06-06-2024 07:25 Rubriek: Review
Sylvia Konior was finalist van het zesde seizoen van Bake Off Vlaaderen. Ik heb wat fragmenten teruggekeken en Sylvia is een vrouw naar mijn hart voor zover ik dat kan beoordelen.
Eigenzinnig, flamoyant en compleet zichzelf. Ik houd ervan. Ze is kunstenares en ik zou geen ander beroep kunnen bedenken dat beter bij haar past.
De eigenzinnigheid en fleurigheid straalt ook van haar bakboek Het Bakmanifest af. Het boek en de baksels zijn kleurig, fleurig en zien er op de foto's uit alsof je er zo je tanden in kunt zetten.
Het boek
Al vanaf de eerste pagina zie je hoeveel plezier er in het maken van dit boek zit. Het is een genot om door de pagina's te bladeren en je te verlekkeren aan de prachtige foto's. Het boek heeft 7 hoofdstukken. Cake, Koekjes, Taart, Limburgse vlaaien, Bladerdeeggebak, Feestgebak en Chocolade.
Mijn bakskills laten een beetje te wensen over, dus ik heb me niet gewaagd aan het zelf maken van bladerdeeg. Vind je het leuk om dit zelf te maken, dan vind je in Het Bakmanifest daarvoor een goed recept. De meeste hoofdstukken beginnen met een basisrecept en vervolgens met taarten/koekjes/cakejes die je ermee kunt maken.
Zo vind je in het hoofdstuk Limburgse vlaaien een basisrecept voor vlaaideeg en vervolgens 6 vlaaien die je met het basisdeeg kunt maken. Heel handig ingedeeld.
De receptuur
Bij alle drie de geteste recepten, kwam ik iets tegen dat ik niet zo handig vond. Bij de aarbeienvlaai klopte de volgorde van de laatste twee stappen niet. De laatste stap is eigenlijk de één na laatste stap en andersom. Verder is 500 gram aardbeien heel lekker, maar veel te veel voor deze taart van 20 cm doorsnee.
Bij de roomhoorntjes ontbrak parelsuiker aan de ingrediëntenlijst en ontbrak de oventemperatuur aan de receptuur.
In de ingrediëntenlijst voor de rabarbertaart staat dat je 3 stukjes peperkoek nodig hebt. Hoeveel is 3 stukjes? Ik kan daar niet zoveel mee.
Verder klopt alles en krijg je een mooi resultaat. Als je al wat ervaring hebt met bakken zijn de hierboven opgenoemde dingen waarschijnlijk geen probleem, maar een beginnende bakker vindt het - denk ik - fijn als alles precies goed omschreven staat.
Wat ik erg leuk vindt aan dit boek is de diversiteit aan recepten. Bovendien zijn het geen voor de hand liggende recepten. Zo zitten er een aantal Poolse baksels bij (de schrijfster is van Poolse afkomst), zitten er een aantal feestgebak recepten bij (denk aan paasgebak en halloweentaart met heuse bloederige vingers erop) en het recept voor Kanom Dok Bua (hele kleurige Thaise lotusbloemkoekjes).
Conclusie
Het Bakmanifest is een ontzettend leuk bakboek met een grote diversiteit aan recepten. Voor de absolute beginner is het boek waarschijnlijk wat minder geschikt maar als je al wat ervaring en baklef hebt, dan kun je met dit boek prima uit de voeten en zul je er ook veel plezier van hebben.