Uit de keuken van Cookboogle

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Het bakmanifest

Sylvia Konior

Verschijning: 27-03-2024

Lannoo N.V., Uitgeverij

Eenvoudig te bestellen bij:

Getest: Tarte tatin met rabarber

Uit: Het bakmanifest

05-06-2024 07:25 naar notities Rubriek: Getest

tarte tatin rabarberTarte tatin is een omgekeerde taart. Dat houdt in dat je de vruchten in de karamel in de pan legt. Dit dek je af met bladerdeeg en je bakt het vervolgens in de oven. Als het uit de oven komt, keer je de taart om zodat het deeg aan de onderkant zit. 

Je kunt dit met heel veel soorten fruit doen. Een klassieker is die met appel. 

In het Bakmanifest staat een variant met rabarber. Van rabarber moet je een liefhebber zijn. Het is typisch zo'n product dat je heerlijk of niet te eten vindt. Je kunt het bijna niet een beetje lekker vinden. Ik vind rabarber eigenlijk alleen lekker met shitloads suiker en dat is dan natuurlijk weer helemaal niet gezond. Zuur is niet mijn voorkeurssmaak. Zoet ook niet trouwens. Ik ben echt van de bittere, zoute en umami kant. 

Rabarber in een tarte tatin vond ik wel leuk bedacht, dus die wilde ik persé maken uit dit boek.

Het recept is eenvoudig te volgen. Ik heb het bladerdeeg niet zelf gemaakt want - eerlijk is eerlijk - dat vind ik teveel gedoe. Bovendien is het verse bladerdeeg dat je in de supermarkt kunt kopen prima van kwaliteit. 

Wat ik lastig vind in de ingrediëntenlijst is de aanduiding: drie stukjes peperkoek. Hoeveel is drie stukjes? Ik heb het maar een beetje gegokt. 

In mijn oven kon de taart iets korter bakken dan in het recept staat aangegeven. Blijf er dus even bij als je deze taart maakt en houd het een beetje in de gaten.

Als je van rabarber houdt is dit echt een heerlijke taart. Ik heb de taart aan een echte liefhebber gegeven en die vond het heel lekker. Kleine tip: gebruik alleen de rode delen van de rabarberstengels of neem rode rabarber. Die is van zichzelf al wat zoeter en niet zo heftig zuur als de groene delen. 

Rabarbertaart

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Recept: Kokosblokjes →

Deze kokosblokjes kreeg de schrijfster van Het Bakmanifest vroeger op haar verjaardag van haar moeder.

Het Bakmanifest - 65 kleurige en fleurige bakrecepten →

Een eigenzinnig, vrolijk en kleurrijk bakboek van kunstenares en finalist in het zesde seizoen van Bake Off Vlaanderen.

Zoetigheid in een bladerdeeghoorntje →

Bijten in zoet en knapperig bladerdeeg en dan die heerlijke room proeven: Roomhoorntjes uit Het Bakmanifest

Vlaai met aardbeien en een puddingbodem →

Een heerlijke vlaaibodem (niet te zoet!) die heel veel variatiemogelijkheden biedt. Eerste testrecept uit 'Het Bakmanifest'.

Lijstjes [1] →

Recept [42] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Monchoutaart met aardbeien →

De zoete en frisse smaak van de aardbeien vormt de perfecte aanvulling op de romige laag eronder.

Recept: Speculaasbrokken →

Heerlijke speculaasbrokken van Oma Anneke

Recept: Rocky Road →

Chocola met knapperige vulling van dubbel geroosterde kikkererwten.

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Review [43] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Oma's Bakboek →

Waan je aan oma's koffietafel met chocoladesoezen, appelbeignets en kletskoppen.

Recensie: Heilig Boontje →

Peulvruchten zijn zeer gezond en in dit boek vind je veel originele recepten om ze te bereiden.

Recensie: Het Vega Slowcooker Boek →

Dé grote vraag na het verschijnen van Het Slowcookerboek: kan slowcooken ook vegetarisch? Ja dus!

Getest [145] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Kletskoppen →

Een hard, dun en knapperig koekje. Erg lekker bij een kopje stevige koffie of een warme kopje thee.

Getest: Fries Suikerbrood →

Zoet brood eten we niet veel in Nederland. Fries suikerbrood moet je absoluut wel een keer proberen. Zelfgemaakt uiteraard het allerlekkerst.

Getest: Geroosterde rode kool met edamame-wasabipuree →

Een hele bijzondere smaakcombinatie en de rode kool is echt top op deze manier.