05-06-2024 07:25 naar notities Rubriek: Getest
Tarte tatin is een omgekeerde taart. Dat houdt in dat je de vruchten in de karamel in de pan legt. Dit dek je af met bladerdeeg en je bakt het vervolgens in de oven. Als het uit de oven komt, keer je de taart om zodat het deeg aan de onderkant zit.
Je kunt dit met heel veel soorten fruit doen. Een klassieker is die met appel.
In het Bakmanifest staat een variant met rabarber. Van rabarber moet je een liefhebber zijn. Het is typisch zo'n product dat je heerlijk of niet te eten vindt. Je kunt het bijna niet een beetje lekker vinden. Ik vind rabarber eigenlijk alleen lekker met shitloads suiker en dat is dan natuurlijk weer helemaal niet gezond. Zuur is niet mijn voorkeurssmaak. Zoet ook niet trouwens. Ik ben echt van de bittere, zoute en umami kant.
Rabarber in een tarte tatin vond ik wel leuk bedacht, dus die wilde ik persé maken uit dit boek.
Het recept is eenvoudig te volgen. Ik heb het bladerdeeg niet zelf gemaakt want - eerlijk is eerlijk - dat vind ik teveel gedoe. Bovendien is het verse bladerdeeg dat je in de supermarkt kunt kopen prima van kwaliteit.
Wat ik lastig vind in de ingrediëntenlijst is de aanduiding: drie stukjes peperkoek. Hoeveel is drie stukjes? Ik heb het maar een beetje gegokt.
In mijn oven kon de taart iets korter bakken dan in het recept staat aangegeven. Blijf er dus even bij als je deze taart maakt en houd het een beetje in de gaten.
Als je van rabarber houdt is dit echt een heerlijke taart. Ik heb de taart aan een echte liefhebber gegeven en die vond het heel lekker. Kleine tip: gebruik alleen de rode delen van de rabarberstengels of neem rode rabarber. Die is van zichzelf al wat zoeter en niet zo heftig zuur als de groene delen.