees, de kip of de groente. Je serveert het met een basis en zo is het boek ook opgebouwd. Bij een recept voor een toespijs vind je een recept van een basis die er goed bij past. Op pagina 25 staat bijvoorbeeld Gezouten vis + cassave dumplings en op pagina 84 vind je Kip met mixed pickles + gebakken rijst. Uiteraard kun je vrij varieren met alle suggesties die de schrijfster doet.
Variatie
De recepten zijn erg gevarieerd. Er staat voor iedereen wel iets lekkers in. Bij veel recepten staat een kort verhaaltje over het gerecht of over een ervaring met dit gerecht. Dat maakt het een erg persoonlijk boek, alsof Judith Cyrus ons aan de hand meeneemt door haar wereld van smaken.
De meeste ingrediënten zul je in een goed gesorteerde supermarkt of toko wel kunnen vinden. Ook als je als thuiskok niet zoveel zelfvertrouwen hebt of je hebt gewoon nog niet zoveel ervaring dan kun je zeker ook prima uit de voeten met dit boek. Mijn advies is altijd: zet alles gesneden en afgewogen klaar voordat je gaat koken, dan kun je je volle aandacht bij de pannen houden en kan er bijna niets misgaan. Ook een goede tip: lees altijd het hele recept goed door voordat je begint. De uitleg in de recepten is goed en duidelijk, dus het zal je zeker lukken.
Geteste recepten
Ik had echt moeite te kiezen wat ik zou maken uit dit boek. Hieronder vind je linkjes naar de artikeltjes die ik schreef over mijn ervaringen met de recepten. Eén ding is zeker, ik ben uit dit boek nog lang niet uitgekookt. Zo heb ik in ieder geval 'Terry's boterkip' van pagina 78 met de bewaarfunctie op mijn to cook lijstje gezet.
Heb je de to cook functie op de website al ontdekt? Klik op het clipje bij het recept, dan staat het recept automatisch op je to cook lijstje.
Conclusie
Toespijs is een vrolijk en kleurig boek om doorheen te bladeren. Tussen de regels door voel je de liefde van de schrijfster voor koken en eten uit de Surinaamse en Caribische keuken. Er staan ruim 100 recepten in die vrijwel allemaal de moeite waard zijn om te proberen. Mijn zoete aardappel frietjes bleven helaas slap, maar waren wel heel erg lekker. Alle andere geprobeerde recepten waren stuk voor stuk een succes.