Uit de keuken van Cookboogle

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Oma's bakboek

Stichting Oma's Soep

Verschijning: 25-09-2024

Gottmer Uitgevers Groep b.v.

Eenvoudig te bestellen bij:

Recept: Speculaasbrokken

Uit: Oma's bakboek
Een cadeautje van: Gottmer Uitgevers Groep b.v.

30-10-2024 07:30 naar notities Rubriek: Recept

Voor 10 personen / 1 uur en 20 minuten + 1 uur wachten

Speculaasbrokken

INGREDIËNTEN:

  • 240 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 275 g donkere basterdsuiker
  • 500 g tarwebloem
  • snufje zout
  • 2 tl baking soda
  • 60 ml karnemelk
  • rasp van 1 biologische citroen
  • 25 g speculaaskruiden
  • 1 ei, losgeklopt
  • 15 garneeramandelen

VERDER NODIG:

  • handmixer
  • vershoudfolie
  • bakpapier
  • deegroller
  • bakrooster

BEREIDING:

Doe de boter en basterdsuiker in een mengkom en mix met een handmixer tot een luchtige massa.

Voeg de bloem, het zout, de baking soda, karnemelk, citroenrasp en speculaaskruiden toe en kneed tot een samenhangend deeg.

Vorm een bal van het deeg en wikkel het in vershoudfolie. Laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor tot 160 ˚C (hete lucht) of 180 ˚C (elektrisch).

Laat het deeg 5-10 minuten op temperatuur komen. Leg het deeg op een vel bakpapier. Leg er nog een vel bakpapier op en rol het deeg uit tot een lap van circa 1 centimeter dik.

Leg het deeg op een bakplaat en trek het bovenste vel bakpapier eraf. Bestrijk het uitgerolde deeg met wat losgeklopt ei. Verdeel de amandelen over het deeg, druk iets aan en bestrijk de amandelen met de rest van het ei.

Zet in de oven en bak de speculaas 50-55 minuten.

Laat de speculaas volledig afkoelen op een bakrooster en breek in stukken.

Uit: Oma's Bakboek
Foto: Saskia Lelieveld
Uitgever: Becht
Prijs: 21,99 euro

Categorieën: bakken zoet

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Getest: Kletskoppen →

Een hard, dun en knapperig koekje. Erg lekker bij een kopje stevige koffie of een warme kopje thee.

Getest: Fries Suikerbrood →

Zoet brood eten we niet veel in Nederland. Fries suikerbrood moet je absoluut wel een keer proberen. Zelfgemaakt uiteraard het allerlekkerst.

Getest [145] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Kletskoppen →

Een hard, dun en knapperig koekje. Erg lekker bij een kopje stevige koffie of een warme kopje thee.

Getest: Fries Suikerbrood →

Zoet brood eten we niet veel in Nederland. Fries suikerbrood moet je absoluut wel een keer proberen. Zelfgemaakt uiteraard het allerlekkerst.

Getest: Geroosterde rode kool met edamame-wasabipuree →

Een hele bijzondere smaakcombinatie en de rode kool is echt top op deze manier.

Recept [42] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Rocky Road →

Chocola met knapperige vulling van dubbel geroosterde kikkererwten.

Recept: Groene krieltjessalade met frisse dilledressing →

In deze maaltijdsalade speelt zijdezachte tofu een hoofdrol. De salade wordt hierdoor luchtig en niet te zwaar.

Review [43] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Heilig Boontje →

Peulvruchten zijn zeer gezond en in dit boek vind je veel originele recepten om ze te bereiden.

Recensie: Het Vega Slowcooker Boek →

Dé grote vraag na het verschijnen van Het Slowcookerboek: kan slowcooken ook vegetarisch? Ja dus!

Recensie: Simply Jamie - Jamie Oliver →

Een nieuwe Jamie is altijd goed nieuws. Eenvoud is wat mensen willen, Simply Jamie is wat ze krijgen.

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Aangekondigd: augustus 2024 →

Interessante kookboektitels die in augustus 2024 verschijnen

Lijstjes [1] →