05-12-2024 08:00 Rubriek: Review
Rudolph van Veen ken je vast van TV. Hij was jarenlang vaste kok in het zondagmiddagprogramma van Carlo en Irene en was betrokken bij de start van 24Kitchen, het enige Nederlandse foodkanaal op televisie. Voor 24Kitchen maakte hij verschillende programma's, maar vooral het programma Rudolph's Bakery was een hit.
Van Veen is opgeleid als patissier en hij is trotse winnaar van verschillende awards, medailles en prijzen en hij heeft al flink wat kookboeken op zijn naam staan.
De nieuwste telg gaat niet (alleen) over bakken, maar is een ode aan de Nederlandse keuken.
"Op reis in het buitenland valt het mij altijd weer op hoe gemakkelijk bijvoorbeeld een Fransman, Italiaan of Oostenrijker kleurrijk kan vertellen over de nationale keuken. Daar kunnen wij Nederlanders nog iets van leren."
Spoilers: de inhoud
Het boek telt negen hoofdstukken met recepten. De indeling is voordehandliggend ingedeeld naar soort gerecht. Soep, Voorgerecht, Groente, Vis, Vlees, Snack, Toetje, Gebak en Koek, Voor erbij.
Soepen als groentesoep en kippensoep, Voorgerechten als Volendams pasteitje en Haringsalade en Groentegerechten als Asperges, Rode kool met appeltjes en Hutspot. Het klinkt allemaal niet heel origineel en verrassend, maar bij sommige recepten is wel een leuke twist bedacht. Zo is de hutspot gemaakt met pastinaak en wordt de witlofschotel geserveerd met gevulde eitjes.
In het hoofdstuk Vis vind je Zeeuwse mosselen, Kibbeling met remouladesaus en in boter gebakken zeetong. In het deel over Vlees staat Rudulphs gehaktballen (met als twist een beetje sambal, gembersiroop en ketjap), lekkere Sukadelapjes en Hachee. Bij Snacks: het Brabantse worstenbroodje, Saucijzenbroodjes en bitterballen en bij de Toetjes staan de beschuittaartjes (die mijn oma vroeger ook altijd maakte), zelfgemaakte vla en wentelteefjes. Gevulde koeken en Kletskoppen bij het deel over Gebak en Koek en tot slot in 'Voor Erbij' allerlei gerechten als Appelmoes, Zoet-zure Komkommer, Piccalilly en Mayonaise.
Cookboogle's visie
Hoewel het allemaal niet erg verrassend is, kun je er bij een auteur als Rudolph van Veen van uitgaan dat de receptuur deugt tot drie cijfers achter de komma. Het is daarom een mooie collectie recepten die we allemaal kennen van vroeger. Gerechten die onze moeders en grootmoeders maakten en die dreigen te verdwijnen uit de dagelijkse gewoonte omdat we nou eenmaal graag een pastaatje eten tegenwoordig.
Dit boek is een mooie en waardevolle collectie van nostalgische recepten voor maaltijden met het hele gezin aan de eettafel. Het is een mooi boek ook, met een prachtige donkerblauwe cover. De receptuur klopt als een bus, daar kun je bij Rudolph van Veen wel van uitgaan en dat bleek ook bij het testkoken van een aantal recepten.
Voor wie is dit boek?
Dit boek is perfect voor iemand die de Nederlandse keuken wil leren kennen. Een mooi cadeau voor nieuwe Nederlanders of buitenlandse vrienden en kenissen misschien? De receptuur is makkelijk te volgen en ik denk dat iedereen hier wel mee uit de voeten kan. Lekkere en eerlijke maaltijden voor vele uren gezelligheid aan tafel.
Titel: Lekker Hollands
Uitgever: Kosmos
Foto's: Mitchell van Voorbergen
Prijs: 27,99 euro