03-04-2024 07:25 Rubriek: Review
Volgens Chef on a Mission Jeroen van Oijen zit de essentie van koken verscholen in de populairste gerechten van de wereld. Hij reisde de wereld over en stelde van die populaire gerechten het ultieme thuisrecept samen voor de thuiskok.
Wat een topidee, dit boek!
Het boek
Allereerst het boek zelf. Het ligt lekker stevig in de hand en is gedrukt op mooi, stevig papier. Het kan tegen een stootje dus en dat is fijn op een aanrecht. Ook de kleurstelling is die van een werkboek, niet van een sierboek. Het is dan ook echt de bedoeling van de schrijver dat we met dit boek aan de slag gaan.
De missie
Jeroen van Oijen is zijn hele leven al gepassioneerd over eten en koken. Om écht goed te leren koken heb je volgens hem een stevige basis nodig. Experimenteren en freestylen is leuk, maar zonder goed fundament is de kans op mislukking groot. Dat fundament zit in de honderd populairste gerechten van de wereld. Als je die leert beheersen bouw je een smaakbibliotheek op waarmee je vol zelfvertrouwen kunt gaan variëren.
De eerste twintig
De eerste twintig van de honderd populairste gerechten vind je in dit boek. We kunnen ons dus nog verheugen op deel 2 t/m 5! Van Oijen reisde de wereld over, at, kookte en leerde in de gebieden waar het gerecht oorspronkelijk vandaan komt. Hij maakte daarbij al alle fouten die wij dus niet meer hoeven te maken. Alle ervaring die hij opdeed zit in de recepten.
"Een recept is als een navigatiesysteem: het helpt je om ontspannen te reizen en na een tijdje ken je de route en kun je zonder."
De klassiekers
En over welke klassiekers hebben we het dan zoal? Wat dacht je van Panna Cotta, Pad Thai, Pealla, Saté en Peking Eend. Van Oijen leert ze je bereiden aan de hand van stap-voor-stap beschrijvingen en foto's. Bij alle recepten lees je waar het gerecht oorspronkelijk vandaan komt, waarom het gerecht populair is, wat de juiste ingrediënten zijn en hoe je zelf thuis het beste resultaat krijgt dat het origineel zo dicht mogelijk benadert.
Conclusie
Man, wat een heerlijk boek is dit. Ik ben met drie gerechten aan de slag gegaan, hieronder vind je de linkjes naar die afzonderlijke artikeltjes daarover. Voor de pril beginnende thuiskok is het misschien wat hoog gegrepen, iets van kookervaring is wel fijn. Maar hé, als je het dan toch gaat leren, dan maar meteen goed!