09-12-2024 08:00 naar notities Rubriek: Recept
Voor 10 personen
Ingrediënten:
voor het fruit en de noten:
- 75 g boter
- 115 g kristalsuiker
- 350 g stevige peren (ca. 2)
- 140 g cranberry’s
- 75 g pecannoten
voor de taart:
- 120 g boter, op kamertemperatuur
- 200 g kristalsuiker
- 2 grote eieren, gesplitst
- drupje vanille-extract
- 210 g zelfrijzend bakmeel
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl gemberpoeder (naar keuze)
- 175 ml volle melk
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Laat de boter en kristalsuiker voor het fruit in een ovenvaste hapjespan met zware bodem van 25 cm doorsnee op laag vuur smelten. Schil de peren, verwijder de klokhuizen, snijd ze in plakjes van circa 1 cm dik en leg ze in de boter en suiker. Bak ze op laag vuur tot ze net zacht zijn, draai het vuur dan hoog en bak tot ze licht zijn gekaramelliseerd. Strooi de cranberry’s en pecannoten erover en roer de vruchten voorzichtig rond. Draai het vuur uit, maar laat de pan niet afkoelen.
Klop voor de taart de boter en kristalsuiker romig en voeg de eidooiers en het vanille-extract toe. Meng de helft van het zelfrijzende bakmeel, al het bakpoeder en gemberpoeder, als je dat gebruikt, erdoor. Voeg de melk en de andere helft van het bakmeel toe. Meng tot een glad geheel.
Klop de eiwitten tot zachte pieken. Voeg 1 eetlepel van de geklopte eiwitten aan het beslag toe om het losser te maken en spatel de rest er dan snel met een grote lepel door.
Verdeel het beslag over het fruit en de noten in de pan en bak de taart 35-40 minuten in de voorverwarmde oven tot een prikker die je in de taart steekt er weer schoon uit komt.
Laat de taart 10 minuten en niet langer (want anders plakt het gekaramelliseerde fruit aan de pan vast) afkoelen voor je hem lost. Mocht het fruit toch vastplakken, wrik de peren dan voorzichtig los en leg ze met de donkere, gekaramelliseerde kant naar boven op de taart.
Uit: Winter van Diana Henry
Uitgever: Kosmos Uitgevers
Prijs: 29,99 Euro
Categorieën: bakken zoet