Uit de keuken van Cookboogle

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Oma's bakboek

Stichting Oma's Soep

Verschijning: 25-09-2024

Gottmer Uitgevers Groep b.v.

Eenvoudig te bestellen bij:

Recept: Speculaasbrokken

Uit: Oma's bakboek
Een cadeautje van: Gottmer Uitgevers Groep b.v.

30-10-2024 07:30 naar notities Rubriek: Recept

Voor 10 personen / 1 uur en 20 minuten + 1 uur wachten

Speculaasbrokken

INGREDIËNTEN:

  • 240 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 275 g donkere basterdsuiker
  • 500 g tarwebloem
  • snufje zout
  • 2 tl baking soda
  • 60 ml karnemelk
  • rasp van 1 biologische citroen
  • 25 g speculaaskruiden
  • 1 ei, losgeklopt
  • 15 garneeramandelen

VERDER NODIG:

  • handmixer
  • vershoudfolie
  • bakpapier
  • deegroller
  • bakrooster

BEREIDING:

Doe de boter en basterdsuiker in een mengkom en mix met een handmixer tot een luchtige massa.

Voeg de bloem, het zout, de baking soda, karnemelk, citroenrasp en speculaaskruiden toe en kneed tot een samenhangend deeg.

Vorm een bal van het deeg en wikkel het in vershoudfolie. Laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor tot 160 ˚C (hete lucht) of 180 ˚C (elektrisch).

Laat het deeg 5-10 minuten op temperatuur komen. Leg het deeg op een vel bakpapier. Leg er nog een vel bakpapier op en rol het deeg uit tot een lap van circa 1 centimeter dik.

Leg het deeg op een bakplaat en trek het bovenste vel bakpapier eraf. Bestrijk het uitgerolde deeg met wat losgeklopt ei. Verdeel de amandelen over het deeg, druk iets aan en bestrijk de amandelen met de rest van het ei.

Zet in de oven en bak de speculaas 50-55 minuten.

Laat de speculaas volledig afkoelen op een bakrooster en breek in stukken.

Uit: Oma's Bakboek
Foto: Saskia Lelieveld
Uitgever: Becht
Prijs: 21,99 euro

Categorieën: bakken zoet

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Recensie: Oma's Bakboek →

Waan je aan oma's koffietafel met chocoladesoezen, appelbeignets en kletskoppen.

Recept: Monchoutaart met aardbeien →

De zoete en frisse smaak van de aardbeien vormt de perfecte aanvulling op de romige laag eronder.

Getest: Kletskoppen →

Een hard, dun en knapperig koekje. Erg lekker bij een kopje stevige koffie of een warme kopje thee.

Getest: Fries Suikerbrood →

Zoet brood eten we niet veel in Nederland. Fries suikerbrood moet je absoluut wel een keer proberen. Zelfgemaakt uiteraard het allerlekkerst.

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Getest [158] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Gekaramelliseerde tomatenspaghetti →

Spaghetti gekookt in tomatenbouillon. Boordevol smaak en lekker knapperig.

Getest: Galette met kaas en bloemkool →

Een galette is een hartige Franse taart met een knapperige deegbodem. Deze is gevuld met bloemkool en kaas. Het heeft een rustieke uitstraling door de vouwrand.

Getest: Pasta met tonijn, rucola en citroen →

Supereenvoudige pasta boordevol smaak en perfect in balans.

Recept [58] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Snackbrownie →

Een klein, warm, smeuïg en chocoladerig hapje.

Recept: Gebraden kip met honing, mosterd en gekaramelliseerde ui →

Door de kip klaar te maken op gekaramelliseerde uien, krijgt het vlees extra veel smaak en blijft het sappig. De mosterd en honing geven de kip een glorieuze gouden gloed.

Recept: Tiramisu met limoncello →

Tiramisu met limoncello is een frisse variant van het klassieke dessert. Het resultaat is een romig, verfrissend en licht zuur dessert met een kleine limoncellokick.

Lijstjes [1] →

Review [50] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Too Easy →

Makkelijk en vol van smaak: een typische Donna Hay.

Recensie: Winter →

Winter van Diana Henry biedt 120 seizoensgebonden recepten die comfort en creativiteit combineren. Het boek is praktisch, inspirerend en perfect voor de koude maanden.

Recensie: Lekker Hollands →

Lekker Hollands: gedegen klassiekers en variaties op klassiekers, maar niet veel nieuws aan de horizon.